Върнете си доверието след втори шанс

Повторното спечелване на доверието на партньора често е сложен процес изискващ време и посвещаване, когато сте си дали втори шанс. Ето някои съвети за целта.
Върнете си доверието след втори шанс

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 29 април, 2023

Доверието е един от основните стълбове на всяка връзка, особено когато някой ви даде шанс да си го възвърнете. Ако то се загуби, най-сигурната съдба ще бъдат конфликти и евентуални раздели. За щастие можем да възвърнем доверието и да възстановим връзката към по-добра версия, когато ни се даде втори шанс.

Разбира се, този процес изисква ангажираност и търпение, защото резултатите не са незабавни. Все пак не е невъзможно. Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Съвети за възстановяване на доверието във връзката

Доверието в една двойка може да бъде загубено по много причини. Сред най-честите са изневерите, лъжите и криенето на ценна информация от другия.

Какъвто и да е случаят, една от страните (или и двете) не изпълнява споразуменията (мълчаливи или не), които са били в сила, така че партньорът в крайна сметка се превръща в човек, на когото не можем да разчитаме. Не всичко обаче е загубено.

Дори и да правим грешки, възможно е да си върнем доверието на партньора. За целта предлагаме следното:

1. Култивирайте търпение, когато ви се даде втори шанс

Първата стъпка е да имате предвид, че доверието на вашия партньор няма да бъде възвърнато за една нощ. Това е процес, който отнема време и усилия. И в зависимост от качеството на връзката преди измамата ще бъде по-лесно или по-трудно.

Също така е важно да сте наясно, че ще има възходи и падения. Тоест, ще има моменти, когато ще почувствате, че връзката напредва, но в други моменти ще се чувствате блокирани.

Не забравяйте, че има рани за лекуване и конфликти за преодоляване.

Процесът не е линеен. Трябва да покажете повече ангажираност и желание да разрешавате конфликтите настоятелно.

Конфликтите в двойката
Възвръщането на доверието отнема време. Ще има добри и лоши моменти в процеса.

2. Демонстрирайте ангажимента си с факти

Едно е да обещаем, че ще се променим и ще направим нещата по-добри, а съвсем друго е да го приложим на практика. Безполезно е да се дават празни обещания. Трябва да сме готови да предприемем необходимите действия, за да си върнем доверието.

Да отидем отвъд думите и да ги приложим в действие е най-добрият начин да се възползваме от възможността, която нашият партньор ни е дал. Ние му показваме, че сме ангажирани да изпълним своята част.

3. Бъдете последователни, когато ви се даде втори шанс

За да спечелим отново доверието на партньора си, е важно и да поддържаме ангажимента във времето. Както казахме в предишните параграфи: този процес има своите възходи и падения и изисква време.

Следователно идеалът ще бъде да покажете истински интерес към поправянето на щетите. Не само за да получите прошка, но и за да възстановите връзката от солидни основи.

За да направите това, винаги спазвайте малките неща, дръжте на думата си и се ангажирайте да промените цялата тази негативна динамика, която ускори конфликтите.

4. Работете върху асертивната комуникация и емпатията

Важно е и двете страни да си дадат време и пространство да изразят уверено своите чувства и мнения. За да направят това, и двете страни трябва да могат активно да слушат, да разбират позицията на другия и да изразяват себе си, без да изпадат в неуважение.

В началото е много вероятно да се сблъскате с трудни разговори с болка, гняв, разочарование… Въпреки това е необходимо да имате тази връзка, за да предложите алтернативи и да преодолеете конфликта заедно.

Можете също така да засилите комуникацията, като попитате партньора си дали забелязва напредък във връзката. Или го попитайте кои аспекти можете да подобрите и как.

5. Предлагайте конкретни решения, когато имате втори шанс

Също така ви съветваме да използвате комуникацията, за да идентифицирате конфликти, които могат да навредят на връзката и да предложите реалистични и конкретни решения.

За да направите това, разпознайте кои ситуации предизвикват спорове или дискомфорт във връзката. След това предложете решения, които са от полза и за двама ви, съобразявайки се с желанията и възможностите на всеки от вас.

Ако избраната стратегия не работи на практика, можете да седнете отново, за да оцените други алтернативи. Например, ако една от причините за конфликта е несправедливото разпределение на домакинските задължения, препоръчително е и двамата да си съставите подробен график със задачите, които всеки от вас трябва да изпълнява през седмицата.

6. Бъдете искрени

Искреността е друго изискване, за да спечелите отново доверието на партньора си. Не можем да поправим всички минали щети и да се ангажираме с промяна въз основа на лъжи, пропуски или измама.

Затова трябва да можем да покажем на партньора си, че нашите намерения са истински и прозрачни. Без това е невъзможно да вървите напред заедно.

7. Поемете отговорност за грешките си, когато ви се даде втори шанс

Поемането на отговорност за нашите грешки не включва само разкаяние и молба за прошка. То надхвърля това. Трябва да разберем, че сме се провалили.

Нека помислим върху това, да приемем провала си и да се научим. Тази вътрешна работа ще ни помогне да израснем като хора и да избегнем същите грешки в бъдеще.

8. Избягвайте да давате обещания, които не можете да изпълните

Когато искаме да си върнем доверието, обикновено даваме много обещания, изпълнени с добри намерения. Но можем ли наистина да ги задържим? Ако сме изневерили или сме излъгали партньора си, готови ли сме да покажем, че това няма да се повтори?

Това върви ръка за ръка с искреността, но не само към партньора, но и към нас самите. Затова трябва да си дадем възможност да опознаем себе си.

Определете какви са вашите слабости, силни страни и нужди. Оттам нататък давайте по-точни обещания.

Отдалечаване в двойката
Ако диалозите не са искрени и има незаинтересованост, няма да е възможно да възстановите връзката.

9. Посетете терапия за двойка

Терапията за двойка е отлична алтернатива за възстановяване на доверието във връзката. Всъщност недоверието е един от основните проблеми, за които двойките търсят този вид помощ.

В този случай специалист ще предложи подкрепа според характеристиките и нуждите и на двамата. Ето защо, ако смятате, че ситуацията е извън вашите ръце, но искате да възстановите и укрепите връзката, не се колебайте да се свържете с професионалист.

Един ангажимент изисква отдаденост от двама

В заключение искаме да подчертаем, че възстановяването на доверието обикновено е сложен процес, който изисква много постоянство, търпение и любов. Следователно ще е необходим ангажимент и от двамата партньори, за да проработят тези стратегии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.