5-те ключа към уважението в една връзка

Уважението не бива да се приема за даденост в нито една връзка. Научете кои са 5те ключа, с които да поддържате уважението във връзката си, от простичкото
5-те ключа към уважението в една връзка

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Уважението в една връзка не бива да се приема за даденост. То трябва да се печели всеки ден и да бъде обгрижвано от споделеното желание на двамата партньори, които осъзнават, че любовта стои над всичко останало и знаят как да се подкрепят взаимно.

Странно е, че когато говорим за уважение, повечето хора знаят какво означава, но едва малцина го постигат в живота си.

Основният проблем с уважението е факта, че всички искаме да бъдем уважавани, но ние самите забравяме да почитаме хората около нас.

Мислим си по следния начин: “Първо ти ми покажи уважение, след това и аз ще направя същото за теб.”

А ако говорим за романтичните връзки, темата става още по-сложна.

Често за нас уважението е даденост. Просто приемаме, че ”хората, които ни обичат ни уважават”.  Ето откъде започва и объркването и погрешното разбиране.

Уважението между двама души не означава само да не се нараняват помежду си.

Това е психологичен и емоционален аспект, който далеч надхвърля казаното. Търсим уважение, което да ни обгрижва, да ни помага да се развием и да превърне двамата партньори в съюзници.

Днес бихме искали да разгледаме по-задълбочено темата за уважението в една връзка.

1.Уважението в една връзка изисква целенасоченост

уважението в една връзка е изключително важно
Живеем в свят, в който думите нямат стойност и в който хората споделят невероятните си връзки в социалните мрежи. В действителност в реалното си ежедневие те не живеят по описания начин. Видяното и прочетеното в социалните мрежи не е реалност.

Нежността, вниманието, както и уважението в една връзка, не струват нищо, ако не са показани и приложени целенасочено.

Същото се случва и в романтичните връзки. Любовта, сама по себе си, не е достатъчна за разцъфтяването и развитието на връзката.

Необходими са много повече неща, които събрани заедно, да направят една връзка пълноценна.

Пълноценната връзка означава да показвате уважението си всеки ден като се грижите и бъдете обгрижвани. Да бъдете заинтересовани и да слушате активно другия, да предвидите и откликнете на нуждите на партньора си.

Да се „нахраните“ духовно.

2.Съпричастността: основен стълб на връзката

съпричастността е ключ към уважението в една връзка
Никой не може да засвидетелства истинско уважение, ако не изпитва интуитивна и искрена съпричастност.

Човешкият мозък е орган, който се развива основно чрез общуването, взаимодействията и връзките ни. Затова ни позволява да „преживяваме“ на групи от сходни индивиди.

Съпричастността и „огледалните неврони“, които създава, ни позволяват да видим другия като част от нас самите.

Разбираме какво чувства партньора ни, без да е необходимо да ни казва и дума.

Това е основна характеристика на показването на уважение. Означава, че трябва да знаете какво правите, какво казвате и какво премълчавате, грижейки се за този важен за вас човек.

3.Важността да познавате партньора си добре

Някои казват, че познават човека до себе си много добре, но в действителност те просто проектират собствените си предпочитания и нужди върху партньора си.

Нека да си изясним нещо: за изграждането на щастлива, пълноценна връзка, не трябва да правите всичко заедно и да си приличате напълно.

Важно е да уважавате чувствата, предпочитанията и разбиранията на партньора си. За да знаете какъв човек е той, какво не харесва, какво го кара да се чувства неудобно, както и дребните детайли, които изграждат характера и личността му.

Без познаване няма уважение. Трябва да запомним това. В противен случай, без дори да осъзнаваме това, ще нараним човека до нас, мислейки си, че определени неща не са от значение за него.

Ще потъпчем нуждите на партньора си, на които вече сме “сложили етикета” маловажни, а така ще разочароваме любимия си човек.

Не пропускайте да прочетете и: 3 стъпки за преодоляване на невъзможна връзка

4.Благодарност

благодарността е ключ към уважението в една връзка
Кога за последно благодарихте на партньора си?

Едно простичко “благодаря ти, че си себе си”, “благодаря ти, че винаги си до мен” или “благодаря ти, че ме правиш щастлива” е всичко, от което се нуждаете. Това е начина да покажете уважение, основаващо се на признанието и оценяването колко важен е човека до вас.

Благодарността, показана със смирение, укрепва всяка една връзка, като това важи особено за романтичните взаимоотношения.

5.Важността на малките неща

Уважението в една връзка не се засвидетелства с редки грандомански жестове. Най-щастливите и дълготрайни връзки са тези, в които партньорите знаят как да обръщат внимание на малките неща. Именно малките неща показват, че уважението е осъзнато, интуитивно и че обръщате внимание на детайлите.

Същевременно запомнете, че тези малки неща се споделят чрез добрата комуникация. Не трябва да забравяме да:

  • Изразяваме с думи благодарността си.
  • Общуваме, без да викаме и да внимаваме за тона, който държим.
  • Използваме релация в общуването: Знам как се чувстваш и уважавам това, кажи ми как мога да ти помогна. Кажи ми какво мога да направя, за да си по-щастлив.

Направете тези аспекти част от връзката си като ги „внедрите“ в ежедневния си живот.

Може да ви заинтересува ...
Живеете ли връзката си без съжаление, вина или страх?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Живеете ли връзката си без съжаление, вина или страх?

Ако изживявате връзката си с някого от съжаление, вина или страх, сега е моментът да се запитате защо сте се въвлекли във всичко това.