Дванадесет съвета как да бъдете безкористни

Да помагате, без да очаквате нещо в замяна, означава да бъдете безкористни. Това, което смятате за дребно действие, може да е голямо за някой друг. Ето съвети как да помагате на другите, без да очаквате награда.
Дванадесет съвета как да бъдете безкористни

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 11 май, 2023

Трябва ли да бъдете безкористни и да поставяте нуждите на другите пред своите?

Е, не, но това е тънка линия и това, което всъщност означава да си безкористен, е да имаш желание да помагаш на другите, без да очакваш нещо в замяна. Не само ще ви донесе много удовлетворение, но и ще бъдете по-добри.

Потърсете думата безкористност онлайн и едно от първите определения е „загриженост повече за нуждите и желанията на другите, отколкото за собствените“. Оттам нататък се запитайте колко пъти действате, без да мислите само за това какво има за вас, какво ви подхожда и какво ви кара да се чувствате добре.

Важността да мислим по този начин

Да бъдете безкористни ви позволява да разбирате по-добре света от други гледни точки и да визуализирате проблемите, нагласите и реакциите от различна гледна точка. Не е лесно да развиете склонността да помагате, без да мислите първо за себе си, но определено е възнаграждаващо.

Според книгата на Алън Лукс и Пеги Пейн, Лечебната сила на правенето на добро: Здравните и духовни ползи от помагането на другите, безкористността намалява стреса и подобрява емоционалния баланс.

Освен това удовлетворението не е само моментно, но идва всеки път, когато си спомните за грижата. Повишава вашето самочувствие, увереност и умения за общуване,  освен това давате обратно на околната среда.

Съвети как да бъдем безкористни

Отделете няколко минути, за да помислите как да бъдете подкрепящи, без да храните егото си, когато можете. Трудно ли ви е? Продължете да четете, следните съвети може да направят това по-просто.

1. Бъдете съпричастни

Да бъдеш безкористен надхвърля собствените мисли, отвъд фокусирането само върху емоциите и това, което искаш. Не става въпрос за самовглъбяване, а за изслушване и разбиране на другите, да знаем какво ги кара да тиктакат за добро или лошо. Ще ви помогне да разпознаете начините, по които можете да внесете малко светлина в живота им.

Двойка си говори.
Емпатията ви позволява да се откъснете от егото си, за да го проектирате към другите.

2. Как да бъдете безкористни – слушайте повече и говорете по-малко

Един от начините да покажете интерес към някого е да го изслушате, особено ако иска да сподели постижение или да разкаже за проблемите си.

Попитайте го как е минал денят му и му дайте шанс да изрази себе си и да облекчи тежестта. Ще откриете, че в хода на разговора, събеседникът ви ще иска ди ви изслуша.

3. Не критикувайте

Назидавайте, вместо да подчертавате лошото. Има много начини да кажете едно и също нещо и е по-добре да дадете градивно мнение, ако вашето не е положително. Подчертавайте това, което е добро и го насърчавайте.

4. Как да бъдете безкористни – обичайте себе си

Невъзможно е да обичаш другите, ако не обичаш себе си. Истинската безкористност започва, когато обичате себе си и можете да обичате другите само така. Един от начините да го направите е да сте благодарни за това, което сте.

5. Не винаги е добре да се откроявате

Не е лошо да си щедър; неприятно е да се превъзнасяш или да очакваш награди за доброта. Нека фактите говорят сами за себе си, когато вършите някаква алтруистична работа и помагате на някой в нужда. Това прави вашите действия по-специални.

6. Дайте това, което искате за себе си

Започнете със семейството си и им предложете подкрепата си, например. Малките действия проправят пътя за по-големи жестове. Не, не е нужно да угаждате на другите, но ще разберете колко добре се чувствате, когато го правите.

7. Как да бъдете безкористни – бъдете търпеливи

Безкористните хора са склонни да практикуват търпение, желано качество, за да избегнат разочарование или гняв. Затова не се отчайвайте да се опитвате да напреднете, вашето време ще дойде.

Няма смисъл да се ядосвате на тези пред вас; имайте предвид, че може да сте вие. Вместо това започнете разговор; по-забавно е за всички.

8. По-малко казвайте “не”.

По-удовлетворяващо е да кажете „да“, така че бъдете позитивни в ситуация, която не включва риск или опасност и ще донесе щастие и радост. Обикновено имате какво да дадете или начин да помогнете. Така че, защо да не го направите, ако е от голямо значение за този, който има нужда от това!

9. Оставете нещата просто да се случват

Да контролираш случващото се не е много важно. Печелите повече, когато оставите животът да си тече и си позволите да бъдете изненадани от това, което крие пътя към целта. В крайна сметка ще видите колко възнаграждаващо е да помагате.

10. Как да бъдете безкористни – обмислете поведението си

Отделете време да обмислите своите навици, мисли и действия. Прегледайте начина, по който се отнасяте към себе си и към другите. Също така анализирайте дали сте могли да дадете или да обичате повече.

Не го правете обаче като наказание, само за да направите следващия ден по-добър. Някои психолози препоръчват медитация за любяща доброта, за да работите върху емоциите си.

11. Преследвайте модел на безкористност

Подражавайте на фигура, на която се възхищавате и която възприемате като безкористна. Разберете как тези хора помагат на другите и как действията им влияят на толкова много животи. Има много добри примери за следване.

12. Прощавайте от сърце

Не таете злоба към онези, които ви молят за прошка. Визуализирането на случилото се от друга гледна точка помага да бъдете състрадателни. Не е лесно да се извиниш на някой, който те е наранил, но това е голяма стъпка към безкористност и мирно съжителство.

Жена, седнала на диван
Трудно е да простите и да забравите обидите, но това е лечебен процес, който ви изправя по пътя към емпатията като форма на освобождение.

Стойността на това да си безкористен

И накрая, да бъдеш безкористен означава да се отнасяш с другите така, както би искал да се отнасят с теб, без да ги нараняваш по какъвто и да е начин в своя полза. Всъщност стойността му се доказва в личното израстване и безкористността за благополучието на другите.

Освен това не чакайте определено време за действие и бъдете щедри всеки ден. Например, предложете място на възрастен или бременна жена в автобуса, дарете дрехите, които вече не носите, дръжте вратата на асансьора отворена, за да може някой да се качи, поздравете, когато влизате някъде и пожелайте на хората добър ден.

Тези ежедневни жестове подхранват ума, духа и емоциите ви, когато ги правите от сърце, без да очаквате признание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.