Коварният вербален тормоз при двойките

Въпреки, че не е толкова очевиден колкото физическия тормоз, коварният вербален тормоз може постепенно да подкопае самочувствието.
Коварният вербален тормоз при двойките

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Насилието при двойките може да се изрази по много коварни начини. Това включва вербален тормоз: думи, на които не отдаваме голямо значение, но които в действителност са много важни.

Скритите обиди, униженията и подигравките са само някои от примерите за вербален тормоз.

В тази статия ще ви дадем някои други примери за вербален тормоз. Така, ще можете лесно да го различавате. Тогава ще спрете да го считате за нещо нормално или да го приемате като част от характера на партньора.

Не можете да позволите вербален тормоз, без значение от кого идва.

Ясни признаци за вербален тормоз при двойките

Вербален тормоз: мъж сочи с прист една жена

Има някои разновидности на вербалния тормоз, които може би не искате да забележите. В някои случаи ги приемате за даденост, като нещо което винаги е било по този начин.

Тези видове вербален тормоз включват:

  • Подигравки, отправени към партньора, за да се унижи и подцени. Може да включва умалителни имена, за да се прикрие подигравката.  Например: „Мило, можеш да кажеш, че си от малък град.“ 
  • Насочване на вниманието към даденостите на други хора: „Еха, какво страхотно тяло. Такова тяло харесвам.“
  • Умишлени лъжи, дори и да са за незначителни неща. Например: „Не оставих ключовете там”.

Това са някои от видовете вербален тормоз, на който можем да бъдем потърпевши, без да знаем как да реагираме. В действителност, твърде възможно е да позволяваме тези видове поведение в нашата връзка, защото може да сме го виждали в най-важната връзка, която имаме за модел: тази, на нашите родители.

Обаче, за да осъзнаем, че този вербален тормоз се случва, трябва да обърнем внимание на нашите емоции. Чувствате ли се добре? Забелязвате ли, че самочувствието ви е стъпкано?

Вербален тормоз: Емоционално манипулиране

Вербален тормоз: една жена плаче

Емоционалното манипулиране е вид вербален тормоз, който има за цел да манипулира другия партньор. Целта? Да се получи нещо или просто да се постигне някакво удовлетворение от чувството за контролиране на другия човек в отношенията. Чрез използване на коварни думи, се опитвате да накарате другия човек да се чувства виновен.

Както сами разбирате, ако е налице емоционалното манипулиране в една връзка, то любовта липсва. Вместо това има манипулиране: желанието да се контролира и използва другия човек.

В рамките на това понятие има друго, известно като „светване на лампата“. При този вид манипулиране, се опитвате да накарате другия човек да се усъмни в умствените си способности.

С фрази като „Не съм казал това” или „Ти си луд/а, никога не бих го направил/а”, манипулиращият човек се опитва да обърка партньора си и да го накара да се съмнява в случилото се.

Каква е целта? Да се обърка другия човек и така да се усъществи контрол над него. В действителност, ако партньорът се дразни, тъй като знае какво се случва и го казва, манипулиращият човек може просто да не му обърне внимание.

Продължителното мълчание и пълното игнориране на партньора, е също вид тормоз. В този случай, целта е да се накара другия да направи първата стъпка към възможно помирение.

Всичко това може да бъде описано с една дума: унижение.

Спрете вербалния тормоз

Жена прави знак за стоп

Дори и да си мислите, че положението не е чак толкова лошо, вербалният тормоз трябва да бъде преустановен. Като цяло, решението да излезете от такава ситуация се основава на вашите чувства.

Ако се чувствате зле, виновни или депресирани, трябва да спрете това.

Няма повече „но“. Човек, който използва вербален тормоз в една връзка, не е умствено здрав.

Колкото и да ви казват, че ви обичат, колкото и да ви казват, че са знаели, че са сгрешили, всичко което искат е нова възможност за да продължат с това поведение, което е докарало връзката ви до това състояние.

Не се лъжете повече. Най-вероятно ситуацията няма да се промени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bjorkqvist, K. (1994). Sex differences in physical verbal and indirect agression a review of recent research. Sex Roles. https://doi.org/doi:10.1007/BF01420988
  • Demianova, Y. (2014). Verbal agression in the pedagogical medium. Recent Issues of Pedagogy, Psychology and Vocational Education. https://doi.org/10.5281/ZENODO.11382

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.