Причини, поради които трябва да пиете вода с краставици и лимон

Опитахте ли я вече? Ето пет добри причини, поради които трябва да пиете вода с краставици и лимон. Освен това е и вкусна!
Причини, поради които трябва да пиете вода с краставици и лимон
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Въпросната вода с краставици и лимон е една от онези естествени и здравословни освежителни напитки, които можем да приготвим и да опитаме у дома, когато пожелаем. През лятото е особено освежаваща и вкусна. Можем обаче да й се насладим и през останалата част от годината след тренировка във фитнес залата, например.

Едно от големите предимства на тази напитка е, че хидратира и освежава моментално. Съставките й (лимонов сок и краставица) се комбинират много добре. Следователно резултатът е много приятен за небцето и обикновено не е необходимо да добавяме нищо друго. Въпреки това, в някои случаи хората решават да добавят нотка на прясна мента, както и малко мед и джинджифил.

Опитахте ли я вече? В случай, че не сте опитвали вода с краставици и лимон, ето няколко страхотни причини да го направите!

Предимствата на тази вода с краставици и лимон в сравнение с комерсиализираните ароматизирани води

Освежаваща вода

През последните години ароматизираните води, запарките и като цяло домашно приготвените безалкохолни напитки станаха много популярни. Поради тази причина в магазините могат да се намерят много видове вода с аромат на лимон, портокал, смесени плодове, зеленчуци и др.

Тези опции обаче не са най-подходящите за ежедневието, тъй като съдържат добавени захари и други вещества, които не са от полза за нашето здраве.

Ето няколко причини, поради които трябва да ги избягваме:

 • Ароматизираната вода в супермаркета често съдържа сукралоза (изкуствен подсладител, обикновено известен като Splenda).
 • Друг често срещан елемент в тези бутилирани води е ацесулфам калий, друг вид изкуствен подсладител.
 • Освен това често се добавят оцветители, което прави тези напитки привлекателни, но не съвсем здравословни.

Всъщност преглед, публикуван в Nutrition Reviews, посочва, че наличните доказателства за употребата на изкуствени подсладители са противоречиви. Докато някои проучвания твърдят, че те не генерират големи промени в нашия метаболизъм на глюкозата, други потвърждават, че имат вредни ефекти. В този смисъл е най-добре да намалите консумацията им.

Така че, защо да не си приготвим хубав сок сами? С няколко краставици, сока от лимон и един литър вода вече имаме перфектната основа за здравословно освежаване у дома!

Ето няколко страхотни причини да започнете да пиете вода с лимон и краставица.

1. Тази вода с краставици и лимон хидратира, освежава и съдържа антиоксиданти

Водата е жизненоважна за всичко. Без нея тялото не би могло да изпълнява много от функциите си правилно. Ето защо е необходимо да се консумира ежедневно в достатъчно количество. Най-малко 8 чаши на ден е настоящата препоръка.

Добър начин да увеличите консумацията на вода – в случай че не обичате много вода – е чрез естествени безалкохолни напитки, като вода с краставици и лимон. Този вид напитка е богата на вода и не само помага за хидратирането на тялото, но и освежава и утолява жаждата.

Краставицата съдържа множество полизахариди, които имат антиоксидантна активност, според проучване, публикувано в International Journal of Biological Macromolecules. Тази активност помага за намаляване на концентрацията в тялото на съединения, известни като свободни радикали, което намалява увреждането на клетките.

Прочетете и: 8 ползи от водата, които вероятно не сте знаели

2. Може да помогне за смекчаване на чувството на глад

Друга полза от консумацията на вода с краставица и лимон е, че може да помогне за успокояване на глада в моменти, когато изпитваме безпокойство от хранене и ни се иска да хапнем нещо. Това от своя страна ни помага да избягваме всичко, което е просто вредно за тялото и което може да ни накара да наддаваме лесно.

Има хора, които не само консумират това естествено освежаване в моменти на емоционален глад, но и пият чаша преди основното си хранене, за да избегнат преяждане (нещо, което е много често срещано при хора, които тепърва започват да отслабват и приемат навици на здравословен начин на живот).

Така водата с краставици и лимон може да помогне на хората да отслабнат. Освен това намалява нуждата от сода или други сладки напитки, което може да помогне за ускоряване на процеса на отслабване.

3. Тази вода с краставици и лимон може да ви помогне да се грижите за здравето на кожата си

Нещо толкова важно като поддържането на добрата хидратация на дневна база е много полезно за здравето на кожата. Ето защо, ако искаме да запазим кожата си красива, здрава и свежа, трябва да избягваме консумацията на промишлени напитки и вместо това да изберем опции като вода с краставици и лимон.

Ето някои от ползите от тази напитка за вашата кожа:

 • Краставиците са добри съюзници на кожата, защото съдържат високо съдържание на вода и определено количество витамини и минерали.
 • Лимонът е не само плод, богат на витамин С, но и на антиоксиданти, друг от най-големите съюзници на кожата.
 • Освен това комбинацията от сок от лимон и краставица се счита за детоксикираща, така че често се използва в различни рецепти за грижа за кожата. Всъщност проучване, публикувано в списание Phytotherapy, посочва, че краставицата може да помогне за премахване на джобове от натрупани отпадъци в тялото, както и на химически токсини.

4. Водата с краставици и лимон може да помогне в борбата със задържането на течности

Освежаваща вода с краставици и лимон

Водата с краставици и лимон не само помага на тялото да се хидратира, но и да се бори със задържането на течности, което от своя страна помага за регулиране на кръвното налягане (нещо, което много хора с хипертония могат да оценят).

За да засилят този ефект, някои хора добавят малко джинджифил към напитката, което също придава пикантно и ароматно докосване. Въпреки това, трябва да се внимава с този корен, тъй като в много случаи е противопоказан.

Как да си приготвим вода от краставици и лимон у дома

Приготвянето на тази освежаваща напитка е много просто и ще ви трябват само един и половина литра питейна вода (около половин галон), една средна краставица и два лимона. Ако желаете, можете да добавите и 10 листа мента, една чаена лъжичка мед и половин чаена лъжичка смлян джинджифил, за да подобрите вкуса.

 1. Първо трябва да измиете и нарежете краставицата и лимоните на много тънки филийки.
 2. След това всичко, което трябва да направите, е да добавите всички съставки към водата и да оставите сместа да се охлади за поне 8 часа. Някои хора добавят и други съставки към сместа в допълнение към споменатите. Това обаче ще зависи от вкуса и нуждите ви.

Сега, след като знаете някои от ползите от консумацията на вода с краставици и лимон, както и как да я приготвите, ще я опитате ли? Знаете ли вече коя рецепта може да ви хареса най-много?

Ако все още не сте сигурни, не се притеснявайте. Винаги можете да започнете с класическата рецепта: лимонов сок, краставица и прясна вода са всичко, от което се нуждаете!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Jalkute Shri Shivaji Mahavidyalaya, C. B., Ghosh, J., Author, C., Ghosh, J. S., Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology.
 • Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
 • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Lee YJ, Lee M, Wi YM, Cho S, Kim SR. Potassium intake, skeletal muscle mass, and effect modification by sex: data from the 2008-2011 KNHANES. Nutr J. 2020 Aug 29;19(1):93.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.