Хранителни разстройства по време на бременност: Всичко, което трябва да знаете

Бременните жени са по-податливи на психологически смущения поради промените в тялото им. За съжаление, хранителните разстройства на този етап са много чести и често не се диагностицират навреме.
Хранителни разстройства по време на бременност: Всичко, което трябва да знаете
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 11 август, 2023

Много жени описват бременността като най-красивото време в живота си. Този период обаче може да не е толкова приятен за всички. Някои бременни жени са по-податливи на психологически разстройства. Искате ли да научите повече за хранителните разстройства по време на бременност? Четете нататък!

За съжаление, честотата на този вид разстройство при бременните жени се е увеличила през последните години. Всъщност, според проучвания, това засяга 1 на всеки 20 бременни жени, въпреки че честотата може да е по-висока в развитите страни.

Хранителните разстройства по време на бременност се отразяват негативно на здравето на майката и бебето. Поради тази причина е добре да знаете повече по темата, както как да ги идентифицирате.

Какво представляват хранителните разстройства и как влияят на бременността?

Хранителните разстройства са психологически промени, които включват определени смущения по време на хранене. Тези видове смущения обикновено са свързани с образа на тялото и теглото. Младите жени са най-податливи да страдат от тях, особено през юношеството.

Те предизвикват различни дисбаланси в организма, особено хормонални. По този начин жените с хранителни разстройства са склонни да имат нередовна менструация и проблеми с плодовитостта.

Усложненията и рисковете се увеличават, когато се появят хранителни разстройства по време на бременност. Това е така, защото хранителните нужди са по-големи на този етап.

Една от основните причини за появата на тези нарушения при бременни жени е прекомерният страх от напълняване. Те също така са свързани с тревожност и депресия, от които много жени страдат през този период.

За съжаление, хранителните разстройства по време на бременност често остават незабелязани. Това е така, защото някои жени се срамуват да признаят проблема и се чувстват виновни заради рисковете за бебето.

В тази връзка е важно да се идентифицират предупредителните знаци:

 • Извършване на прекомерни упражнения
 • Прекомерен страх от наддаване на тегло
 • Необичайно голям прием на храна
 • Неправилно наддаване на тегло по време на бременност
 • Тревожност по време на хранене или избягване на хранене
Жена с тежести.
Прекомерното  спортуване по време на бременност може да сигнализира за продължаващо разстройство.

Кои са най-честите хранителни разстройства по време на бременност?

Бременните жени могат да страдат от много различни хранителни разстройства. Тези нарушения могат да продължат различно време и дори може да продължат години след раждането.

1. Хранителни разстройства по време на бременност – анорексия нервоза

Анорексия нервоза се характеризира с прекомерно ограничаване на приема на храна, което води до ускорена и тежка загуба на тегло. Жените с това разстройство са склонни да консумират много малко количество хранителни вещества, недостатъчно за задоволяване на техните нужди.

Анорексия нервоза е едно от най-честите хранителни разстройства в света. Според публикация в списание JAMA Psychiatry, то е свързано с усложнения при бременност като повишено повръщане, анемия и преждевременно раждане.

2. Булимия

Това е може би най-честото хранително разстройство при бременни жени. Характеризира се с редовни епизоди на преяждане, последвани от мерки за прочистване или определено компенсаторно поведение. Компенсаторните мерки могат да варират от употребата на лаксативи и предизвикано повръщане до тежко физическо натоварване.

Основната цел на компенсаторното поведение би била да се избегне наддаване на тегло от преяждане. За щастие симптомите на булимия нерва са склонни да намаляват по време на бременност. Въпреки това винаги е необходима специализирана помощ.

3. Хранителни разстройства по време на бременност – разстройство на преяждането

Това състояние се характеризира с епизоди на преяждане, последвани от чувство на загуба на контрол и дискомфорт след хранене. Различава се от булимия нервоза, защото няма компенсаторно поведение.

Рискът от разстройство на преяждането обикновено се увеличава по време на бременност, тъй като много жени виждат този период като идеалната възможност да се отърват от ограничителните диети. Факторите, които влияят на появата му, са разнообразни, въпреки че проучване установява, че предварителната представа за теглото е определящ фактор.

Възможни рискове от хранителни разстройства по време на бременност

Както вече споменахме, хранителните разстройства по време на бременност носят множество рискове както за майката, така и за бебето. Всяко нарушение може да доведе до много различни усложнения.

Най-общо казано, те са свързани със следното:

 • Преждевременно раждане
 • Ниско тегло при раждане
 • Спонтанен аборт
 • Гестационен диабет
 • Респираторни проблеми
 • Вродени малформации
 • Ограничаване на вътрематочното развитие
 • Повишена вероятност от цезарово сечение

В допълнение, гестационните хранителни разстройства също генерират следродилни усложнения. Жените са по-склонни да страдат от депресия, кръвоизлив и също така могат да имат проблеми с кърменето на бебето.

Депресирана майка.
Следродилната депресия се регистрира по-често при майки, които са имали булимия или анорексия по време на бременност.

Защо трябва да се търси професионална помощ?

Професионалната помощ при хранителни разстройства по време на бременност е от съществено значение за лечение на симптомите на патологията и предотвратяване на гестационни усложнения. Основното нещо, което жените трябва да направят, е да признаят, че имат проблем, въпреки социалните стигми.

За съжаление, тези патологии нямат специфично лечение и трябва да бъдат третирани от група от различни специалисти. На първо място, психологът ще бъде натоварен с определянето и лечението на произхода на проблема.

Диетологът ще установи адекватна диета, която отговаря на изискванията и която жената може да понася. Акушер-гинеколозите и педиатрите също играят ключова роля в подхода. Те ще бъдат отговорни за наблюдението на физическото състояние на майката и бебето.

Често срещан и подценяван проблем

Хранителните разстройства по време на бременност са промени, свързани с приема на храна и представата тялото. Тези смущения причиняват множество усложнения при жените и бебето и затова трябва да се потърсят незабавно.

За съжаление, те често остават незабелязани, тъй като майките не могат да идентифицират проблема. В този смисъл е необходимо да се открият ранни признаци и да се потърси специализирана медицинска помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of Maternal Eating Disorders With Pregnancy and Neonatal Outcomes. JAMA Psychiatry. 2020 Mar 1;77(3):285-293.
 • Knoph Berg C, Torgersen L, Von Holle A, Hamer RM, Bulik CM, Reichborn-Kjennerud T. Factors associated with binge eating disorder in pregnancy. Int J Eat Disord. 2011 Mar;44(2):124-33.
 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Dörsam AF, Preißl H, Micali N, Lörcher SB, Zipfel S, Giel KE. The Impact of Maternal Eating Disorders on Dietary Intake and Eating Patterns during Pregnancy: A Systematic Review. Nutrients. 2019 Apr 13;11(4):840.
 • Arnold C, Johnson H, Mahon C, Agius M. The effects of eating disorders in pregnancy on mother and baby: a review. Psychiatr Danub. 2019 Sep;31(Suppl 3):615-618.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.