Ползите от сока от краставица

Какво знаете за сока от краставица? А за ползите му за здравето? Прочетете следващите редове!
Ползите от сока от краставица

Последна актуализация: 15 октомври, 2021

Сокът от краставица е чудесен за подобряване на състоянието на кожата, за регулиране на кръвното налягане и за отслабване.

Сокът от краставица е здравословен, хранителен и универсален. Благодарение на хранителните вещества, които съдържа, помага за подобряване на състоянието на организма като цяло, дори повече отколкото консумирането на всякакви други зеленчуци.

Краставиците допринасят за подобряването на жизнените показатели на тялото, спомагат за минимизиране на бъбречната калцификация и предотвратяват риска от затлъстяване.

Краставицата е едно от най-широко разпространените тропически растения в света. Често се употребява за приготвянето на туршии,  но много от свойствата й се губят по този начин.

Разликата между това да ядете цяла краставица и това да пиете сок от нея е, че в сока от краставица липсват фибрите. Затова освен да пиете сок от краставици, яжте всякакви зеленчуци всеки ден, за да компенсирате загубените фибри.

Когато приготвяте сок и остават парченца по блендера, не ги изхвърляйте. Можете да ги съхраните във фризер и да ги използвате след това  както намерите за добре.

Хранителната стойност на краставиците

Краставиците съдържат впечатляващо количество естествено дестилирана вода (около 96 %), което е дори по-добре от обикновената вода. Кората на краставицата съдържа много витамин А, затова не я белете.

Освен това краставицата съдържа много минерали и е богата на алкални вещества, което означава, че помага за поддържането на алкалността на тялото. Именно това не позволява на бактериите да му вредят и така ни предпазва от заболявания.

Краставицата е страхотен източник на антиоксидантните витамини А и С, магнезий, молибден, калий, силиций, сяра, както и малки количества витамин Б комплекс, натрий, калий и фосфор.

Нещо повече, сигурно сте чували всички съвети за красота, в които се казва да си слагаме резен краставица върху очите.
Това е така защото кафеената киселина, която се съдържа в краставицата предотвратява задържането на вода. Това премахва отоците около очите.

Ползи за здравето на сока от краставица

Повечето хора не са запознати с огромните ползи, които краставицата предоставя на човешкото тяло. Дори има хора, които не ядат краставици изобщо. Краставиците може би са “скучни” за повечето хора, но истината е, че те са много полезни. Прочетете какви са ползите от пиенето на свеж сок от краставици:

Сокът от краставица – регулатор на киселинността

Сокът от краставица при киселини

Алкалността на минералите в краставицата е много полезна, защото регулира pH-то на кръвта и неутрализира киселинността. Също така помага и за облекчаването на гастрит и дуоденална язва.

Поддържа нормално кръвно налягане

Както и целината, така и краставицата могат да помогнат за регулирането на кръвното налягане, благодарение на минералите и натрия, които се съдържат в тях.

Сокът от краставица подхранва съединителната тъкан

Краставицата е отличен източник на силиций, което много помага правилното изграждане на съединителната тъкан в тялото ви, а именно кости, мускули, хрущяли, сухожилия и т.н.

Поддържа телесната температура

 сок от краставица

В сухо и горещо време пиенето на чаша сок от краставица в комбинация с целина наистина може да нормализира телесната ви температура.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да отслабнем с целина

Мощен диуретик

Краставицата насърчава отвеждането на ненужните вещества от организма чрез уриниране. Спомага и за изхвърлянето на камъни от бъбреците.

Предпазва от треска

Сокът от краставица има температурно регулиращи свойства, което го прави изключително полезен когато имате треска.

Предпазва от инфекции

Сок от краставица при инфекции

Краставицата е чудесно средство за противодействие на пикочната киселина, която всъщност може да предизвика възпаления в ставите. Когато се приема всекидневно, тя помага за прочистване на ставите и успокоява болката. Това също означава, че може да подобри състояния като артрит, астма и подагра.

Засилва растежа на косата

Силицият и сярата в краставицата спомагат особено много растежа на косата. Можете да направите сок-микс от краставица, морков, маруля и спанак.

Подобрява състоянието на кожата

Голямото количество витамин С и антиоксидантите в краставицата я правят неизменна съставка в много кремове за разкрасяване, както и в лекарствата против екземи, псориазис, акне и т.н.

Сок от краставица против задържане на течности

еднодневен детоксикиращ план при задържане на течности

Краставицата осигурява необходимото количество електролити и това възстановява хидратацията на телесните клетки. По този начин се намалява задържането на течности в организма.

Сокът от краставица съдържа витамин К

Когато консумирате краставици се снабдявате с витамин К, което предотвратява кървенето от носа, натъртванията и кървенето на венците.

Съвет към тези, които употребяват краставиците като средство за грижа за здравето

Купувайте краставици, които са тъмно зелени и твърди. Избягвайте такива, които са леко пожълтели или сбръчкани.
По-тънките краставици имат по-малко семки, отколкото по-едрите.

Съхранявайте краставиците в хладилник, за да ги запазите свежи. Ако са нарязани трябва да ги сложите опаковани или в съд, който не позволява на въздуха да взаимодейства с тях. Консумирайте ги за ден-два.

Освен да пиете само сок от краставици, може да си приготвяте и други здравословни шейкове. Опитайте да комбинирате краставицата със студен пъпеш или свежа мента, а може и с ягоди или босилек. Ще се насладите на невероятно вкусна, освежаваща и полезна напитка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bernardini, C., Zannoni, A., Bertocchi, M., Tubon, I., Fernandez, M., & Forni, M. (2018). Water/ethanol extract of Cucumis sativus L. fruit attenuates lipopolysaccharide-induced inflammatory response in endothelial cells. BMC complementary and alternative medicine18(1), 194.
  • Sánchez-del-Castillo, Felipe, González-Molina, Lucila, Moreno-Pérez, Esaú del C., Pineda-Pineda, Joel, & Reyes-González, C. Efraín. (2014). Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. Revista fitotecnia mexicana37(3), 261-269. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802014000300013&lng=es&tlng=es.
  • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology114(1), 1-31.
  • Zhang, L., Zhang, T., Ding, L., Xu, J., Xue, C., Yanagita, T., … & Wang, Y. (2018). The Protective Activities of Dietary Sea Cucumber Cerebrosides Against Atherosclerosis Through Regulating Inflammation and Cholesterol Metabolism in Male Mice. Molecular nutrition & food research, 1800315.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.