Как да подобрите емоционалното си здраве

Доброто емоционално здраве ни помага да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден. Как да контролираме емоциите си по-добре? Прочетете следващите редове!
Как да подобрите емоционалното си здраве
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Стабилното емоционално здраве ще ви помогне да контролирате по-добре реакциите си в стресови ситуации. Често хората се фокусират единствено върху физическото си здраве. Не обръщат внимание на емоционалното си здраве и баланс, които биха им помогнали да се справят в трудни ситуации.

Според някои автори емоционалното здраве представлява “отговорното контролиране на чувствата, мислите и поведението.” Това определение олицетворява способността ни да осъзнаваме всичко, което чувстваме и за което мислим. Означава и че даваме имена на мислите и чувствата си, приемаме ги и ги правим част от живота си.

Хората с добро психическо здраве могат да контролират уверено чувствата си. Те притежават добро самочувствие и поддържат добри лични взаимоотношения. Но неглижирането на психическото здраве може да доведе до проблеми като тревожно разстройство или генерализирана депресия, както показват редица проучвания.

Това се случва, защото тъгата, тревожността, гневът и депресията достигат високи нива с течение на времето, което може да доведе до промени в поведението. А това от своя страна кара хората да загърбят здравословните навици и повишава риска от развитие на зависимости. Дори здравето може да бъде изложено на риск.

Как да подобрите емоционалното си здраве?

Как да подобрите емоционалното си здраве

Според Instituto Superior de Estudios Psicológicos (Испанския Висш институт по психологически проучвания, ISEP) доброто емоционално здраве води до подобряване на цялостното състояние на човек. Важно е да разберете, че всички емоции са валидни, тъй като те всички са част от живота ни.

Дори да си мислим, че някои емоции са негативни и нежелани, важно е да се научим да ги контролираме правилно, без да се опитваме да ги потискаме. Така ще подобрим емоционалното си здраве и вероятността да страдаме от стрес, тревожност и депресия е много по-малка.

Какво можем да направим, за да подобрим психическото си здраве?

Има малки промени, които биха ни помогнали да тренираме ума си, за да контролираме по-добре емоциите си. В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвети.

Осъзнайте емоциите си

Подобряване на емоционалното си здраве - приемане на чувствата.

Научете се да осъзнавате емоциите си и да разбирате какво ви кара да се чувствате разстроени, гневни или тъжни. Както вече споменахме, не трябва да се опитвате да ги потискате, а по-скоро да приемете, че са част от вас. Има причина, за да ги изпитвате.

Изразявайте чувствата си

Изразяването на чувствата върви ръка за ръка с доброто емоционално здраве. Ако не се чувствате комфортно и това води до напрежение, може да се появят проблеми. Независимо дали сте на работа или у дома, важно е да се научите да изразявате чувствата си правилно.

Първо помислете и след това действайте

Това е необходимо, тъй като силните емоции могат да ни накарат да реагираме по начин, за който бихме съжалявали по-късно. За да избегнете това, най-добре е да помислите за последиците, преди да направите каквото и да е било.

Един от начините да направите това е като описвате чувствата си. Така ще си дадете достатъчно време и пространство, за да ги анализирате по-късно.

Използвайте техники за отпускане, за да подобрите емоционалното си здраве

Според списанието Complementary Therapies in Medicine, техниките на медитация оказват положително въздействие върху контролирането на стреса. Затова е добра идея да използвате стратегии като майндфулнес, медитация, йога и други.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 вида медитация и ползите от тях

Починете си

Почивайте си, за да подобрите емоционалното си здраве.

Забързаният начин на живот е една от причините постоянно да сме в състояние на стрес и тревожност. Затова е добре да си вземете почивка и да отделите време само за вас, да живеете по-спокойно и да се радвате на простичките неща.

Правете нещата, които ви правят спокойни, доволни и щастливи.

Спете достатъчно, за да подобрите емоционалното си здраве

Недостатъчният сън, прибавен към забързания ритъм на живот, оказва значително влияние върху настроението ни. Затова е важно да спите добре, поне по 7 часа без прекъсване. Правете си кратки почивки през деня.

Създайте си позитивни връзки

Направете всичко възможно, за да избягвате токсичните връзки. Ако се обградите с хора, които ви подкрепят, емоционалното ви здраве драстично ще се подобри. Освен това е добре да се фокусирате върху позитивните неща и да се опитате да не се оплаквате толкова много (или да стоите в близост до хора, които се оплакват!).

Позитивните връзки се появяват и когато правите добри неща, за да помогнете на другите с желание.

Учете нови неща

Винаги бъдете любопитни към света около вас. Можете да учите нови езици, да започнете да четете нова книга, да се запишете на курс. Има толкова много варианти.

Всяко едно човешко същество е различно, всички имаме различни потребности. За да бъдем здрави е изключително важно да се погрижим и за емоционалното си здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.