8 ползи от водата, които вероятно не сте знаели

Питейната вода има невероятни ползи за здравето, за които повечето хора не знаят. Открийте невероятните ползи от водата и започнете да пиете повече още днес!
8 ползи от водата, които вероятно не сте знаели

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сигурно сте чували и чели за невероятните ползи от водата много пъти. Всъщност тя има много ползи за здравето, тъй като тялото ни се състои до голяма степен от вода. Като цяло експертите препоръчват да се пият между 6 и 8 чаши вода на ден, тъй като това не само ни поддържа хидратирани, но и допринася за правилното функциониране на тялото ни и дори за красотата на кожата и косата ни.

Освен това водата се счита за второто най-незаменимо нещо за живот след кислорода, тъй като участва във всички индивидуални жизнени процеси, които протичат в нашето тяло. Всъщност до две трети от телесното ни тегло се състои от вода.

  • 85% от нашия мозък е вода
  • 22% от костите ни са вода
  • 83% от кръвта ни е вода
  • 75% от мускулите ни са вода

Невероятните ползи от водата за здравето

Имайки предвид, че водата е от съществено значение, за да се чувстваме добре, енергични и жизнени. Ето невероятните ползи от водата, така че да можете да бъдете насърчени да я консумирате в правилната мярка (поне 2 до 2,5 литра на ден или 6 до 8 чаши).

1. Пиенето на достатъчно вода допринася за загуба на тегло

beneficios del agua

Водата е от съществено значение за отслабването, тъй като ни помага да се чувстваме сити и допринася за добрия метаболизъм. Освен това водата замества безалкохолните напитки и бутилираните сокове, които обикновено имат много захар и калории.

Водата няма калории, въглехидрати и захар. Когато пием вода, ускоряваме метаболизма. Благодарение на това можем да постигнем по-добър резултат, ако искаме да отслабнем.

2. Ползите от водата: Полезна е за бъбреците

За правилното функциониране на бъбреците е необходимо да се пие достатъчно вода.

Когато пием вода, тя помага за разреждането на солите и минералите, с които тялото образува камъни, които излизат чрез урината. От друга страна, когато човек не пие достатъчно вода, е склонен да развие камъни в бъбреците.

3. Предотвратява когнитивната недостатъчност

Bebe suficiente agua, beneficios del agua

Ако имате проблеми с концентрацията и паметта, може да пиете твърде малко вода. Според британско проучване, публикувано в Journal of Nutrition, липсата на вода може да повлияе на мозъка ни.

Изследователите доказаха, че дехидратацията може да причини когнитивни проблеми като пропуски в паметта и вниманието, неадекватна реакция на определени визуални стимули и смущения в настроението.

4. Страхотна е за здравето на сърцето

Проучване на Adventist Health Study установи, че жените, които пият повече от пет чаши вода на ден, могат да намалят шансовете си за сърдечни заболявания с до 41% в сравнение с тези, които пият само една или две чаши на ден.

По същия начин мъжете могат да намалят риска от коронарна болест на сърцето с до 54%, ако пият повече от 5 чаши вода на ден. Хората, които са изложени на риск от сърдечни заболявания, трябва да пият вода като метод за превенция.

5. Друго невероятно предимство на водата: подобрява храносмилането и се бори със запека

Невероятните ползи от водата
Пиенето на достатъчно вода и набавянето на достатъчно фибри е идеално за борба със запека, който също често е резултат от дехидратация.

Храносмилателната система изисква определено количество вода за правилното храносмилане. Когато човек пие вода често, това може да намали киселините и чревните проблеми. Водата в съчетание с фибри е идеална за борба със запека, който също често е резултат от дехидратация.

От друга страна, когато човек не се хидратира достатъчно, дебелото черво абсорбира вода от изпражненията, което го прави по-трудно за преминаване. Ето защо трябва да пиете вода, за да избегнете запек.

6. Грижи се за здравата, сияйна кожа

Когато пием вода, допринасяме за по-здравата, по-сияйна и млада кожа. Водата играе много важна роля за хидратирането на кожата и също така подобрява еластичността.

В допълнение, пиенето на достатъчно вода насърчава детоксикацията и пречистването на кръвта, което се отразява в чисто лице с по-малко акне.

7. Удивителните ползи от водата вървят ръка за ръка с по-голяма жизненост

Една от честите причини за умора през деня е леката дехидратация. В тези случаи се чувстваме по-уморени и имаме главоболие, което може да повлияе на нашето поведение и енергийни нива.

Когато пием вода, тя помага на метаболитните процеси в организма да протичат правилно. Те служат за получаване на енергия и жизненост.

8. Удивителните ползи от водата: Регулира телесната температура

суперар ла депресия

Водата е жизненоважна за регулиране на телесната температура, особено след физическа активност, когато се потите. Тъй като потта се изпарява, тялото се охлажда. Когато губим твърде много вода като част от изпотяването, рискът от топлинно изтощение се увеличава, така че е необходимо да пием вода, за да останем хидратирани и да се представяме по-добре по време на тренировка.

В заключение, трябва да пием вода в точното количество, за да функционират правилно нашето тяло и ум. Ако все още не сте открили ползите от водата, препоръчваме ви да започнете да пиете от 6 до 8 чаши на ден. Ще забележите разликата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Coyle, E. F. (2004). Fluid and fuel intake during exercise. In Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/0264041031000140545
  • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
  • Masento, N. A., Golightly, M., Field, D. T., Butler, L. T., & van Reekum, C. M. (2014). Effects of hydration status on cognitive performance and mood. British Journal of Nutrition111(10), 1841-1852.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.