6 причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят

Редица диети са много взискателни, те ви насърчават да ядете преработени, нискокалорични храни, които могат да причинят липса на определени хранителни вещества, така че не можете да ги следвате в дългосрочен план. Рано или късно това, което трябва да направите, е да се научите да се храните здравословно.
6 причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Според проучване на SEEDO (Испанското дружество за изследване на затлъстяването), 81% от испанците не успяват в диетата си. За да отслабнете, трябва да идентифицирате пречките, които ви пречат да спазвате диетата си и да потърсите решения. Поради това искаме да анализираме възможните причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят.

Продължете да четете, за да разберете първите 6 причини.

Защо диетите ви за отслабване продължават да се провалят?

Ако в момента спазвате диета, може би сте си задали този въпрос. Едно проучване показва, че двама от всеки трима души, които са на диета, не само връщат загубеното тегло, но всъщност наддават повече от теглото, което са имали в началото на диетата.

В резултат на това се получава разочарование и порочен кръг, който превръща кантара в увеселително влакче със съответните отрицателни ефекти както за метаболизма, така и за настроението ви.

6 причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят

1. Спирате да ядете основни здравословни мазнини

Източници на здравословни мазнини.
Ниската консумация на омега-3 мастни киселини е свързана с по-висока консумация на нездравословни мазнини.

Това може да е основната причина, поради която диетите ви за отслабване продължават да се провалят. Някои здравни специалисти предполагат, че дисбалансът в консумацията на омега-3 и омега-6 мастни киселини може да бъде свързан със затлъстяването.
В идеалния случай трябва да консумирате приблизително същото количество омега-6 и омега-3. Но до голяма степен поради високата консумация на преработени храни, които често съдържат растителни масла и други мазнини, консумацията на омега-6 мастни киселини от много хора е твърде висока в сравнение с техния прием на омега-3.

Освен това, ако спрете да ядете храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, това може да ви накара да преядете, защото тялото ви не получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, и вие жадувате за мазнини от всякакъв вид, което може да доведе до преяждане.

2. Причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят – калориен дефицит

Тъй като тялото ви работи, за да поддържа теглото си, когато не получава достатъчно храна, вие оставате гладни и лишени от хранителни вещества. Когато това се случва постоянно, предизвиква реакция на оцеляване, при която тялото забавя метаболизма ви, за да спести ресурси.
Вашето тяло интелигентно следи изразходването на калории, защото не знае кога ще има достъп до хранителните вещества, от които се нуждае. Това е, което ни поддържа живи във времена на глад.

Така че, парадоксално, липсата на достатъчно калории всъщност може да накара тялото ви да натрупа тегло, защото метаболизмът ви се забавя, за да премине в „режим на оцеляване“.

3. Има дефицит на протеини

Причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят.
Протеините трябва да бъдат важна част от вашата диета, включително растителните протеини.

Много хора гледат на бобовите растения, например, като на висококалорична хранителна група, която трябва да се избягва, ако искате да отслабнете.

Истината обаче е, че тези храни също са източник на бавно усвояващи се въглехидрати. Които ви държат сити в продължение на много часове. Освен това, тъй като са с високо съдържание на протеини и помагат за развитието на мускулна маса, спомагат и за изгарянето на мазнини.

4. Причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят – правите твърде много упражнения

Редовните упражнения са много важни, но 30 минути умерена физическа активност дневно са достатъчни. От друга страна, ако тренирате твърде интензивно, ще задействате стресовата реакция на тялото си.

Правейки това многократно може да постави тялото ви в състояние на хроничен стрес. Когато това се случи, имунната ви система се забавя и тялото ви отделя кортизол, хормона на стреса, който може да допринесе за наддаване на тегло. Също така това е свързано с имунни проблеми, депресия и безплодие.

5. Заради стреса от вашата диета

Стресирана жена.
Диетата трябва да доведе до някои корекции в начина ви на живот, а не ограничения, които ви стресират.

Прекомерните упражнения не са единственият аспект на загубата на тегло, който може да предизвика стресовата реакция на тялото ви. Постоянното безпокойство за това, което ядете, броенето на калории и загубата на удоволствието от яденето също може да стресира тялото ви.

Вместо да се опитвате да приспособите начина си на живот към строгите правила на диетата, просто се опитайте да ядете здравословна храна, която задоволява небцето ви.

6. Причини, поради които диетите ви за отслабване продължават да се провалят – диетата ви за отслабване се проваля, защото е трудна за спазване

Диетите за отслабване имат взискателни правила, което ги прави трудни за поддържане в дългосрочен план. Рано или късно трябва да се научите да се храните здравословно.

Вместо да губите много време мамейки тялото си за сметка на нервната система и здравето си, можете да работите с естествените функции на тялото си.
Можете да осигурите на тялото си постоянен поток от вкусна храна, така че то да ви даде енергия и жизненост. Поддържането на постоянен поток от хранителни вещества поддържа кръвната ви захар стабилна. Позволява ви да се концентрирате и ви осигурява мозъчна яснота.

Освен това, ако се научите да се храните здравословно, без да умирате от глад, ще вземете по-умни и по-съзнателни решения за това какви храни да ядете и какви количества да не приемате.

Това са 6 причини, поради които вашите диети за отслабване продължават да се провалят. След като ги знаете, опитайте се да ги коригирате, за да постигнете целите си. Не се отказвайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007 Apr;62(3):220-33. Review. PubMed PMID: 17469900.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.