Последиците от преяждането

За много хора прекаляването с яденето може да причини физически и психически последици. За щастие има различни стратегии, които могат да ви помогнат да се справите с този вреден за здравето навик. Днес ще ви разкажем повече за последиците от преяждането, както и как да го избягвате.
Последиците от преяждането
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

На всеки се е случвало понякога да хапне повече отколкото трябва. Независимо дали защото се е наслаждавал на любимото си ястие или защото е бил много гладен, или поради някаква друга причина. Ако това се случва рядко, не е сериозен проблем. Но ако преяждането е нещо обичайно за вас, то последиците за здравето ви никак няма да са малко.

Когато чувството за вина, че си похапвате повече отколкото трябва, трайно се загнезди у вас, можете да станете жертва на редица здравословни проблеми. Не само ще напълнеете, но и ще имате проблеми с настроението.

Как можете да избегнете това?

Ще ви дадем няколко съвета в следващите редове.

Дали преяждането е проблем?

Най-често последиците от преяждането, ако не е постоянно, са минимални и временни. Но, ако желанието за похапване стане постоянно и излезе от контрол, то тогава може да доведе до редица физически и психически проблеми.

Хората, които прекаляват с храната не само напълняват; те започват да поставят основите на едно бъдеще, в което пренебрегват грижата за здравето и живота си.

Възможни причини

Има много фактори, свързани с нуждата да се яде повече, отколкото е необходимо. Както вече споменахме, не става въпрос само за прекаляване с любимите ви ястия. В действителност повтарящото се преяждане няма нищо общо със самата храна. Най-често е свързано с постоянен стрес или фактори като подлагането на прекалено строги диети.

Преяждането след строги диети

Нуждата от преяждане може да бъде свързана с фактори като тревожност и прекалено строги диети.

Прочетете и: Пет смутита със спанак за отслабване

Последиците от преяждането

На първо място прекаляването с храната може да има физически последици като напълняване и дори затлъстяване, въпреки че това не се наблюдава във всички случаи. При много хора последиците имат психологичен характер. Това важи както за хората с наднормено тегло, така и за останалите.

Според информация публикувана в The Primary Care Companion for CNS Disorders, психологическите последици от преяждането са следните:

 • Липса на контрол при хранене
 • Социална изолация
 • Повишена тревожност
 • Състояние на нервност или страдание
 • Липса на удоволствие при участието в дейности, които преди това са били приятни
 • Нарушения в паметта и концентрацията
 • Мании по отношение на храната и диетите
 • Нарушения на съня
 • Понижена работоспособност
  Преяждането и качването на килограми

Чувството на вина или тревожност е много често срещано при хора, които не могат да се контролират, когато са близо до храна.

Не пропускайте и: 7 грешки при хранене, които трябва да поправим

Съвети, които ще ви помогнат да не прекалявате с храната

За да избегнете преяждането, има редица стратегии, които можете да използвате в ежедневния си живот. Но трябва да разберете, че са само помощни средства и не трябва да заменят професионалната терапия. Ако се чувствате прекалено нервни по отношение на храненето, най-добре потърсете консулт с лекар или специалист.

Разкрийте емоциите си

Разкриването и разбирането на емоциите ви ще ви помогне да се справите с проблемите ви. Добра идея е да започнете да си водите дневник и да описвате чувствата си. Освен че ще ви разсейва от мисълта за храна, това ще ми помогне и да научите повече за себе си.

Не ставайте маниак на тема храни

Когато забележите, че преяждате, не трябва да се обвинявате. Ако започнете да изключвате от менюто си храните, които обичате, тогава вероятно няма да успеете да устоите дълго време. Най-вероятно у вас ще се появи силно желание да ядете каквото и да е от забранения списък.

Същевременно това може да е съпроводено и с чувство на разочарование, че не можете да се справите с поставените цели. В резултат на това ще влезете в порочен кръг, от който ще ви бъде трудно да излезете. Затова винаги е най-добре да спазвате здравословен начин хранене, без да изпадате в крайности.

Спортувайте така, както ви харесва

Редица проучвания показват, че някои хора спортуват, за да компенсират преяждането. С други думи за тях спортуването е наказание за това, че са прекалили с храната и единственият начин да не напълнеят.

Трябва да запомните, че физическата активност е здравословна, но целта й далеч не е само отслабването. Трябва да спортувате, защото е полезно за здравето ви и да внимавате да не превишите физическия си капацитет. Ако не сте свикнали, започнете с постепенно натоварване – около двадесет*тридесет минути дневно.

Спорт и здраве

Редовното спортуване може да ви помогне да намалите стреса свързан с храната. Но въпреки това трябва да спортувате, за да бъдете здрави, а не да използвате тази дейност като вид наказание, тъй като сте прекалили на масата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво става в мозъка в резултат на физическата активност

Среща с професионалист

Не всеки търси помощ от специалист по отношение на преяждането, но в някои случаи това е наложително. Това важи най-вече за случаите, в които прекаляването с храната се дължи на емоционални фактори.

Според проучване в медицинското списание Current Psychiatry Reports, психотерапията е полезна за осъзнаването и коригирането на поведението водещо до преяждане. Същевременно тя подобрява цялостното здравословно състояние на човек

Последиците от преяждането: какво трябва да запомните

Преяждането в продължение на дълъг период от време може да доведе не само до напълняване, но и до други последици. Защо е важно да се определи причината и свързаните с този проблем фактори възможно най-бързо. По този начин ще можете да изберете подходяща терапия, за да попречите този проблем да се отрази на качеството ви на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goldschmidt AB, Loth KA, MacLehose RF, Pisetsky EM, Berge JM, Neumark-Sztainer D. Overeating with and without loss of control: Associations with weight status, weight-related characteristics, and psychosocial health. Int J Eat Disord. 2015;48(8):1150‐1157. doi:10.1002/eat.22465
 • Razzoli M, Pearson C, Crow S, Bartolomucci A. Stress, overeating, and obesity: Insights from human studies and preclinical models. Neurosci Biobehav Rev. 2017;76(Pt A):154‐162. doi:10.1016/j.neubiorev.2017.01.026
 • Ferrario CR. Food Addiction and Obesity. Neuropsychopharmacology. 2017;42(1):361. doi:10.1038/npp.2016.221
 • Godoy F. Trastorno del comedor compulsivo: Incorporación del concepto en la salud pública chilena.Rev Chil Nutr. 2015.42(4),399-402.
 • Dittmer N, Jacobi C, Voderholzer U. Compulsive exercise in eating disorders: proposal for a definition and a clinical assessment. J Eat Disord. 2018;6:42. Published 2018 Nov 28. doi:10.1186/s40337-018-0219-x
 • Síndrome de edorexia: evaluación y diagnóstico. salud pública de méxico. 2014. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342014000300007.
 • Iacovino JM, Gredysa DM, Altman M, Wilfley DE. Psychological treatments for binge eating disorder. Curr Psychiatry Rep. 2012;14(4):432‐446. doi:10.1007/s11920-012-0277-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.