Претоплените храни, които могат да ви разболеят!

Яжте ориза до 24 часа след като сте го сготвили. Отравянето с него може да доведе до стомашен дискомфорт и диария
Претоплените храни, които могат да ви разболеят!
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Набързо претоплените храни са добро решение, когато искаш да се насладиш на храната по-късно или да намалиш изхвърлянето й.

То се практикува в продължение на години в световен мащаб, но наскоро е установено, че в някои случаи може да бъде вредно за здравето.

Европейският съвет за информация за храните предупреди, че претоплените храни, които не са били правилно приготвени, могат да имат сериозни последствия за здравето.

Това е така, защото някои щамове на бактерии растат прекалено бързо при излагане на среда с температура в интервала между 4°С -65°С.

Това увеличава риска от заразяване с болести от хранителен произход и появата на други храносмилателни проблеми, като подуване на корема, колики или газове.

Тъй като много хора не знаят кое не трябва да се претопля, ние ще ви покажем 6-те най- често консумирани храни, които никога не трябва да претопляте.

Претоплените храни, които могат да ви разболеят

1. Ориз

Претоплените храни, които могат да ви разболеят: ориз

Оризът е една от най-често претопляните храни. Докато неговата текстура и аромат се съхраняват добре при стайна температура, зърната съдържат миниатюрни бактериални спори, които могат да причинят хранително отравяне, когато се активират от топлина.

След готвене, излагането на ориза на висока температура увеличава вероятността от хранително отравяне.

Най-добре е да се яде храна веднага след като е приготвен, затова яжте в рамките на 24 часа от приготвянето му.

Отравянето с ориз предизвиква стомашен дискомфорт, възпаление и в най-тежките случаи повръщане и диария.

2. Картофи

Картофите са наистина питателна храна, която може да се използва както за топли, така и за студени рецепти. Рискът възниква, когато картофите са претоплят или се оставят извън хладилника за прекалено дълго.

Това произвежда спори, които веднъж като попаднат в организма, предизвикват проблеми с храносмилането и симптоми на хранително отравяне.

Най-добрият начин, за да не ги изхвърляте е като ги стриете или ги използвате в студена салата.

3. Целина

Претоплените храни, които могат да ви разболеят: целина

Много хора предпочитат да използват целината сурова, защото тя придава интересен вкус към салати и супи.

Въпреки това, когато се използва в топли рецепти, най-добре е да се изяде всичко наведнъж, за да се избегне риска от отравяне при претопляне.

Този зеленчук съдържа нитрати, които създават вредни за здравето вещества, когато се подлагат на топлинна енергия.

В действителност, в по-високи концентрации, те могат да се преобразуват в нитрити, които увеличават риска от развитие на рак.

4. Цвекла

Цвеклата са наистина популярни зеленчуци и са високо ценени в природната медицина поради техните значителни количества антиоксиданти, витамини и минерали.

Проблемът възниква, когато са изложени на високи температури. Подобно на целината, цвеклата съдържат малко количество нитрати, които не са съвсем полезни за здравето.

От друга страна, специалистите по храненето съветват, че най-добрият начин да се възползвате от свойствата на този зеленчук, е като ги ядете сурови в салати или смесени в шейкове.

5. Пилешко

Претоплените храни, които могат да ви разболеят: пилешко

За да може безопасно да консумирате пилешко, е важно да се уверите, че то е било добре сварено.

Салмонелата е наистина честа при птиците и недостатъчното готвене на пилешко увеличава риска от инфекция.

Уверете се, че всички части са сготвени добре и че не са останали места, които са твърде розови или сочни.

За да предотвратите проблеми с храносмилането, яжте пилешкото веднага след като е сготвено и избягвайте да го претопляте. Пилешкото е една от претоплените храни, които могат да ви разболеят, ако не е приготвено правилно.

Въпреки че ароматът се запазва добре, съставът на протеините се променя, което може да причини отрицателни реакции в стомаха.

Ако не можете да изядете всичко с една порция, може да го претоплите само при по-ниска температура.

6. Гъби

Протеините в гъбите лесно се разрушават чрез действието на ензими и определени микроорганизми.

Поддържането им при стайна температура след сготвянето е смъртоносно поради тази причина.

Не препоръчваме да ги претопляте след първоначалното им готвене, защото това може да предизвика възпаление в корема, а в някои случаи диария.

Въпреки това, изглежда че няма проблем, докато се нагряват до температура над 70°С.

Накрая, имайте предвид, че съставките на храната са най-различни и търпят промени, когато се подлагат на високи температури, така че някои претоплени храни са опасни.

Уврете се, че покривате храната следващия път, когато я претопляте, за да се затопли равномерно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Bula Rudas FJ., Rathore MH., Maraqa NF., Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr, 2015. 62 (1): 29-58.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.