Как да отслабнем с целина

Целината е нискокалорична, не съдържа мазнини, а има изключително малко въглехидрати
Как да отслабнем с целина
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Как да отслабнете с целина?

Не е тайна за никого, че зеленчуците са източник на най-разнообразни ползи за човешкото здраве.  Консумацията на някои от тях, целина например, има и друг ефект – помага ви да отслабнете.

Именно поради това ще е безотговорно да ги изключваме от хранителното си меню – важно е  те да присъстват ежедневно на трапезата ни.

Всеизвестно е, че  поддържането на здравословно тегло ни позволява да водим качествен начин на живот.

От всичко казано дотук можем да изведем като добра идея предимството да познаваме зеленчуците, които включваме в хранителното си меню. Както разбрахме, целината е сред зеленчуците, които са изключително ефективни за сваляне на килограми Този зеленчук се използва, когато готвим различни ястия и се препоръчва на хора, които искат да спазват диета за сваляне на килограми.

Целината е нискокалорична, не съдържа мазнини, а има изключително малко въглехидрати.

Свойства на целината

Целината се отличава с високото си съдържание на вода – приблизително 95 %. Това я прави лесна за усвояване храна, хидратираща и притежаваща диуретични свойства. Тя също така помага за прочистване на тялото и спомага за избягване на заболявания на стомаха и дебелото черво.

Освен това целината притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за контролирането на кръвното налягане и които се борят успешно с безсънието. Способна е да облекчи бързо треска и алергии.

Отслабване с целина

Този зеленчук съдържа редица етерични масла, като лимонен и селинен. Те придават на целината споменатите вече диуретични свойства. Могат да бъдат открити във високи дози в стеблата и семената на целината.

Етеричните масла в състава на целината притежават още силни антебактериални свойства, които помагат за елиминирането на всякаква инфекция или пък токсични субстанции, които могат да бъдат открити в бъбреците. Този зеленчук се характеризира още с потенциала да елиминира камъни, образувани в бъбреците или пък в жлъчния мехур.

Споменатите досега свойства са тези, които правят целината изключителна храна, не само за сваляне на излишни килограми, но и за човека по принцип, тъй като позволява воденето на по-здравословен начин на живот.

Консумиране на целина с цел сваляне на килограми

За тези от вас, които искат да използват целината като метод за отслабване, можем да ви предложим много лесна и ефективна рецепта. Ще се убедите, че свалянето на няколко излишни килограма е лесно с продукт като целината.

За да се отървете от излишните килограми чрез консумацията на целина, е желателно да си приготвяте вкусни напитки, използвайки плод по избор в комбинация с няколко стебла целина.

Отслабване с целина и сок от ананас

Можете да си направите каквато искате комбинация от един или няколко вида плодове или зеленчуци. След това прибавете основната съставка (целината).

Най-добрите плодове и зеленчуци, които ви съветваме да комбинирате с целина, са: моркови, краставици и ябълки, въпреки че, както споменахме по-рано, можете да изберете какъвто искате плод или зеленчук по свой избор.

Можете да увеличите въздействието на целината като я включвате в ежедневните си рецепти. Така едновременно ще ви е вкусно и ще сваляте килограми!

Сбогуването с пухкавата фигура обаче не е въпрос само на включване на ефективен зеленчук като целината в менюто ви. Препоръчително е да съчетаете консумацията й с балансирана диета, както и редовни физически упражнения.

Ако поради някаква причина не сте заинтересовани от записването в местния фитнес клуб, можете да планирате по една дълга разходка ежедневно (от 30 минути до един час). Това е напълно достатъчно, за да си гарантирате добра физическа активност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.