Как да разберем дали тялото е натровено

Признаците са често главоболие, промени в цикъла на съня, тревожност, апатия, раздразнителност, липса на концентрация, проблеми с паметта, екземи или сухота на кожата, херпес, алергии, промени в косата или ноктите, наддаване на тегло, затруднено отслабване, отоци
Как да разберем дали тялото е натровено

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Главата ви боли много? Кожата ви е потъмняла, без значение как я третирате? Имате проблеми с концентрацията? Страдате от подувания? Внимавайте, защото тялото може да е натровено. Научете малко повече в днешната статия за този чест враг, който малцина имат предвид. Прочетете повече за това, как да разберете дали тялото е натровено.

В организма се извършват множество химически реакции с цел да го поддържат вътрешно и здравословно балансиран. Той обаче може да бъде засегнат от различни причинители – като вируси, бактерии, замърсяване на околната среда или слънчева радиация. Това, което се случва в организма, също има много общо с това, което ядете.

Може да сте най-лошият враг на себе си и дори да не го осъзнавате

Органи като черния дроб (както и белите дробове и бъбреците) са отговорни за филтриране, неутрализиране или контролиране на нещата, които могат да увредят тялото. За съжаление с вида на храната, която се предлага на пазара в днешно време, понякога тези „работници” се претоварват прекалено много.

Тялото не знае как да реагира на консервантите, изкуствените подсладители, оцветителите, добавките или така наречените “консерванти на аромати”. Всички те са обозначени с букви и цифри или странни имена на пакетите, които купувате всеки ден. Въпреки че се обработват, като всяка друга храна, те оставят след себе си остатък, който ви трови с натрупването му.

Как да разберем дали тялото е натровено

Ако проверите самото определение на думата „натравяне”, това ще бъде: разстройство, промяна или реакция, причинена от вредни вещества при поглъщане, вдишване или допир. Това е промяна в тялото, дисбаланс, който има определени симптоми.

Понякога не обръщаме внимание на сигналите от тялото и смятаме, че това се дължи на други фактори – като липса на сън или прекалено много отговорности например.

Признаците, че тялото е натровено, са: често главоболие, промени в цикъла на съня (безсъние или умора), тревожност, апатия, раздразнителност, липса на концентрация, проблеми с паметта, екземи или сухота на кожата, херпес, алергии, промени в косата или ноктите, наддаване на тегло, затруднено отслабване и отоци.

черен дроб

Първата стъпка е да разпознаете дали тези симптоми са наистина от отравяне или са причинени от друг проблем. Един обикновен преглед може да определи това. В повечето случаи тестовете се откриват в нормални граници или няма нищо, което да тревожи лекарите, но въпреки това пациентът продължава да се чувства зле.

Симптомите могат да бъдат леки, но също така могат и да станат прогресивни до хронични.

Как да се предпазим от натравяне на тялото

Не говорим за натравяне от развалена храна, а по-скоро от “остатъка”, който вредната храна оставя след себе си. Добрата новина е, че може да направите нещо по въпроса, за да избегнете натравянето и да се наслаждавате на отлично здраве.

Следвайте балансирана и полезна диета

Качеството на храната, която консумирате, има много общо с размера на натравянето, което може да изпитате. Заложете на органични храни и на тези, които ще откриете на малките пазари или пазари на земеделските производители, а не индустриалните и продуктите от супермаркетите.

Оставете пакетираните, замразените или тези за микровълнова печка. Яжте повече плодове и зеленчуци, които не са били пръскани, и винаги тези, които са в сезон.

хранете се здравословно

Правете физически упражнения

Това също е важно, защото един от начините, чрез който тялото елиминира токсините, е чрез потта през порите. Упражненията също правят органите като белите дробове по-способни да работят ефикасно.

Освен умората, която тази активност може да предизвика, ще се уверите, че много от симптомите ще изчезнат. Ще забележите това в състоянието на кожата, загубата на теглото и ще се чувствате перфектно като цяло.

Дарете си достатъчно сън

През нощта тялото се възползва от съня, за да се възстанови и да си възвърне енергията. Важно е да се спи между 7 и 8 часа на ден. Спазвайте времето на лягане и събуждане.

Липсата на сън ще накара органите, които отговарят за детоксикация, да се уморяват и да натрупат голямо количество кортизол, така наречения “хормон на стреса”. Това е, което причинява или дори влошава количество отрова.

трябва да спите достатъчно

Бъдете щастливи

Ако искате да сте щастливи, усмихнати, спокойни и да се научите да сте благодарни, също трябва да премахнете негативното от живота си. Може да звучи отвлечено или банално, но е доказано, че щастието ви държи далеч от лошите навици.

Такива са: злоупотреба с алкохол, заведения за бързо хранене, сладки или солени закуски.

Детоксикираща диета

Ако сте се уверили, че тялото е натровено, следвайте следната диета за 1 седмица:

  • Закуска: Неподсладен зелен чай и 2 филии пшеничен хляб със сладко от боровинки без захар.
  • Закуска преди обяд: Ябълка или круша, ако навън е горещо, или чаша зелен чай с тост без глутен и няколко капки зехтин, ако е студено.
  • Обяд: Можете да избирате между задушени зеленчуци с печена бяла риба, хамбургер с амарант и салата, кафяв ориз със зеленчуци и печена синя риба или салата от марули, моркови, лук, зехтин и малко сол.
  • Следобедна закуска: Същата като закуската.
  • Вечеря: Зеленчуци на скара, кафяв ориз със зехтин и дафинови листа.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.