Мисията възможна: Отслабване с оризово мляко

25.10.2015
Препоръчително е да пиете по 1 чаша на закуска и 1 по обед

Оризовото мляко не само е лесно за храносмилане, засищащо и понижаващо нивото на холестерола в кръвта, но и представлява отличен начин за отслабване. Можете да го пиете сутрин – така ще ви зареди с енергия и ще стимулира процеса на горене на мазнини през целия ден. Днес ще ви разкрием ползите от пиенето на оризово мляко.

Алтернативните млека, сред които е и оризовото, са мода. Преди всичко, те са реална възможност да включите сред навиците си консумацията на здравословни напитки, които не само се храносмилат лесно, но и съдържат ценни хранителни вещества. Това ги прави идеални за ежедневна употреба.

Този тип млека са по-здравословни и често имат по-малко калории, отколкото в обичайното прясно мляко, пък и могат да ни помогнат да отслабнем. Препоръчваме ви да включите оризовото мляко сред любимите си напитки. Ето няколко чудесни причини за това:

Свойствата на оризовото мляко

 • Бедно е на мазнини. Една чаша оризово мляко съдържа само 1,5 гр. мазнини, при това ненаситени. Според клиниката Мейо, това ниско съдържание на мазнини подпомага по-доброто усвояване на витамините.
 • Този тип растително мляко се усвоява лесно от организма. Препоръчително е да пиете по една чаша дневно, защото укрепва имунната система.
 • Всъщност оризовото мляко е най-лесното за храносмилане растително мляко. То снабдява тялото ни с изобилие от хранителни вещества. Това го прави идеална храна, когато сме болни и апетитът ни е слаб. Оризовото мляко е подходящо за хора, които страдат от гастрит и стомашни киселини.
 • Консумацията му се препоръчва с цел редуциране на нивото на холестерола в кръвта.
 • Оризовото мляко снабдява тялото ни с ежедневната доза витамин D.

Вижте и: 12 симптома на недостиг на витамин D

Как оризовото мляко помага да сваляме килограми?

консумацията на оризово мляко намалява мазнините в организма

Няколко са причините, поради които оризовото мляко подпомага процеса на отслабване. То е бедно на наситени мазнини и се усвоява лесно, снабдява организма с енергия и подпомага процеса на топене на мазнини.

За да извлечете максимална полза, пийте по една чаша оризово мляко сутрин и една по обед – освен че ще осигурите на тялото си ценни витамини и минерали, ще елиминирате повишеното ниво на „лошия” холестерол в кръвта.

Според проучване, публикувано от Американското списание за клинично хранене, съдържащият се в оризовото мляко витамин D подпомага процеса на отслабване. Според резултатите от това проучване млякото е богато на калций и витамин D, а това означава, че то по естествен път понижава нивото на мазнините в тялото.

За да бъдем напълно честни, трябва да споменем нещо важно за оризовото мляко. То е бедно на протеини – в състава му присъстват по-малко протеини, отколкото в кравето прясно мляко.

Това е причина да включите в менюто си сушени плодове и ядки, тъй като те ще компенсират по-ниското съдържание на протеини в оризовото мляко.

Препоръчваме: Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората

Препоръчително е да пиете по една чаша от това мляко на закуска и една по обед. Оризовото мляко е здравословно, лесно се храносмила и стимулира горенето на мазнини. Ако съчетаете консумацията му с диета, бедна на мазнини и богата на плодове и зеленчуци, и с редовни физически занимания, ще постигнете много повече от отслабване: ще се радвате на здраве и по-качествен начин на живот.

Как да приготвим оризово мляко?

пригответе си оризово мляко с пълнозърнест ориз

Необходими съставки за около 1 л. оризово мляко:

 • 1 чаша кафяв или пълнозърнест ориз
 • 16 чаши вода
 • 2 супени лъжици слънчогледово олио
 • 4 супени лъжици мед

Начин на приготовление:

 • Рецептата е много лесна. Започнете с кипването на водата. Когато достигне точка на кипене, сипете ориза.
 • Намалете силата на огъня и оставете ориза да ври под капак в продължение на около 2 часа. Лесно е, нали? След 2 часа изключете котлона и оставете ориза да се охлади. След това прецедете водата.
 • Използвайте електрически миксер, за да направите оризовата вода гладък крем. Пасирайте дотогава, докато се получи крем. Сега е моментът да добавите слънчогледовото олио и меда. Продължавайте да бъркате.
 • По желание можете да овкусите оризовото мляко с малко канела. Както знаете, канелата е друг натурален продукт, който се препоръчва за отслабване.
 • Съхранявайте млякото в стъклен съд, който не допуска навлизането на въздух. По този начин ще му осигурите дълготрайност. При редовна консумация ще изпиете оризовото мляко до 2-3 дни. За оптимален резултат ви съветваме да изпивате по една до две чаши на ден.