Предотвратяването на затлъстяването при децата е възможно: разберете как

Добрата диета и поддържането на физическа активност са ключът към предотвратяването на детското затлъстяване. Какво друго трябва да се има предвид? Ще ви кажем тук.
Предотвратяването на затлъстяването при децата е възможно: разберете как
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Когато става въпрос за предотвратяване на затлъстяването при децата, от съществено значение е да се насърчава усвояването на здравословни навици, започвайки от ранно детство. Въпреки че има множество фактори, които влияят върху развитието на това разстройство, адекватното хранене и практикуването на упражнения значително намаляват рисковете детето да страда от затлъстяване.

Детето има затлъстяване, когато теглото му е над нормалното за неговата възраст и височина. Това състояние е доста тревожно за родителите, тъй като води до развитие на опасни заболявания като диабет, хипертония и висок холестерол, както се вижда от това изследване, публикувано в Anales del Sistema Sanitario de Navarra .

В допълнение, това може да бъде причина за депресия и проблеми със самочувствието, особено в училище. И така, как можете да разпознаете затлъстяването при децата? Какво можете да направите, за да предотвратите това?

В тази статия ще разгледаме тези въпроси и отговорите им.

Симптомите на затлъстяването при децата

Предотвратяване на затлъстяването при децата
Има много фактори, които влияят на детското затлъстяване.

Много е важно да се има предвид, че не всички деца, които имат някакви “допълнителни килограми”, са с наднормено тегло или затлъстяване. Някои имат по-голяма от средната структура на тялото за възрастта си. По същия начин теглото на децата се променя на всеки етап от развитието.

Следователно, за да се говори за детското затлъстяване, е необходима професионална диагноза. Лекарят може да оцени индекса на телесна маса (ИТМ) на детето, за да определи дали наистина става въпрос за този проблем. Освен това детето може да има и следните симптоми:

 • Високо кръвно налягане
 • Хиперхолестеролемия
 • Ниска адаптация към физически упражнения
 • Склонност към пристъпи на астма
 • Социална изолация и трудности при създаване и поддържане на приятели
 • Трудно заспиване и хъркане
 • Депресия и тревожност
 • Проблеми със ставите и костите
 • Кожни проблеми
 • Ниско самочувствие

Съвети за предотвратяване на детското затлъстяване

Генетичните и хормоналните фактори влияят върху теглото на децата. Въпреки това, основните фактори, отговорни за наднорменото тегло, са свързани с начина на живот и диетата. Ето защо, за да се предотврати детското затлъстяване, има някои препоръки, които могат да помогнат.

Кърменето може да помогне за предотвратяване на детското затлъстяване

предотвратяване на затлъстяването при децата чрез кърмене

Първата стъпка за предотвратяване на детското затлъстяване е да храните бебето си с кърма през първите шест месеца от живота му. Всъщност е добра идея дори да удължите кърменето до първата година, тъй като това е чудесно допълнение към начина на хранене.

В тази връзка няколко проучвания са съгласни, че храненето на новороденото бебе изключително с кърма е свързано с по-нисък риск от затлъстяване в детска възраст. Този риск намалява още повече, ако кърменето продължи повече от шест месеца.

Планирайте подходящата диета за детето

Добрите хранителни навици са от решаващо значение за здравословното тегло на децата. Ето защо приучаването да се хранят здравословно още от първите години от живота им може да помогне за предотвратяване на наднорменото тегло и свързаните с него заболявания. И така, какво означава здравословно хранене?

Диетите на децата трябва да се променят на всеки етап от тяхното развитие поради хранителните им нужди. Въпреки това, като цяло, подходящата диета е тази, която включва здравословни, качествени храни.

Родителите носят отговорността да изготвят здравословни менюта за децата си. Следователно, те трябва да следват насоките на хранителната пирамида, без ограничения или изпадане в крайности.

По същество децата могат да консумират следните храни:

 • Изобилие от пресни плодове и зеленчуци
 • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини
 • Пълнозърнести храни и бобови растения
 • Семена и ядки (с изключение на малки деца поради риск от задавяне)
 • Натурални сокове и вода
 • Постни меса и риба

Насърчавайте физическата активност, за да предотвратите затлъстяването при децата

Спортуване и здраве
Физическата активност е един от ключовете за предотвратяване на детското затлъстяване.

Най-добото допълнение към подходящата диета за предотвратяване на детското затлъстяване са физическите упражнения, както се вижда от това проучване, публикувано в Revista Médica Clínica Las Condes. Въпреки че малките деца не трябва да бъдат подложени на стриктна рутинна тренировка, те могат да извършват спортни дейности, които им позволяват да бъдат активни и да им помагат да стоят далеч от заседналия начин на живот.

Игри на открито, спорт и танци са някои забавни начини за насърчаване на физическата активност и предотвратяване на наднорменото тегло. Най-добрият вариант обаче е да отделяте минимум 20 минути за упражнения 3 до 5 пъти седмично.

Не забравяйте да контролирате консумацията им на сладкиши и снаксове

Децата обичат сладкиши и снаксове. Всъщност вкусът на тези храни е толкова пристрастяващ, че много деца биха искали да ги хапват вместо основните ястия!

Въпреки това бъдете много внимателни. Въпреки че тези храни са безвредни в малки количества, редовната им консумация влияе върху наднорменото тегло и затлъстяването.

Тези храни могат дори да причинят метаболитни нарушения, които водят до прекомерно натрупване на мазнини. Те също могат да доведат до повишена кръвна захар, излишък на холестерол и хранителни смущения.

Най-популярни са:

 • Картофен чипс
 • Шоколад и бонбони
 • Готови хлебни изделия
 • Колбаси и преработени меса
 • Снаксове и нездравословна храна

Пригответе здравословен обяд за предотвратяване на затлъстяването при децата

Приготвянето на здравословна храна за вашите деца у дома е един от най-добрите начини за предотвратяване на детското затлъстяване.

Готовите продукти, които се продават за обяд, не са най-добрият избор за превенция на детското затлъстяване. Въпреки че не всички от тях са вредни, повечето от тях съдържат захари и химически добавки, които могат да повлияят на здравето на малчуганите.

Ето защо, за да гарантирате здравословното тегло и добрата концентрация, най-добрият вариант е предварително да им приготвите здравословен обяд. Има много съставки, които ще задоволят глада на децата в училище или между храненията.

Някои опции са:

 • Желе с плодове
 • Ябълки и круши
 • Натурално кисело мляко
 • Зеленчукови сандвичи
 • Растително мляко

В крайна сметка родителите трябва да участват в борбата за предотвратяване на детското затлъстяване, особено ако в семейството им вече има рискови фактори. Приучаването към здравословни навици и редовните медицински прегледи са от ключово значение за предотвратяване на развитието на този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.