Наднорменото тегло при децата – голям проблем

Наднорменото тегло при децата е свързано с редица здравословни проблеми в бъдеще, като затлъстяване и висок холестерол. Научете повече от днешната ни статия!
Наднорменото тегло при децата – голям проблем

Последна актуализация: 02 декември, 2021

Днес наднорменото тегло при децата е един от най-сериозните здравни проблеми на обществото. Това явление се наблюдава по цял свят и става все по-често срещано. Основно проблемът е свързан с държави като САЩ. Но напоследък се наблюдава и в малки и с по-ниски доходи на населението страни. За съжаление се счита, че около 42 милиона деца на възраст под пет години страдат от наднормено тегло.

Наднорменото тегло е заболяване, което далеч не засяга само външния вид. В действителност то има сериозни последици и върху здравето. Например децата с наднормено тегло са по-предразположени към заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми.

В обществото, в което живеем, изглежда трудно децата да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно. Но трябва да се борим срещу този проблем. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за наднорменото тегло при децата.

Какво представлява наднорменото тегло при децата?

Наднорменото тегло при децата е най-често свързаното с начина на хранене заболяване в този етап от човешкия живот. Представлява натрупването на излишни мазнини, които излагат здравето на децата на риск.

Това заболяване зависи от редица фактори; далеч не се дължи само на начина на хранене. Генетичната предразположеност и физическата активност са две от основните причини за него. Въпреки това неправилното хранене е един от главните виновници за появата на наднормено тегло в тази възраст. Няма какво да се лъжем – много хора предпочитат да похапват богати на енергия храни, пълни с наситени мазнини.

Казано накратко – наднорменото тегло при децата се дължи от комбинацията между неправилно хранене, уседнал начин на живот и генетичната предопределеност, освен всички останали фактори. Както вече споменахме, важно е да знаете, че това заболяване е свързано с редица проблеми със здравето, включително и диабет.

Как да разберете дали детето ви е с наднормено тегло

Наднорменото тегло при децата не се установява само от външния им вид. Пресмята се с помощта на показател наречен индекс на телесна маса или ИТМ. Този индекс свързва теглото с височината и се изчислява като теглото (в килограми) се раздели на височината или ръста (в метри) на квадрат.

Много таблици и източници сравняват ИТМ със стандартните мерки, за да се разбере дали едно дете е с наднормено тегло или не е. При децата е по-добре да се използват процентилни криви за по-голяма точност.

Рискови фактори за наднорменото тегло при децата

Както вече споменахме, това заболяване не зависи единствено от начина на хранене на детето. Различни фактори оказват влияние върху него, като:

  • Генетична предразположеност. Различни проучвания свързват наднорменото тегло при родителите с такова и при децата, твърдейки, че ако един родител е пълен, детето му е три пъти по-предразположено към натрупване на излишни килограми. Въпреки това е трудно да се разграничи дали наднорменото тегло се дължи на начина на живот или на генетичната обвързаност.
  • Теглото при раждане. Учените казват, че бебетата с тегло при раждане над 4 килограма са по-предразположени към натрупването на килограми през детството и като възрастни.
  • Интересен факт е, че бебетата кърмени през първата година от живота си, са изложени на по-нисък риск от това заболяване в детството си.
  • Мястото на раждане. Децата живеещи в селски райони водят по-активен начин на живот, в сравнение с тези в градовете, които не са толкова дейни.

Това заболяване се свързва с други фактори като сънят и финансовото положение на семейството. Но трябва да заявим ясно, че основният фактор е начинът на живот на детето.

Физическата активност е важна за предотвратяване наднорменото тегло при децата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Типове напълняване и причините за тях

Как да намалите риска от появата на наднормено тегло при децата

Това заболяване може да засегне целия живот на детето. Освен, че се отразява на самочувствието и външния вид, то повишава риска от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Затова е важно да действате и да търсите начини да помогнете на детето да се храни здравословно. Ако не знаете как да направите това, най-добре потърсете помощ от лекар или диетолог.

Освен това не трябва да пренебрегваме и физическата активност при децата. Спортуването е една от основните стъпки към това. Така ще помогнете на детето да подобри социалните си умения и да се забавлява.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.