Хъркането - 4 алтернативни метода за контрол

Определени здравословни проблеми или навици на живот могат да причинят  хъркане. В тази статия открийте някои алтернативни методи за лечение на хъркането
Хъркането - 4 алтернативни метода за контрол
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 06 януари, 2021

Хората, които хъркат, често искат да намерят крайни решения за контрол на хъркането – както правят и тези, които спят до тях! Също така, хъркането може да бъде свързано с други здравословни проблеми като сърдечно-съдови или респираторни разстройства.

В тази статия ще споделим някои алтернативни методи за лечение на хъркане, чиито свойства са проучени. В някои случаи обаче използването им се основава на анекдотични данни. Независимо от това, те могат да помогнат за контролиране на хъркането и да избегнат по-инвазивни варианти.

Лечение на хъркането

Хъркането е резултат от съпротива при преминаване на въздух към белите дробове. Също така е симптом на дихателни проблеми. Когато хъркането е тежко, се счита за нарушение на съня.

В продължение на много години окончателното лечение е операция, която се състои в електрическа стимулация на мускулите на горните дихателни пътища.

CPAP машина за хъркане

хъркането нарушава съня и влошава взаимоотношенията в спалнята

CPAP машина е показана за случаи на обструктивна сънна апнея, тъй като благоприятства за правилния въздушен поток по време на сън.

CPAC е машина за непрекъснато положително налягане на дихателните пътища. Лекарите предписват тази машина за лечение на сънна апнея и следователно също контролира хъркането.

Това устройство използва въздушно налягане, за да натисне езика и гърлото отворени, така че въздухът да може да преминава по-лесно. Въпреки това, тази машина може да предизвика нежелани реакции.

Алтернативни лечения за контрол на вашето хъркане

1. Диета с ниско съдържание на натрий

Като начало, въпреки че няма много изследвания по този въпрос, експертите предлагат диета с ниско съдържание на натрий, богата на естествени диуретици. Това може да помогне за контролиране на хъркането, тъй като намалява телесните течности, които са свързани с сънна апнея.

Когато си лягате, тези течности преминават от краката към врата ви. Следователно борбата със задържането на течности може да облекчи хъркането. За тази цел експертите предлагат следните насоки:

  • Изрежете солта от диетата си.
  • Подправете с подправки, билки, чесън, лук, лимон и др.
  • Не консумирайте преработени храни като сосове, супи, колбаси, префасовки, консерви, соев сос, сирене и др.
  • Яжте повече плодове, зеленчуци и салати.

2. Джинджифил, куркума и чесън за контрол на хъркането

джинджифил против хъркането

Използването на естествени вещества с противовъзпалителни ефекти може да помогне за намаляване на възпалението и контрол на хъркането.

На второ място, предлагаме три лечебни храни с противовъзпалителни свойства : джинджифил, куркума и чесън. Ако се консумират редовно, те биха могли да намалят възпалението на дихателните пътища, което насърчава хъркането.

Можете или да включите тези храни в диетата си, или да ги приемате като добавки. Освен това те са антиоксидантни и депуративни средства, които ще помогнат за подобряване на цялостното ви здраве.

3. Магнезий за контрол на хъркането

Третото алтернативно лечение за контрол на хъркането са магнезиевите добавки. Този минерал е доказано ефективен за балансиране на нервната система, намаляване на възпалението и подобряване на качеството на съня, сред другите предимства.

Трябва обаче да го допълвате с диети и подобрения в начина на живот, за да видите резултати. Също така, трябва да приемате добавки само под лекарски контрол.

4. Хипнотерапия

солена вода против хъркането

Някои терапии като хипноза са проучени като възможно лечение на хъркане, както и основните му причини.

Хипнотерапията е вид психотерапия, която използва насочени методи за релаксация и концентрация . Доскоро се използваше като алтернативно лечение на алкохолизъм, тютюнопушене и загуба на тегло.

Разследване обаче показва, че тази техника на хипноза може да помогне на хората да се възстановят, след като започнат да хъркат. Те биха могли да постигнат това чрез практикуването на хипноза и с времето да намалят интензивността и продължителността на хъркането.

Неефективно лечение за овладяване на хъркането

Днес можете да намерите много машини или продукти, които обещават да помогнат за контролирането на хъркането лесно и естествено. Тези лечения са много примамливи, защото обещават бързи резултати, като цяло на добри цени. Въпреки това, тяхната ефективност не е доказана.

Някои от тези продукти са:

  • Гривни против хъркане с електроди.
  • Спрейове за капки след носа , които могат да работят, но само в случаите на хъркане поради назална конгестия, причинена от настинки.
  • Носните ленти за отваряне на дихателните пътища, които действат само повърхностно, но не и в мекото небце. По този начин те са свързани и със случаи на запушване на носа.

Сега знаете някои естествени възможности за контрол на хъркането. Промяната в диетата ви също може да се окаже полезна , както и да практикувате хипнотерапия и да опитате добавки с магнезий. Също така, трябва да помните важността на борбата с наднорменото тегло и да не пушите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.