Правилно хранене при хронични заболявания

Хроничните заболявания се контролират трудно, но правилната диета може да ви помогне, ако спазвате някои основни насоки. Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за правилното хранене при хронични заболявания в следващите редове.
Правилно хранене при хронични заболявания
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

В тази статия искаме да ви разкажем всичко за правилното хранене при хронични заболявания.

Хроничните заболявания са нелечими болести, които се проявяват дълго време. В много случаи физиопатологията им е неизвестна, както и причините водещи до появата им. Същото важи и за лечението им.

Но това не означава, че няма начини за облекчаване на симптомите на тези заболявания, както и за улесняване на живота на болните. В действителност, много често, самите болни се превръщат в експерти в прилагането на определени хранителни промени.

Целта на храненето при тези случаи е да се намали нивото на възпаление, оксидативния стрес и болката. Затова болните трябва да дадат приоритет на серия от храни богати на фитохранителни вещества, витамини и минерали. Освен това е важно да отбележим необходимостта от ограничаване на приема на определени храни, които могат да спомогнат процеса на възпаление.

Нека ви разкажем по-подробно за какво става въпрос.

Правилното хранене при хронични заболявания: противовъзпалителните храни

Едно от хранителните вещества, което има изключително голямо значение за диетичното лечение на хроничните заболявания, са омега-3 мастните киселини. Този клас липиди притежава способността да намалява възпалителните маркери в организма. Освен това подобрява липидния профил на човек, факт потвърден от статия публикувана в Biochemical Society Transactions.

Можете да откриете тези мазнини в продукти като мазните риби, непреработените растителни масла, семки и авокадото. Консумацията им трябва да бъде редовна, за да може да се гарантира модулиращото действие на въпросните вещества върху възпалителните механизми.

Хранене при хронични заболявания

Източниците на омега-3 действат като регулатори на възпалението в организма.

Научете повече за омега-3: Пет растителни източници на омега-3 мастни киселини

Правилното хранене при хронични заболявания: фитохранителни вещества за намаляване на болката

Други полезни съставки за контролиране на хроничните заболявания са фитохранителните вещества. Тези вещества са с органичен произход и се съдържат основно в зеленчуците.

Фитохранителните вещества могат да модулират възпалението и да понижат оксидативния стрес, според проучване публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Освен това фитохимическите вещества могат да ограничат увреждането на клетките, което означава, че могат да предпазват от стареене.

Трябва да допълним, че тези съставки играят роля в определени физиологични процеси отговарящи за модулирането на болката и чувствителността на нервната система. Затова са изключително важни за контролирането на хроничните заболявания. Казано накратко спазването редовно на хранителен режим богат на зеленчуци е от изключително значение.

Прочетете и: Как да измиете пестицидите от плодовете и зеленчуците

Правилното хранене при хронични заболявания: хранителни добавки

Хранителните добавки също могат да бъдат полезни в процеса на контролиране на хроничните заболявания. Например мелатонинът. Този хормон отговаря за модулирането на циркадния цикъл на съня и повишава качеството на съня.

Това вещество има мощно антиоксидантно действие и е свързано с превенцията срещу метаболитни и нервнодегенеративни болести. Освен това мелатонинът притежава способоността да облекчава болката при хронични патологии като фибромиалгията. Но е важно да не бъде приеман във високи дози.

Бихме искали да споменем и пробиотиците. Здравословният микробиом спомага защитата срещу развитието на комплексни хронични заболявания. За да се понижи риска от чревна дисбиоза, пациентите могат да приемат пре- и пробиотични добавки. По този начин се подобрява разнообразието на флората и се подобрява цялостното здравословно състояние.

Чревна флора и хронични заболявания

Грижата за състава на микробиома е изключително важна за контролирането на комплексните заболявания, най-вече тези със стомашно-чревен характер.

Подобряване на начина на хранене за справяне с хроничните заболявания

Когато става въпрос за хронични заболявания няма открито лечение. Нож въпреки това има начини за контролирането им от фармакологична и диетична гледна точка.

За целта пациентите трябва да заложат на приема на храни с противовъзпалително и антиоксидантно действие. Тези храни оказват въздействие върху начина, по който човек усеща болката, а освен това намаляват и клетъчното увреждане.

Същевременно болните могат да прибегнат и до приема на хранителни добавки. Някои добавки като мелатонинът и пробиотиците, спомагат намаляването на рисковете и постоянните агресивни симптоми на хроничните заболявания, като болката.

Въпреки това е важно да знаете как да избирате правилните продукти. Преди да започнете приема на каквито и да е било добавки, трябва да се консултирате със специалист. Той ще провери нуждата ви от прием на тези хранителни добавки и ще ви даде специални указания за приема им.

Запомнете, че разнообразното и здравословно хранене, съчетано с редовна физическа активност, е най-добрият начин да се предпазите от развитието на хронични заболявания. Здравословният начин на живот е ключът към живот с добро качество.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.