Предимства на бобовите растения за храносмилането

Характерно за бобовите култури е високото съдържание на протеини и във вегетативната им маса. Ето защо останалата след овършаване на зърното слама е ценен фураж.
Предимства на бобовите растения за храносмилането

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Бобовите растения са много питателна и икономична храна, която ви осигурява голямо количество здравословен протеин, освен това са богати на фибри, витамини и минерали. Продължете да четете, за да научите повече за многобройните ползи за здравето от бобовите растения.

Няма как да не сте чували, че бобовите растения водят до напълняване или лошо храносмилане. В тази статия обаче, ще ви обясним всичко за техните предимства и за кого са особено препоръчителни. Приготвили сме и някои съвети за по-добро хранене и храносмилане.

Предимства на бобовите растения

Възползвайте се от предимствата на бобовите растения

Вижте още: 8 забележителни качества на лещата

  • Питателна и богата на въглехидрати храна, което е и причината да ви дават толкова много енергия.
  • Много засищащи, затова и особено препоръчителни, ако се опитвате да отслабнете.
  • Богати на протеини, които са от съществено значение в периоди на растеж, през каквито минават например спортисти и бременни жени. Бобовите растения не съдържат толкова протеини, колкото храните от животински произход, но са много по-здравословни и по-лесно се смилат.
  • Имат високо съдържание на фибри, които са полезни против запек и за регулиране на нивата на захарта и холестерола в кръвта.
  • Богати на минерали като желязо, калций, фосфор, магнезий, йод и калий.
  • Съдържат витамини от група B, които помагат за регулирането на централната нервна система и предотвратяват кризи в периоди на стрес, тревожност или депресия.
  • Елиминират излишни течности.
  • Намаляват риска от коронарни заболявания.
  • Икономична и традиционна храна.

Благодарение на отличните си хранителни стойности бобовите растения са чудесно допълнение към здравословното ви меню три пъти седмично. Ако сте веган или вегетарианец, тогава консумирайте и по-често.

 бобовите растения са чудесно допълнение към здравословното ви меню

Хората, които имат прекомерно високи нива на пикочна киселина или страдат от подагра, трябва да внимават при консумация или да се консултират със своя лекар преди това.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.