Позивите за повръщане: причини и лекарства

Позивите за повръщане могат да възникнат по много причини. Повечето от причините не са сериозни и не изискват медицинско лечение.
Позивите за повръщане: причини и лекарства
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 12 октомври, 2022

Гаденето, често наричано и желание за повръщане, е субективно усещане, което показва близостта на повръщането. За съжаление, този симптом е много често срещан и може да се появи в различни ситуации. В тази статия ще ви разкажем малко повече за причините за позивите за повръщане и средствата, които можете да приложите.

Позивите за повръщане често са придружени от други симптоми:

 • Общо неразположение
 • Главоболие
 • Горчив вкус в устата
 • Студена пот

В допълнение, това чувство може или не може да завърши с изхвърляне на стомашно съдържимо. Въпреки това, дискомфортът, причинен от този симптом, обикновено изчезва от само себе си след няколко часа.

Също така е възможно да се приложат определени мерки за облекчаване на симптомите. Винаги обаче се препоръчва медицински преглед, ако дискомфортът е много силен или продължава повече от един ден.

Причини за позивите за повръщане

Повечето от причините за гадене са доброкачествени по произход. Понякога обаче това може да бъде сериозен проблем, който изисква специално внимание.

1. Храна

Както обилните хранения, така и честият прием на храни с високо съдържание на мазнини могат да причинят появата на позиви за повръщане. Това е така, защото те забавят процеса на храносмилане, което води до появата на редица симптоми, сред които се откроява гаденето.

Непоносимостта към някои компоненти на храната също може да предизвика дискомфорт. В този смисъл хората с цьолиакия ще имат симптома, когато приемат глутен, както и хората с непоносимост към лактоза, когато консумират млечни продукти.

Момиче с непоносимост към лактоза и позиви за повръщане
Хората с непоносимост към лактоза може да имат желание да повърнат, когато поемат продукт, който съдържа лактоза.

2. Стомашно-чревни проблеми

Голям брой заболявания на храносмилателната система могат да включват повръщане като част от техните клинични прояви. Някои от най-важните състояния са гастрит, гастроезофагеален рефлукс и панкреатит.

Хранителното отравяне също може да причини гадене, както и диария, колики и общо неразположение. Кървенето от стомашно-чревния тракт, особено кървенето от горната част на стомашно-чревния тракт, е друга често срещана причина за стомашно-чревно гадене и повръщане.

3. Причини за позивите за повръщане – бременност

Бременността е една от най-честите причини за позиви за повръщане при жени в детеродна възраст. Проучване, публикувано в списанието BMJ Clinical Evidence, посочва, че често се наблюдава през първия триместър на бременността.

Повечето жени започват да забелязват симптома още през първата седмица и той може да изчезне едва след 16 седмица. Въпреки че точната причина е неизвестна, се смята, че се дължи на хормоналните промени, характерни за този етап.

4. Болест при пътуване и позиви за повръщане

Болест при пътуване или кинетоза се появява при пътуване с кола, самолет или лодка и съответства на друга често срещана причина за гадене. Всеки човек може да изпита този дискомфорт, но той е по-често срещан при жени, деца и тези, които приемат определени лекарства.

Това, което се случва, е, че има несъответствие между това, което се възприема от ставните рецептори, очите и вътрешното ухо. В този смисъл тялото може да възприема движение, но очите не могат, което генерира объркващи сигнали за мозъка.

5. Причини за позивите за повръщане – мигрена

Мигрената се определя като главоболие с различна интензивност, което има тенденция да продължи няколко часа и се повтаря. Хората могат да изпитат други симптоми, когато тежестта на дискомфорта е много висока, включително желание за повръщане.

6. Инфекциозни заболявания и позиви за повръщане

Вирусните и бактериалните инфекции могат да причинят голям брой системни симптоми. Някои от най-важните са треска, общо неразположение и, разбира се, желание за повръщане.

Всъщност има инфекции на храносмилателния тракт, като вирусен гастроентерит, които се проявяват чрез гадене. В този случай е важно да отидете на лекар възможно най-скоро, за да получите подходящо лечение и да предотвратите прогресирането на инфекцията.

7. Безпокойство и стрес

Психологическите проблеми имат способността да генерират физически прояви като част от процеса на соматизация. Всъщност проучване в списанието Experimental Brain Research свързва появата на гадене с тревожни черти при децата.

Прекомерният стрес също може да е отговорен за появата на позиви за повръщане. Това е така, защото и двете заболявания генерират промени в автономната нервна система и определени хормони.

8. Лабиринтит и позиви за повръщане

Лабиринтът е малка структура във вътрешното ухо, която участва в поддържането на позата и баланса. Тази анатомична част може да се възпали по множество причини, причинявайки лабиринтит, а с него и появата на симптоми като гадене и световъртеж.

9. Причини за позивите за повръщане – махмурлук

Махмурлукът се появява, след като човек поеме прекомерно количество алкохолни напитки. Симптомите, които могат да се появят, са много разнообразни:

 • Гадене
 • Главоболие
 • Прекомерна жажда
 • Общо неразположение

Тази ситуация се дължи на дехидратацията, предизвикана от консумацията на алкохол. В допълнение към усилията на черния дроб да елиминира веществото от тялото.

10. Страничните ефекти на някои лекарства

Всички лекарства, продавани в момента, имат способността да генерират нежелани ефекти у тези, които ги консумират. Една от най-честите нежелани реакции е желанието за повръщане. За щастие интензивността е ниска и тези пориви са склонни да изчезнат сами.

Сред лекарствата, които причиняват най-силно гадене, са химиотерапевтичните лекарства, използвани за лечение на рак. Всъщност публикация в списание Breast Cancer показва, че до 44% от лекуваните хора може да имат симптома в острата фаза.

11. Интензивни физически натоварвания

Позивите за повръщане и гадене могат да се появят по време на интензивни физически тренировки, особено ако хората нямат правилното физическо състояние. Това е така, защото мускулите ще генерират прекомерно количество млечна киселина и тялото ще се опита да я елиминира по различни начини, включително повръщане.

12. Хипогликемия

Ниската кръвна захар или хипогликемията е друга често срещана причина за гадене и повръщане. Мозъкът се храни главно с глюкоза, така че когато концентрацията й в кръвта намалее, се появява характерната симптоматика.

13. Други възможни причини за позиви за повръщане

Позивите за повръщане са общ симптом, който може да показва наличието на много други състояния, някои от които със значителна тежест.

За щастие, такива състояния са по-редки, въпреки че винаги е необходимо да се вземат предвид:

 • Световъртеж
 • Рак
 • Апендицит
 • Поглъщането на токсини
 • Чревна непроходимост
 • Стомашни или дуоденални язви
Апендицит
Един от първите симптоми на апендицит е гадене, заедно с болка в епигастриума, която след това мигрира към долната част на корема.

Позивите за повръщане – какво да правя, ако ми се повръща?

На първо място, трябва да имате предвид, че препоръките за облекчаване на позивите за повръщане ще зависят от конкретната причина за това. Въпреки това, една от най-често използваните мерки е да контролирате диетата си, като избягвате обилни и мазни ястия.

Полезна е консумацията на продукти, които съдържат много вода. От друга страна, пиенето на малки количества течност и неподвижността за няколко минути също може да помогне за успокояване на симптомите. В случай на горчив вкус в устата е възможно да се използва вода за уста.

От друга страна е необходимо да се избягват храни със силна миризма, кофеин, алкохол, газирани напитки и пикантни храни. Тези храни могат да влошат гаденето и да доведат до повръщане.

Има и определени лекарства за премахване на желанието за повръщане като метоклопрамид. Те обаче започват да действат около 30 минути след поглъщането и не се препоръчват без лекарско наблюдение.

Повръщането е често срещан симптом с множество причини

Повръщането може да възникне по различни причини. Повечето от причините не са сериозни и не изискват специфично лечение. Винаги обаче се препоръчва да се консултирате с лекар, за да откриете източника на проблема и да избегнете усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Festin M. Nausea and vomiting in early pregnancy. BMJ Clin Evid. 2014 Mar 19;2014:1405.
 • Tarbell SE, Shaltout HA, Wagoner AL, Diz DI, Fortunato JE. Relationship among nausea, anxiety, and orthostatic symptoms in pediatric patients with chronic unexplained nausea. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2645-50.
 • Naito Y, Kai Y, Ishikawa T, Fujita T et al. Chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with breast cancer: a prospective cohort study. Breast Cancer. 2020 Jan;27(1):122-128.
 • Bruley des Varannes S, Liard F, Filoche L, Savarieau B. Les nausées : données actuelles [Nausea: Current view]. Presse Med. 2019 May;48(5):478-487.
 • Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
 • Veiga-Gil L, Pueyo J, López-Olaondo L. Postoperative nausea and vomiting: physiopathology, risk factors, prophylaxis and treatment. Rev Esp Anestesiol Reanim. 2017 Apr;64(4):223-232.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.