Съвети за пътуване на дълги разстояния с бебе

Пътуването на дълги разстояния с бебе представлява голям стрес за много родители. Днес ще ви дадем някои чудесни съвети как да го направите приятно за всички.
Съвети за пътуване на дълги разстояния с бебе

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Мисълта за пътуване на дълги разстояния с бебе е нещо, което притеснява много родители. Не е учудващо: пътуването с бебе не е лесно, без значение от начина на транспорт. Обаче, не е невъзможно.

Като се има това предвид, днес ще ви дадем някои съвети как да направите вашето семейно пътешествие с вашето бебе малко по-приятно. Така че, поемете си дъх, отърсете се от притеснението и продължавайте да четете.

Пътуване на дълги разстояния със самолет

Пътуване на дълги разстояния: снимка на самолет

Летенето с бебе изисква планиране, така че имайте предвид тези съвети.

За да направите едно пътуване с вашето дете колкото се може по-приятно, трябва да сте подготвени. Все пак, пътуванията са свързани с подготовка и планиране. Също така, бъдете нащрек,  доколкото можете. (Обаче, ние сме наясно, че много неща могат да са отвъд вашия контрол когато става въпрос за деца).

Така че, като планирате вашето пътуване, имайте предвид следните два фактора: възрастта на бебето и вашия начин на транспорт. Въпреки че изглежда странно, това са две основни неща, които ще подпомогнат вашето планиране.

Като имаме предвид това, ще разгледаме още няколко съвети.

1. Пътуване на дълги разстояния: къде ще спи бебето?

В зависимост от възрастта на вашето дете, имате избор да поискате детско креватче, когато пътувате със самолет. Трансатлантическите полети предлагат детски креватчета, ако вашето бебе е новородено и е под 8-месечна възраст.

Направете предварителна резервация, защото няма да могат да ви дадат детско креватче в последната минута. Проверете уебсайта на авиокомпанията относно изискванията за възрастта на детето, когато изисквате детско креватче.

В случай, че не покривате изискванията за креватче, тогава бебето трябва да спи до вас, освен ако не искате да плащате повече (50-100% от цената на билета), за да може то да е близо до вашата седалка.

Ако изберете да го държите във вашите ръце по време на полета, тогава си вземете ергономична възглавница, която се поставя на шията. По този начин ще можете да си починете.

2. Пътуване на дълги разстояния: каква трябва да бъде бебешката храна

Пътуване на дълги разстояния: снимка на жена, кърмеща бебе

Излитанията и приземяванията са идеални за кърмене, или за хранене с бутилка мляко. Кърменето е лесно, защото не ви е нужна специлна храна за това. Ако обаче го храните с бутилка, обаче, трябва да добавите мляко на прах предварително и да помолите стюардесата за вода, когато ви потрябва. Те също имат мляко в малки количества при повечето полети.

Трябва да знаете, че бурканчета с храна за бебета са позволени, така че си вземете няколко.

3. Ще ви трябва малък допълнителен куфар и чанта с памперси

Ще трябва да носите достатъчно памперси през целия полет във вашата чанта и някои допълнителни неща. Също така, вземете лигавник за бебе и поне два комплекта дрехи във вашия багаж. Вземете си и допълнителни дрехи и за вас, също, ако се наложи.

В допълнение, не забравяйте кърпичките за бебе. Също, вземете някои лекарства, от които вашето бебе се нуждае и термометър за всеки случай. Храната за бебето, шишето с вода и някоя играчка за занимавка на детето трябва да бъде близо до вас.

Друг съвет: вземете си поне две найлонови торбички в куфара, в случай, че вашите дрехи се замърсят, така че да можете да ги държите там докато пристигнете на желаната дестинация.

4. Дрехи за пътуване

Когато сте на дълго пътуване с бебе, важно е и двамата да се чувствате удобно. Забравете за луксозните дрехи и нека вашето бебе да пътува с най-удобната пижама.

Облечете бебето с няколко ката дрехи, така че да можете да ги сваляте или обличате, при необходимост. Също така, нека и одеалото да е наблизо, тъй като понякога става твърде студено вътре в самолетната кабина.

5. Нормално е за бебетата да плачат по време на пътувания

Пътуване на дълги разстояния: плачещо бебе и майка, която го успокоява

Ако вашето бебе плаче в самолета, не се отчайвайте; просто опитайте внимателно да го успокоите.

Това е факт от живота: бебетата плачат. Така че, не се притеснявайте, ако вашето дете плаче.

Забравете за ядосаната дама и нейния намръщен съпруг зад вас и запазете самообладание. После, вземете си дъх и внимателно се опитайте да успокоите вашето дете.

Концентрирайте се върху вашето дете и върху това от какво то, и от какво се нуждаете вие в този момент.

6. Дайте на бебето нещо да суче, за да се избегне дискомфорта в ушите

По време на излитане и приземяване, нека бебето да се кърми или да суче от бутилка, или биберон, тъй като по този начин ще се улекоти дискомфорта в ушите.

Ако храните бебето с шише, тогава подгответе бутилка за тези два момента.

Пътуване на дълги разстояния с кола

Снимка на спящо бебе в кола, в детско столче

Пътуването по суша с вашето бебе ви дава много повече гъвкавост от всички останали начини на транспорт.

Най-голямото предимство на пътуването по суша е това, че вие имате контрол върху темпото на вашето пътуване. Не само това, но и можете да контролирате температурата и да си взимате колкото почивки си поискате. Има също много повече възможности да потърсите комфорт за себе си и за семейството.

1. Изберете най-доброто време на деня

Най-добре, пътувайте с кола когато бебето спи. По този начин, ще можете да пътувате без да се притеснявате от неудобствата.

Ако не се притеснявате да карате кола през нощта, тогава това е друг идеален избор.

2. Уверете се, че има удобно място за бебето

Седалката на колата трябва да бъде приспособена към възрастта и размера на бебето. Преди да тръгнете, проверете дали е правилно сложена и дали на бебето ще му е удобно там. Убедете се, че колана е правилно поставен.

3. Правете толкова почивки, от колкото се нуждаете

Снимка на бебе, кето спи в бебешка седалка в кола

Не допускайте вашето бебе да прекарва дълго време в колата.

Преценете кога вашето дете ще огладнее и се опитайте да правите почивки в тези моменти, за да си почине от седалката, да хапне и да има малко физически контакт с вас.

Имайте предвид, че не е препоръчително да държите бебето в столче за кола, за дълги периоди от време.

4. Уверете се, че имате резервна гума и резервни дрехи

Точно както пътувате и със самолет, задължително е да си носите достатъчно дрехи и достатъчно памперси, за да ви се намират под ръка. Макар и да е по-лесно да спрете някъде, за да купите няколко, когато ви трябват, това не е най-приятната ситуация, в която да се окажете, когато сте с бебе.

Освен това, уверете се, че имате резервна гума, в случай че се спука някоя гума.

5. Пътуване на дълги разстояния с удобни дрехи

Удобните и подходящи дрехи за пътуване са важни, за да се уверите, че вашето бебе се чувства удобно. Избягвайте вълнени и дебели, или тънки якета. Имайте предвид, че на вашето дете може да му стане твърде топло или твърде студено, и може дори да се почувства неудобно от предпазния колан върху кожата.

Като цяло, пътуването на дълги разстояния с бебе изисква търпение и внимателно планиране както преди, така и по време на пътуването. Поемете дълбоко въздух и се насладете на вашето пътуване. Бъдете позитивни: ще бъде по-лесно отколкото си представяте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.