Кои храни влошават мигрената
Вероятно вече знаете кои са различните причини, водещи до появата на мигрена и главоболие. Например, ако работите много или не си почивате достатъчно. А знаехте ли, че има определени храни, които влошават мигрената?
В следващите редове ще ви разкажем кои са те, за да се опитате да ги избегнете или да намалите консумацията им.
Кои са причините за появата на мигрена?
Вместо да изпиете хапче против болката, ви препоръчваме да избягвате храните, които влошават мигрената и симптомите на главоболието ви.
Мигрената може да се появи във всеки един момент на деня и може да продължи да ви мъчи с часове. Светлината и шумът засилват симптомите й. В по-тежките случаи мигрената е съпроводена с гадене, повръщане и виене на свят.
Стресът, недостатъчният сън, многото работа и ежедневните проблеми могат да доведат до появата на силно главоболие. То може да бъде допълнително засилено от миризми, шум, промяна на времето и дори хормонални промени.
От друга страна малко хора знаят, че храната, която консумираме също може да причини появата на мигрена.
В някои случаи тя може да се дължи на непоносимост към храната. Имунната ви система трябва да се “бори” срещу тези съставки, като образува вещества, водещи до появата на главоболие.
Вижте още: 5 съвета за бързо облекчаване на мигрената
Кои храни влошават мигрената?
Добре е да внимавате какво ядете, както и да помните какво сте консумирали преди появата на пристъпа на мигрена.
Тя може да е причинена и от други фактори. Но вероятността да се дължи и на нещо, което сте изяли, също е много голяма.
Ето кои храни влошават мигрената или главоболието ви:
1.Боб
Всички видове боб съдържат танини. Тези вещества водят до появата на мигрена.
За да намалите появата й, избягвайте консумацията на боб доколкото ви е възможно. Или напълно я спрете. Сами ще усетите разликата.
2.Кисели краставички
В действителност не само киселите краставички водят до появата на главоболие. Същото важи и за други консервирани храни като:
- Пипер
- Патладжан
- Маслини
- Моркови
Опитайте се да избягвате консумацията на каквато и да е храна приготвена със саламура или оцет.
3.Люти чушки
Лютите чушки може да причинят главоболие или да влошат мигрената ви. Дължи се на веществото капсаицин в тях и важи най-вече, ако ги хапвате по време на пристъп на главоболие.
4.Ядки
Те са толкова вкусни. Пълни са с протеини и ви засищат. Но не са подходящи, ако често страдате от мигрена.
Бадемите, орехите и кашуто (сред другите ядки) съдържат вещество наречено сулфит. То води до появата на болка и дискомфорт.
Прочетете и това: 8 храни, които не са толкова полезни, колкото си мислите
5.Авокадо и сливи
Поставяме и двата плода в една категория. Причината за това е, че съдържат една и съща, водеща до появата на главоболие, съставка: тирамин.
Ако обичате да хапвате авокадо вместо предястие или сливи като здравословен десерт, най-добре е да разредите консумацията им до максимум веднъж седмично.
6.Банани и цитрусови плодове
Комбинацията между тирамин и хистамин в тези плодове е една от основните причини за появата на главоболие.
Това не означава, че трябва да спрете да ядете банани или цитруси. Те са изключително полезни за здравето ви. Просто намалете количеството им. Или избягвайте консумацията им по време на пристъп на мигрена.
7.Брашно
Причината за това е, че съдържат химическото вещество кумарин. Действието му се засилва при контакт с маята в хлебните изделия.
Ето защо ви препоръчваме да намалите консумацията на хляб, бисквити, пица и паста.
8.Обработени меса
Готовите колбаси, шунка, наденички и бекон съдържат много вещества, които могат да влошат главоболието ви.
Тези храни съдържат не само тирамин. Те са приготвени с консерванти и други химически вещества. Те също оказват негативен ефект и влошават мигрената ви.
9.Сирене
Става въпрос най-вече за твърдо или ферментирало сирене. Тези сирена са узрявали в продължение на години с помощта на различни техники. Например опушване или осоляване. Ароматът им е по-наситен и може да засили болката от мигрената ви .
Опитайте се да спрете консумацията на пармезан, манчего, падано и пекорино, когато страдате от мигрена
10.Млечни продукти
Сметаната и (пълномасленото) мляко са млечните продукти с най-високо съдържание на мазнини. Ето защо трябва да избягвате консумацията им при силно главоболие.
Те съдържат казеин и холин. Тези две съставки се свързват с появата на дискомфорт и непоносимост към храна.
Освен това чистото масло и киселото мляко или нискомаслените продукти могат да влошат състоянието на главоболието ви. Но това се случва по-рядко и в по-слаба степен.
11.Алкохолни напитки
От друга страна не трябва да пиете червено вино. Тъй като освен тирамина то съдържа и сулфати и танини, които допълнително влошават мигрената и симптомите на главоболие.
Но, ако изпиете една малка чаша на вечеря, последиците няма да са толкова неприятни.
Съветваме ви да не пиете алкохол, когато имате главоболие. По-добре заложете на водата и соковете.
12.Шоколад и кафе
И двата продукта съдържат кофеин, танини и други съставки засилващи главоболието ви. Безкофеиновото кафе също води до появата на мигрена. Особено, ако използвате и сметана.
Може да ви заинтересува ...