Как да се справим с главоболието през лятото

Главоболието през лятото е причина за тревога по време на ваканциите на много хора. В тази статия ще откриете обяснение за причините, които могат да породят главоболие през лятото и как да предотвратите появата му.
Как да се справим с главоболието през лятото

Последна актуализация: 23 април, 2022

Без съмнение главоболието през лятото е повод за тревога. През лятото се увеличава броят на хората потърсили лекар заради болка в главата и зачестили прояви на мигрена.

Проучвания проведени в различни страни показват, че 85-90% от хората заявяват, че са имали главоболие поне веднъж през изминалата година. Затова посещенията при лекар по повод на този проблем са едни от най-честите.

Трябва да споменем, че този проблем засяга по-рядко мъжете отколкото жените. 80% от мъжете са имали поне една проява на главоболие през последната година, а при жените този показател нараства на 95%. Същото важи и за мигрените – те засягат по-често жените отколкото мъжете, а като цяло 15% от населението попада в капана на това неприятно състояние.

А сега да се спрем на въпроса: защо лятото е рисков фактор за главоболието? Очакваме този сезон да е свързан с почивка, с извършването на много дейности на открито, избягването на стоенето вкъщи – и разбира се – много по-хубаво време, нали?

Но именно тези фактори и дейности могат да предизвикат появата на главоболие.

Нека да се спрем на някои от многобройните скрити причини за главоболието през лятото

Причини за главоболието през лятото

Има много причини за главоболие. С изключение на редица болести и проблеми с известни причини, най-често главоболието не е предизвикано само от един фактор.

Главоболието през лятото не прави изключение. Главата не ви боли само защото е лято. Тя ви боли заради редица фактори и ситуации, които могат да настъпят през тази част на годината.

Комбинацията от всички тези свързани с лятото фактори може често да доведе до появата на така неприятното главоболие. Често срещана комбинация е появата му по време на ваканция, когато промените навиците си по отношение на съня и се излагате повече на слънце.

Топлината

Разбира се топлината е една от най-честите причини за появата на главоболие. През лятото кръвоносните съдове в организма ни се разширяват, заради по-високите температури навън.

А това означава, че кръвоносните съдове увеличават големината си, за да се справят с външната топлина и по този начин ни предпазват от топлинен удар. За съжаление един от страничните ефекти на разширяването на кръвоносните съдове може да бъде мигрената.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кои храни влошават мигрената

Консумацията на алкохол и дехидратацията

През лятото организмът ни изисква приема на повече течности от обикновено заради по-високите температури на въздуха. Хората често се опитват да утолят жаждата си с алкохол през тези горещи месеци. Но алкохолът не хидратира тялото ни. Тъкмо обратното: вие се дехидратирате още повече и започва да ви боли глава. 

Промяна в режима на съня

Безсънието често води до появата на мигрена.

Безсънието се влошава през лятото и може да доведе до появата на мигрени и главоболия.

Промените в продължителността на деня също могат да се превърнат в причина за влошаване на мигрените. Когато организмът ни е изложен на повече светлина през деня, навиците и режимът ни на сън могат да се променят.

Класическа последица от това е, че през лятото спим по-малко и дори можем да се оплакваме от безсъние.

Хората, които нямат този проблем с нарушаване на съня, могат да бъдат неприятно изненадани през най-топлия сезон на годината. Въпреки че може да сте по-спокойни на работа, децата ви да не трябва да стават рано за училище, най-вероятно стоите по-дълго през екрана на телефона или телевизора.

Социалният ви живот също е в разцвет, приемате повече алкохол и кофеин (диуретик) и в резултат на това – страдате по-често от главоболие.

Как да се предпазите от главоболието през лятото

Нека да се спрем на мерките, които можете да предприемете, за да се предпазите от главоболието през лятото. Всички те представляват лесни стъпки, които могат да бъдат разделени в две групи в зависимост от основните им цели:

 • Да се справят с жегата през лятото.
 • Да се справят с вредните летни навици.

Стъпки за справяне с жегата и предотвратяване на главоболието през лятото

 • Бъдете внимателни със слънцето: Слънцето през лятото е много по-силно, затова е важно да предпазите тялото си като носите шапка и светли дрехи. Носете и слънчеви очила. По възможност излизайте навън няколко часа преди и след обяд, когато слънцето не е толкова силно.
 • Избягвайте рязка смяна в температурата: През лятото често пускаме климатиците на макс. Но честата смяна на топло и студено може да предизвика появата на главоболие.
 • Поддържайте дома си хладен – не студен: Дръжте дома си хладен, но не и студен с помощта на климатика. Затова и вентилаторите са по-добрият вариант за справяне с жегата.
 • Хидратацията на тялото: През лятото организмът ни се нуждае от повече вода. За да избегнете дехидратацията е важно редовно да пиете течности и да избягвате приема на напитки, които бързо ще дехидратират тялото ви като алкохола.
  Дехидратацията е причина за главоболието през лятото.

Да поддържате тялото си хидратирано през лятото е важно и ще ви помогне да избегнете появата на главоболие. Затова се грижете и пийте достатъчно вода!

Мерки срещу вредните летни навици

 • Хранете се здравословно: Можете да повишите приема си на течности като повишите консумацията си на повече храни осигуряващи ви вода като плодове и зеленчуци. Страдащите от мигрена е важно да избягват храните съдържащи вещества предизвикващи появата на главоболие. Например колбаси и шоколад.
 • Спазвайте режима си на сън: Промяната в ежедневните ни навици е типична за лятото. Но много медицински специалисти са съгласни, че спазването на един и същ режим през цялата година е изключително важно. Освен лягането и ставането по едно и също време, трябва да се опитвате и да спите едни и същи часове всяка нощ.
 • Ако не можете да се събуждате или да си лягате навреме, можете да си опитате да си дремнете тридесет минути през часовете с най-силно слънце. Така ще избегнете и излагането на непосилната жега.

Извод

През лятото сме изложени на много фактори, които могат да предизвикат появата на главоболие. По-високите температури в съчетание с дехидратацията и безсънието могат да обяснят защо много хора страдат от чести главоболия през този сезон на годината.

За щастие има определени стъпки, с които можете да се погрижите за себе си като промените част от навиците си. Има начини за предотвратяване появата на главоболието през лятото както и за облекчаване на вече съществуващата болка.

Запомнете тези съвети!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
 • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
 • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.