Как да предотвратите гадене и повръщане при бебетата

Ако едно малко дете страда от гадене и често повръщане, тогава хидратирането на организма трябва да е приоритет. Трябва да следвате инструкциите на педиатър за това, тъй като той трябва да предпише лечение, което е подходящо за възрастта.
Как да предотвратите гадене и повръщане при бебетата

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Случаите на гадене и повръщане при бебетата са чести. Всъщност, доста нормално за тях е да изпитват гастроентерит в определен етап.

Този вид дискомфорт все още притеснява повечето родители, разбира се. Днес ще ви кажем как да предотвратявате честото повръщане при бебетата. В тази статия, също ще обясним какво представлява и как да се справите с него.

Гадене и повръщане при бебетата

Първо, важно е да се знае разликата между повръщане и регургитация.

Повръщането представлява връщане на погълнатата храна от устата. Това е неволно и не се изискват усилия за това. От другата страна, регургитацията се появява, когато едно бебе яде твърде бързо и поглъща въздух. След това, храната без излишни усилия се връща обратно през устата.

Поради тази причина е доста трудно да се прави разлика между повръщане и регургитация. Повръщането е характерно за всяка възраст, но регургитацията е често срещана при новородените.

Като цяло, може да се каже, че повръщането е полезно. Това е начин за отстраняване на храна, която не пасва добре или е вредна за този конкретен период. Но, това може да доведе до сериозни проблеми като например обезводняване, ако не вземете подходящите мерки.

Причини за гадене и повръщане при бебетата

Дете на гърне и си е закрило лицето с ръце

Гастроентеритът може да доведе до често повръщане при децата.

Имайки предвид причините за гаденето и повръщането, това ще зависи от възрастта на детето. А това са две често срещани причини за повръщането при бебетата:

 • Гастоентерит: Обикновено става въпрос за чревен вирус, причиняващ диария и повръщане.
 • Гастроезофагиален рефлукс: Това се случва, когато сфинктерът на бебето, все още в процес на зреене, не се отпуска и усложнява преминаването на храната. Това причинява рефлукс и следователно повръщане. Обикновено продължава за период над 12 месеца.

Други рядко срещани причини могат да бъдат:

 • Непоносимост към определени храни или алергии като например лактоза.
 • Метаболитни разстройства.
 • Инвагинация на червата.

Поради всички тези причини, трябва да се консултирате с вашия педиатър, така че да може да ви помогне да разпознаете причините и да започнете лечение колкото се може по-бързо.

Гадене и повръщане при бебетата: симптоми, за които да внимавате

Въпреки че повръщането идва и отшумява, има определени симптоми, които трябва да имате предвид. Така че, заведете вашето дете на лекар, ако забележите някои от тези симптоми:

 • Повръщане след удар в главата.
 • Има кръв в повръщаното (може да изглежда кафява на цвят).
 • Детето повръща дълъг период от време.
 • Има летаргия или апатия. Някои бебета биха могли да проявят раздразнителност и тъга.
 • Болка в корема и подуване.
 • Кръв в изпражненията.
 • Повръщаното е зелено или жълтеникаво на цвят.
 • Детето изпитва симптоми на треска.

Лечение

Рехидратацията с електролити е най-подходящата мярка за избягване на усложнения в случаите на редовно повръщане. Поддържането на вашето дете хидратирано или неговото рехидратиране е първата стъпка, която трябва да предприемете, ако вашето дете повръща.

За да направите така, следвайте инструкциите на вашия педиатър. В зависимост от възрастта на детето, вашият лекар може да ви предпише или електролитно лечение през устата или течна диета, докато той/тя не се възстанови. Във всеки случай, трябва да ги прилагате бавно, така че да бъдат върнати от детето.

На този етап е важно да се знае, че не трябва да карате болно дете да яде. Вместо това, чакайте докато огладнее. След това, след 8 часа без повръщане, можете да започнете с въвеждането на лека храна като например бульони, супи и хляб, ако детето е на възраст повече от една година. Кърмете го, ако все още има нужда от това.

Предотвратяване на честото повръщане при децата

За да предотвратите повръщането, трябва да можете да попречите и на всички възможни причини за това. Както виждате, това е невъзможно.

В случаиТЕ на гастроезофагеален рефлукс е възможно да се вземат някои мерки срещу присъствието на рефлукса и повръщането:

 • Оставете бебето да си почине след всяко хранене. Това е начин за елиминиране на газовете, които причиняват регургурация или повръщане.
 • Променете неговата диета. Ако кърмите, трябва да знаете, че ако премахнете определени храни от диетата си, тогава детето ви ще започне да повръща по-малко.
 • Консултирайте се с вашия педиатър, ако вашето бебе се храни по рецепта, така че да предпише различна рецепта.
 • Нахранете вашето дете в положение, което улеснява движението на храната (вертикално положение) и не го люлейте или местете прекалено много след това.
 • Опитайте бавно хранене. Това е особено важно, ако храните бебето ви с бутилка. Уверете се, че биберонът е подходящ, тъй като бебето може да се храни твърде бързо или няма течност, която да тече от бутилката докато смучат.
 • От друга страна, хранете бебето по-често, но за по-кратко време, ако кърмите. По този начин, то няма да се занимава с твърде много храна и тя ще остане в стомаха им.

Заключение

Повръщането не е рядко при новородените. Обаче, трябва да сте нащрек и да се опитате да засечете, ако има обезпокоителни сигнали, които показват, че има усложнения или сериозни проблеми.

Накрая, не забравяйте, че доброто хидратиране на вашето дете е приоритет когато то повръща. Както обикновено, консултирайте с вашия педиатър и винаги следвайте неговите инструкции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.