Видове цьолиакия и характерните им черти

Цьолиакията е заболяване зависещо от начина на хранене и може сериозно да увреди чревния тракт. Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за различните видове цьолиакия и характерните им черти.
Видове цьолиакия и характерните им черти

Последна актуализация: 25 март, 2021

Важно е да знаете, че самото заболяване цьолиакия невинаги се проявява по един и същи начин. Поради тази причина експертите са проучили и класифицирали различните видове цьолиакия.

Това е автоимунно заболяване, свързано с консумацията на глутен. Глутенът е протеин, съдържащ се в редица храни, например тези в чиито състав има пшеница или ечемик. В САЩ специалистите считат, че заболяването обхваща около 1% от населението или приблизително 3 милиона души в страната.

Проблемът се състои в това, че заболяването може да бъде асимптоматично в голям брой от случаите, което прави диагностицирането му сложно и дълго. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за това заболяване, както и кои са основните видове цьолиакия.

Какво представлява цьолиакията?

Както вече споменахме, цьолиакията е автоимунно заболяване, при което организмът реагира на приема на глутен. Това означава, че когато хората с цьолиакия консумират този протеин, това води до имунен отговор в тънките черва. По този начин глутенът уврежда мембраната на чревния тракт.

Глутенът е протеин, който се съдържа в различни зърнени култури. Като пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Тези култури са неизменна част от Западната кухня и са основни съставки в продукти като хляба, пастата, бисквитите и много други.

Увреждането на лигавицата на червата с течение на времето се отразява на усвояването на хранителните вещества по време на процеса на храносмилане. Това обяснява защо в много случаи при децата се наблюдават отслабване, анемия или нарушаване на растежа.

Въпреки че експертите все още не са наясно какво точно причинява различните видове цьолиакия, едно се знае – генетичният фактор е определящ. Той често е свързан с други видове автоимунни заболявания. Според проучване в Cuban Journal of Food and Nutrition, може би има връзка между цьолиакията и диабет тип 1.

Има много алтернативни продукти без глутен, които помагат на болните да спазват изключително строгата си диета.

Видове цьолиакия

Различаваме различни клинични форми на цьолиакия в зависимост от симптомите и резултатите от определени изследвания позволяващи проследяването на храносмилателната система. Това доведе до увеличаване на различните видове цьолиакия, а според Испанската федерация на асоциациите по цьолиакия, почти 75% от пациентите са недиагностицирани.

Тези данни са свързани с факта, че доскоро експертите не знаеха, че може да има случаи без симптоми. А ето и какви са различните видове цьолиакия: асимптоматична, симптоматична, потенциална, латентна и рефрактерна. В следващите редове ще се спрем на характерните им черти.

Субклинична или асимптоманична

Асимптоматичната или субклинична цьолиакия, както подсказва и името й, са тази форма на заболяването, при която няма симптоми. Но чрез извършването на допълнителни изследвания (ендоскопско изследване на чревния тракт) се потвърждава и самото заболяване.

Видове цьолиакия: класическа или симптоматична

При този вид цьолиакия болните проявяват симптоми и положителни резултати при изследване. Признаците на болестта са много разнообразни. При някои хора се наблюдават диария, отслабване, умора, повръщане и болка в стомаха.

В други случаи вместо диария се наблюдава продължителен запек. Други типични симптоми са забавянето на растежа при децата, газове и подуване на корема. В резултат на това могат да се появят анемия и постоянна раздразнителност.

Потенциална цьолиакия

С тази форма на цьолиакия се описват случаите на хора, при които не се наблюдават симптоми. Но при тях съществува голяма възможност за развитие на болестта. Тези хора знаят това благодарение на генетични тестове като изследването за наличието на гена HLA-DQ2/DQ8.

Въпреки това при извършването на биопсия в тънките черва лекарите не откриват доказателства за присъствието на цьолиакия. Според статия в Chilean Medical Journal, следенето на тези хора отблизо е важно, въпреки че те не трябва да спазват стриктен режим без глутен.

Латентна цьолиакия

При латентната форма болестта вече е била установена, но по-късно симптомите и чревните проблеми са отшумели. Например, ако болестта е била диагностицирана в детска възраст, но след това след спазване на стриктна диета без глутен, болестта не се проявява отново дори след повторното въвеждане на този протеин в менюто на болния.

Видове цьолиакия: рефрактерна форма

Рефрактерната цьолиакия се отнася за случаите, в които въпреки спазването на диета без глутен, симптомите или признаците на заболяването продължават да се проявяват. За да се установи това болният трябва да не консумира повече от шест месеца този протеин.

Видове цьолиакия - асимптоматична форма

За потвърждаване на рефрактерната форма на заболяването, болният трябва да не приема глутен повече от 6 месеца.

Няма само един вид цьолиакия

Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че има различни видове цьолиакия. Важно е да запомните, че при хората, които не проявяват симптоми, може да се наблюдава увреждане на лигавицата на чревния тракт. Затова поставянето на диагноза не е лесна задача в много от случаите.

Откриването на болестта навреме е изключително важно. Причината за това е, че увреждането на чревната лигавица може да стане необратимо и да има сериозни последици. Например да доведе до недохранване или забавяне в растежа на децата.

Затова, ако забележите появата на стомашно-чревни проблеми след прием на глутен, най-добре е да се консултирате с лекар. Има достъпни редица изследвания, които ще помогнат диагностицирането на заболяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • De La, G., Roselló, C. U., De La, C., Pérez Labrada, C., Delgado Mosquera, A. E., Ferreiro, R. Á., & Rosa Téllez Velázquez, D. (n.d.). CELIAQUÍA, ENFERMEDAD SISTÉMICA AUTOINMUNE.
  • Asociaciones entre la celiaquia y la Diabetes mellitus. La experiencia cubana | Santana Porbén | Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/768/pdf_129
  • ¿Qué es la enfermedad celiaca? | FACE. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://celiacos.org/enfermedad-celiaca/que-es-la-enfermedad-celiaca/
  • Cerda-Contreras, E., et al. “¿ Es posible una mejor identificación de la enfermedad celiaca en sujetos mexicanos por medio de HLA-DQ8 que de HLA-DQ2?.” Revista de Gastroenterología de México 83.4 (2018): 410-413.
  • Bejares, M., Oyarzún, A., Lucero, Y., Espinoza, N., Bascuñán, K., & Araya, M. (2015). Búsqueda activa de enfermedad celíaca en familiares de primer grado de casos celíacos. Revista Medica de Chile, 143(12), 1521–1526. https://doi.org/10.4067/S0034-98872015001200003
  • Muñoz Tello, Paola. “Prevalencia mundial de la enfermedad celíaca.” (2018).
  • Gil-Gulías, Lorraine, et al. “Enfermedad celiaca refractaria: cuando la dieta sin gluten no sana.” Revista Clínica de Medicina de Familia 9.2 (2016): 110-113.
  • Moscoso, Felipe, and Rodrigo Quera. “Enfermedad celíaca. revisión.” Revista médica de Chile 144.2 (2016): 211-221.
  • Parera Pinilla, Clara Luna, Bárbara M. Ochoa Fernández, and Concepción Bonet de Luna. “Enfermedad celíaca: quién sabe dónde.” Pediatría Atención Primaria 20.79 (2018): 269-276.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.