Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ): симптоми и лечение

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично заболяване, обикновено с добра прогноза. Симптомите му са с различна интензивност, а болестта се характеризира с периоди на временна ремисия.
Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ): симптоми и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) се характеризира със спонтанно преминаване на стомашно съдържание в хранопровода, без да има причина, която да провокира това. От друга страна физиологичният гастроезофагеален рефлукс основно се дължи на преходното и спонтанно отпускане на сфинктера на долния хранопровод поради подуване на стомаха.

Това заболяване засяга качеството на живот на хората страдащи от него. За да бъде считано за патология, симптомите трябва да бъдат достатъчно силни. Затова гасторезофагеалният рефлукс е хронично заболяване, обикновено с добра прогноза. Освен това симптомите му са с различна интензивност, а болестта се характеризира с периоди на временна ремисия.

Причини за гастроезофагеалната рефлуксна болест

Гастроезофагеалната рефлуксна болест се появява поради нарушено функциониране на сфинктера, регулиращ преминаването на стомашните сокове.

Проявата на ГЕРБ зависи от много фактори. Но най-важният между тях е нарушеното функциониране на сфинктера на долния хранопровод. Други фактори влияещи върху появата на гастроезофагеалния рефлукс са:

 • Подвижността на хранопровода
 • Сфинктерът на горния хранопровод
 • Механизмите за пречистване на хранопровода и стомашното съдържание

В много случаи гастроезофагеалният рефлукс е свързан с хиатална херния. Причината за това е, че хиаталната херния насърчава появата на рефлукс.

Симптоми

Гастроезофагеалната рефлуксна болест има много симптоми. Заболяването може да се прояви с леки симптоми на езофагит. За съжаление в редица случаи се наблюдават сериозни усложнения като стеноза, езофагеална язва и Баретов хранопровод, макар и по-рядко.

Разнообразието от симптомите зависи от фактори като продължителността на епизодите на гастроезофагеалната рефлуксна болест и количеството и агресивността на върнатото стомашно съдържимо. Медицинските специалисти трябва да имат предвид и колко време това съдържимо е било в контакт с лигавицата на хранопровода.

Сред най-често срещаните симптоми са:

 • Киселини. Това е най-характерният симптом. Представляват усещане за парене идващо от епигастричната област.
 • Киселинна регургитация. Това е вторият най-често срещан симптом. Представлява спонтанното преминаване на стомашно съдържимо в устата. Наблюдава се по-често в определени позиции на тялото, както и при повишен натиск върху стомаха.
 • Болка в гърдите. Болката може да бъде остра или внезапна, причинена от спазмите на хранопровода. Можете да имате съмнения, че болката се дължи на ГЕРБ, ако е свързана с приема на храна, а не с физическо претоварване.
 • Дисфагия или задушаване.
 • Одинофагия. Болезнено преглъщане. Не е сред често срещаните симптоми на гастроезофагеалната рефлуксна болест. Но, ако имате такъв проблем, може да бъде свързан с езофагит.

Типичните симптоми на ГЕРБ се диагностицират сравнително лесно. Проявата им води до почти сигурна диагноза и назначаването на лечение, без необходимостта от извършване на допълнителни диагностични изследвания като ендоскопия. Но, ако болният е с тревожни симптоми или назначеното лечение на дава резултат, трябва да бъде направена езофагогастродуоденоскопия.

Лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест

Лечението на гастроезофагеалната рефлуксна болест цели облекчаване на симптомите и излекуване на езофагита. Освен това медицинските специалисти лекуват и предотвратяват появата на евентуалните усложнения.

Другите варианти на лечение включват промяна в начина на живот, хигиенни и диетични мерки, прием на лекарства и само в екстремни случаи – операция.

Хигиенни и диетични мерки

Здравословното хранене и гастроезофагеалната рефлуксна болест

Здравословният начин на хранене е ключов фактор за контролиране на гастроезофагеалната рефлуксна болест. На болните се препоръчва да приемат лека храна и да избягват дразнещите продукти.

Начинът на живот и хигиенните и диетични мерки са специфични за всеки един пациент в зависимост от рисковите фактори във всеки отделен случай. Клиничният отговор към промените също трябва да се има предвид.

Пациентите трябва да спрат да пушат и да намалят консумацията на алкохол, както и да отслабнат в случай, че са с наднормено тегло.

Друга препоръчителна мярка е повдигане на горната част на тялото при лягане. Лекарите съветват и:

 • Избягване на тежките ястия. По-добре е болните да се хранят по-често и да приемат по-лека храна.
 • Да се открият и избягват дразнещите храни.
 • Контрол на стреса.
 • Редовна физическа активност.
 • Да се отделя достатъчно време за сдъвкване на храната.

Препоръчваме ви да прочетете и: Пет чая спомагащи лечението на гастрита

Лекарства

Предписват се медикаменти спиращи или неутрализиращи отделянето на стомашни сокове.

Инхибиторите на протонната помпа са една от групите най-често използвани лекарства за лечение на ГЕРБ. Тези медикаменти напълно ограничават секрецията на стомашни сокове. Те облекчават симптомите, лекуват езофагита и контролират повторната му поява.

Антиацидните препарати бързо и ефикасно облекчават киселините. От друга страна прокинетиците са полезни в случаите на засилена регургитация. H2 блокерите се използват за частично ограничаване на секрецията на стомашни сокове. Медицинските специалисти предписват този вид медикаменти за лечение на ГЕРБ, когато болният не страда от езофагит.

А дали болестта засяга качеството на живот?

Както сами видяхте различни фактори могат да предизвикат появата или да влошат заболяването. Въпреки това има много опции за лечение. Поговорете с лекаря си, за да откриете кой е най.подходящият за тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105.
 • Tack J., Pandolfino JE., Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology, 2018. 154 (2): 277-288.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.