Последиците от чувството за вина при хранене

Има редица последствия от чувството за вина при хранене. Ще ви кажем какви са те, защо се случват и как да се справите с тях.
Последиците от чувството за вина при хранене
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 26 октомври, 2022

Чувствата и храната често вървят ръка за ръка. Това се случва почти без да го осъзнаваме, но всеки път, когато ядем, усещаме нещо, свързано с храната. Негативните чувства, които заобикалят храненето, могат да доведат до последствия като чувство за вина от храненето.

Чувството за вина е чувството, че сте направили нещо нередно, че сте наранили нещо или някого. И така, чувството за вина при хранене се отнася до чувството, че сте направили нещо нередно, като сте изяли определена храна или количеството, което сте изяли.

Кога се чувстваме виновни, че ядем?

Точно както в ежедневието се чувстваме виновни за някои проблеми в личната ни среда, в областта на храната също можем да се чувстваме по този начин. Най-честите причини са преяждане или ядене на определено ястие и след това да се почувствате зле, защото смятате, че ще напълнеете.

Реалността е, че последствията от чувството за вина при хранене съществуват и включват психологически разстройства. Това са част от тях.

Булимия и чувството за вина при хранене

Ортис, в своята статия Хранителни разстройства, заявява, че булимията е разстройство, при което пациентът се чувства необичайно гладен и яде натрапчиво в преяждане. Но тогава той/тя изпитва вина и дискомфорт. Това води до повръщане, приемане на лаксативи или прекалено много упражнения. Под преяждане имаме предвид много кратки епизоди на бърза консумация на храна и в много големи количества.

Освен това експертът посочва, че в периоди на преяждане пациентите се срамуват от поведението си, така че си обещават да не го повтарят. Така че това е цикъл на преяждане, последван от чувство за вина и опит за пречистване на приетите калории. Има недоволство от тялото и засилване на ограничителния режим.

Булимията може да предизвика усложнения като следните:

 • Дехидратация
 • Тежки зъбни кариеси
 • Тревожност и депресия
 • Липса на менструални периоди
 • Злоупотреба с наркотици и самонараняване
 • Сърдечни и храносмилателни проблеми
Булимия
Преяждането при булимия са гранични ситуации на преяждане, които носят вина и поведение за загуба на калории след това.

Анорексия и чувството за вина при хранене

Анорексията е психично разстройство, характеризиращо се с отказ да се поддържа минимално нормално тегло чрез ограничаване на приема на калории или прекомерен разход на енергия при упражнения. В тези случаи чувството за вина, манията, отхвърлянето и силната конкурентоспособност предизвикват порочен кръг.

Усложненията и физическите изменения на това заболяване са различни и на различни нива:

 • Аритмия
 • Аменорея
 • Хипертония
 • Недохранване
 • Косопад
 • Атрофия на ноктите
 • Липса на внимание и концентрация
 • Промени в усещането за глад и ситост

Разстройство на преяждане

Това е разстройство, при което човек приема много по-голямо количество храна от нормалното. Докато се храни непропорционално, той/тя се чувства извън контрол. За разлика от другите проблеми, този не е свързан с изгарянето на калории.

В този случай човекът изпитва срам и вина. Гладът реагира на безпокойство, дискомфорт и емоционална нестабилност. Тогава възниква феноменът на емоционалния глад.

Това е типът глад, който се появява в отговор на емоционални нужди. Проявява се внезапно и упорито. Усещането продължава въпреки храненето.

Това може да доведе до здравословни проблеми като следните:

 • Депресия
 • Безсъние
 • Наднормено тегло
 • Храносмилателни проблеми
 • Болки в ставите
 • Промени в менструалния цикъл

Как да се справим с чувството за вина при хранене?

Този процес включва помощта на професионалисти в психологическата област, които помагат на пациента да разбере тялото си и че никоя храна не е вредна, ако се яде умерено.

Съзнателно хранене

Също така се препоръчва да се прилага съзнателно хранене, за да се опитаме да разберем защо изпитваме негативни емоции и да намерим причината за вътрешния конфликт. Това е процес на хранене, като осъзнаваме с всичките си сетива какво ни провокира да ядем и как го възприемаме.

храносмилателни разстройства от чувство за вина при хранене
Хранителните разстройства засягат работата на храносмилането и могат да причинят повръщане.

Физиологичен срещу емоционален глад

Друга мярка, която може да се предприеме, за да се справите с чувството за вина при хранене, е да се научите да идентифицирате физиологичния глад, за да игнорирате емоционалния глад. Първият е нуждата на тялото ни от хранителни вещества. В този момент се задействат поредица от сигнали, които ни уведомяват, че е време за хранене.

Второто е гладът, който се сигнализира от ума. Не го прави поради липса на храна, а е ориентиран към определена храна.

Хранене само за презареждане с енергия

Като цяло се препоръчва да се яде само за презареждане на енергията и в случай на чувство за вина да посетите специалист по психично здраве. По този начин могат да се предотвратят редица сериозни нарушения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.