21 доказани съвета за предотвратяване на подуване след хранене

Подуването след хранене може да се дължи на поглъщане на въздух или неправилно дъвчене, наред с други причини. Прочетете и научете какво да направите, за да облекчите или предотвратите това усещане.
21 доказани съвета за предотвратяване на подуване след хранене

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Понякога може да почувстваме подуване след хранене. То често се проявява под формата на натиск. Все едно газовете се мъчат да излязат.

Обикновено при повечето хора то отшумява от само себе си. Въпреки това, в някои случаи може да се превърне в хроничен проблем и да повлияе на качеството на живот на човека.

В допълнение към причините, поради които се появява, в тази статия ще ви кажем какво да направите, за да предотвратите подуване на корема след хранене или да помогнете за облекчаване на това усещане.

Причините за подуване след хранене

Според изследвания по темата, подуването на корема и метеоризмът са два от най-честите стомашно-чревни симптоми. Първият се характеризира като усещане за задържан газ и вътрешно коремно налягане; последният се отнася до увеличаване на обиколката. И въпреки че могат да съществуват съвместно, тези симптоми се появяват и поотделно.

Сред най-честите причини за подуване на корема след хранене са следните:

 • Диспепсия
 • Аерофагия
 • Запек
 • Гастропареза
 • Стрес или тревожност
 • Хормонални промени
 • Чревна обструкция
 • Спускане на диафрагмата
 • Консумация на газирани напитки
 • Обилно хранене
 • Синдром на раздразнените черва (IBS)
 • Алергии и непоносимост към храни
 • Дисбаланси в чревната микробиота

Съвети за предотвратяване на подуване след хранене

Подуването след хранене не е загубена кауза. Ето повече от 20 съвета за предотвратяване на подуването след хранене.

1. Предотвратяване на подуване след хранене: Яжте по-малки порции

Прекомерните количества храна могат да причинят подуване на корема след хранене по две причини:

 • Голямото количество храна буквално разтяга стомаха и предизвиква усещане за пълнота.
 • Колкото повече храни с лошо смилаеми въглехидрати от дебелото черво консумирате, толкова повече газове ще се произвеждат там.

Така че, нашата първа важна препоръка е да намалите големината на порциите на храната, която приемате на всяко хранене.

2. Ограничете храните, които причиняват подуване на корема

Храните, които причиняват подуване, включват следното:

 • Монозахариди: Това са вид захари, която съдържат фруктоза. Откриваме ги в ябълки, круши и други плодове.
 • Дизахариди: Тези захари съдържат лактоза.
 • Полиоли или захарни алкохоли: Съдържат се в плодове като кайсии, сливи и зеленчуци, като карфиол.
Не яжте карфиол за избягване на подуване след хранене.
Карфиолът е добре познат зеленчук, който е способен да увеличи производството на газове в червата.

3. Предотвратяване на подуване след хранене: Опитайте FODMAP диета

Продължавайки с точката за ограничаване на определени храни, сред тези, които причиняват подуване след хранене, са ферментиращите олигозахариди, наричани още FODMAP. Те включват голямо разнообразие от храни:

 • Пшеница
 • Овесени ядки
 • Фасул
 • Леща
 • Грах
 • Лук
 • Броколи
 • Зеле
 • Някои изкуствени подсладители като ксилитол, сорбитол и манитол

Тънките черва могат да изпитват затруднения при усвояването на тези храни, така че те преминават директно към дебелото черво, където бактериите започват процес на ферментация. Ето защо в някои случаи се препоръчва диета с ниско съдържание на FODMAP.

Всъщност, според преглед от 2015 г., резултатите от проучването подкрепят твърдението, че диета с ниско съдържание на FODMAP е ефективна за намаляване на функционалните стомашно-чревни симптоми.

4. Намалете приема на лактоза

Лактозата е въглехидрат дизахарид, който се съдържа в млякото. Някои хора не произвеждат достатъчно от ензима, за да го разградят (лактаза), така че изпитват непоносимост към лактоза.

Това кара въглехидратите да преминават през червата, като абсорбират вода. След това, след като стигне до дебелото черво, ферментира. Освобождават се газове и се причинява подуване след хранене.

Когато се подозира това състояние, препоръката е да намалите консумацията на млечни продукти и да ги замените с други източници на калций. Като алтернатива можете да консумирате тези, които са с ниско съдържание на лактоза, като гръцко кисело мляко и отлежали сирена.

5. Предотвратяване на подуване след хранене: Проверете се за алергии и непоносимост

Има и други хранителни алергии и непоносимост, които могат да причинят подуване на корема след хранене, особено при консумация на тези продукти, които предизвикват реакцията. Те включват автоимунна непоносимост към глутен, известна още като непоносимост към глутен или цьолиакия.

В такива случаи се препоръчва да вземете под внимание какво сте консумирали, когато наблюдавате такава реакция и да отидете при специалист. Специалистът ще определи дали глутенът трябва да бъде елиминиран от диетата.

6. Увеличете приема на фибри

Увеличаването на приема на фибри не само ще помогне за лечението, но дори може да предотврати подуване на корема след хранене. Минималният препоръчителен прием е около 25 грама за жени и 38 грама за мъже.

Въпреки това, винаги е най-добре да не прекалявате, защото това също има последствия и дори може да предизвика обратен ефект. Следователно излишъкът от фибри също може да бъде вреден.

7. Избягвайте да поглъщате въздух

Поглъщането на въздух е възможна причина за подуване на корема след хранене, особено при хора с IBS. Въпреки това, само поглъщането на въздух също може да причини оригване. Това може да се избегне, като се яде с умерено темпо и дъвчете добре.

8. Яжте на редовни интервали от хранене

От една страна, когато прекарваме по-дълго без да ядем, можем да получим газове. От друга страна, тези, които спазват дълги интервали между храненията, са склонни да ядат повече храна след това.

Това обаче може да се избегне, като правите няколко малки хранения на ден или като се спазват редовни интервали между храненията.

9. Заменете газираните и подсладени напитки с вода

Газовете от газираните напитки се натрупват в стомаха. Освен това тези напитки често имат излишни захари или подсладители. Вместо тях пийте вода.

10. Вземете мерки за намаляване на запека

Хроничният запек може да причини симптоми като прекомерно напрежение, рядко уриниране, твърди изпражнения и подуване на корема. Освен това, тъй като храната прекарва повече време в червата, ферментацията се увеличава.

Пиенето на достатъчно вода, както и приемът на фибри, наред с други мерки (упражнения, промени в диетата), се считат за добри начини за намаляване на хроничния запек. Това е потвърдено от много различни проучвания.

11. Консумирайте пробиотици

Пробиотиците са полезни за чревната микробиота. Консумирането на добавки или храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и мисо, наред с други, помагат за регулиране на бактериите в дебелото черво, предотвратявайки излишните газове и подуването на корема.

Всъщност тяхната ефикасност вече е доказана в изследвания с пациенти, страдащи от синдром на раздразнените черва.

12. Намалете консумацията на сол

Задържането на течности е свързано с подуване на корема след хранене. Всъщност, именно излишъкът от натрий допринася за задържането.

13. Предотвратяване на подуване след хранене: Избягвайте нездравословните мазнини

На стомаха отнема повече време, за да усвои мазнините. Поради тази причина богатата на мазнини храна кара усещането за ситост и подуване след хранене да се задържат по-дълго.

Така че, както за здравето на вашите артерии, така и за стомаха, избягвайте мазнините, които се считат за нездравословни, като трансмазнините.

Смятаме, че тази статия също може да ви е интересна: Как да се справите с подуването на корема

14. Добавка с етерични масла

Добавка с етерично масло от копър и куркумин е доказала своята ефективност. След 30 дни лечение се наблюдават подобрения на симптомите като подуване на корема и коремна болка.

Въпреки това, за този тип алтернативен подход, първо трябва да говорите с вашия лекар.

15. Предотвратяване на подуване на хранене: Опитайте с мента

Ментата традиционно се използва като храносмилателен агент. Клиничните проучвания показват, че консумацията на капсули с масло от мента с продължително освобождаване три пъти на ден води до значително подобрение на подуването и раздуването при пациенти с IBS.

16. Правете леки упражнения

Извършването на умерена физическа активност, като кратка 10- до 15-минутна разходка, може да намали подуването на корема след хранене, като помага за премахване на газовете и намалява усещането за ситост. Това се посочва от много научни доказателства.

17. Опитайте с тренировка на корема

Изследователите са открили, че при някои хора подуването след хранене могат да бъдат причинени от анормални мускулни рефлекси. В тази връзка се предлага трениране на коремните мускули като алтернатива.

18. Практикувайте йога

Следвайки предходната точка, някои йога пози могат да помогнат за позиционирането на коремните мускули по начин, който допринася за освобождаването на газове.

йога за предотвратяване на подуване след хранене
Йогата благоприятства движението на червата, като по този начин намалява подуването.

19. Предотвратяване на подуване след хранене: Проверете лекарствата и добавките си

Някои лекарства и добавки могат да причинят запек, подуване на корема, газове и други симптоми. Ако и при вас е така, вашият лекар може да предложи алтернативи, които не генерират тези ефекти върху храносмилателния тракт.

20. Медикаменти за облекчаване на подуване след хранене

Има хапчета със симетикон и други съединения, които могат да помогнат за премахване на излишните газове. Освен това има и други медикаменти като:

 • Спазмолитици: Те отпускат мускулите на червата, като по този начин подпомагат храносмилането. Въпреки това, не трябва да ги приемате редовно, а само по лекарско предписание за конкретен период от време.
 • Прокинетици: Те помагат на храната да се движи през храносмилателния тракт.

21. Психологическа терапия

И накрая, тъй като някои стомашни и чревни проблеми могат да бъдат причинени от стрес, тревожност или депресия, някои видове терапии (като когнитивно-поведенчески) помагат за намаляване или управление на свързаните симптоми, включително подуване на корема след хранене.

Кога да посетите лекар

Повечето хора изпитват подуване след хранене в даден момент от живота си. Това е особено често, ако са прекалили на вечеря или обяд. В тези случаи, оплакванията трябва да отшумят сами след известно време.

Въпреки това, когато проблемът стане хроничен или повтарящ се, е важно да посетите лекар. Ключът е да се изключи сериозно заболяване, като възпалително заболяване на червата, болест на Крон, улцерозен колит, ендометриоза или кисти на яйчниците.

Здравният специалист може да назначи различни видове изследвания и прегледи, включително рентгеново изследване, ултразвук, колоноскопия или кръвни изследвания. Освен това той ще ви назначи правилното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bendezú R, Barba E, Burri E, et al. Intestinal gas content and distribution in health and in patients with functional gut symptoms. Neurogastroenterol Motil. 2015; 27(9): 1249-1257.
 • Golmayo C, Vázquez S, García Gallego M. Protocolo diagnóstico y terapéutico de la distensión abdominal recurrente. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada. 2020; 13(1): 53-58.
 • Malagelada J, Accarino A, Azpiroz F. Bloating and Abdominal Distension: Old Misconceptions and Current Knowledge. Am J Gastroenterol.  2017;112(8): 1221-1231.
 • Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016 Feb;61(2):560-71. doi: 10.1007/s10620-015-3858-7. Epub 2015 Aug 29. PMID: 26319955; PMCID: PMC4729798.
 • Hosseini-Asl MK, Taherifard E, Mousavi MR. The effect of a short-term physical activity after meals on gastrointestinal symptoms in individuals with functional abdominal bloating: a randomized clinical trial. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2021;14(1):59-66.
 • Livovsky DM, Barber C, Barba E, Accarino A, Azpiroz F. Abdominothoracic Postural Tone Influences the Sensations Induced by Meal Ingestion. Nutrients. 2021 Feb 18;13(2):658. doi: 10.3390/nu13020658. PMID: 33670508; PMCID: PMC7922384.
 • Ricote L. Trastornos funcionales gastrointestinales. Nuevos criterios: Roma IV. España: Brysem Farma, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.