Подобрете своя форхенд в тениса с тези 5 съвета

Искате ли да пренесете своята тенис игра на следващото ниво? Ако има един удар, който може да промени представянето ви на корта, това е форхендът.
Подобрете своя форхенд в тениса с тези 5 съвета

Последна актуализация: 10 май, 2024

Вашият форхенд е критичен инструмент, който може да повлияе на резултата от тенис мач. Добре изпълненият удар може да ви даде необходимото предимство, за да спечелите важни точки и да държите опонентите си на разстояние.

Независимо дали сте ентусиазиран начинаещ или опитен играч, тези съвети ще ви дадат насоките, от които се нуждаете, за да подобрите своя тенис удар от форхенд и да изградите увереност в играта си. Пригответе се да доминирате на корта и да оставите добро впечатление във всеки мач.

Какво е значението на добрия удар форхенд?

Форхендът, както е известен в тениса, е една от най-важните основи, които всеки играч трябва да овладее. Това е универсален и мощен удар, който ви позволява да контролирате посоката, скоростта и точността на топката. Като подобрите своя форхенд в тениса, можете да направите значителна разлика в играта си и да увеличите шансовете си за успех на корта.

Когато вашият форхенд е солиден и надежден, можете да го използвате като нападателно оръжие, за да изпратите топката над мрежата със скорост и точност, оказвайки натиск върху опонента си и печелейки важни точки. В допълнение, подобреният форхенд също ще ви даде увереност да се справите с трудни ситуации по време на мач и да отговорите ефективно.

И обратното, лошият форхенд може да ограничи представянето ви в тениса. Липсата на правилна техника, липса на сила или неточност може да доведе до слаби удари, непредизвикани грешки и загуба на ценни точки. Ето защо подобряването на тази техника ще ви позволи да се възползвате максимално от вашите способности и потенциал като играч.

Как да подобрите форхенда си в тениса? 5 полезни съвета!

Без значение дали сте начинаещ, средно напреднал или професионален тенисист, подобряването на вашия форхенд в тениса е променящ играта важен фактор. За да ви дадем пример, проучване, разработено от университета в Хаен, анализира технико-тактическите променливи, свързани с последния удар на точката при професионалните тенисисти. Резултатите показаха, че победителите в мача са използвали повече своя форхенд от губещите.

Следните съвети ще послужат като отправна точка за установяване на по-продуктивно обучение за развитие на тази техника.

1. Регулирайте стойката и хвата си, за да подобрите удара си в тениса от форхенд

Правилната стойка и хват са от основно значение за подобряването на вашия тенис удар с форхенд.

За да направите това, започнете, като се уверите, че стойката ви е балансирана и стабилна.

Поставете краката си леко раздалечени, успоредни на основната линия, и леко сгънете коленете си, за да поддържате нисък център на тежестта. Това ще ви позволи да имате стабилна стойка и по-голяма стабилност при свързване с топката.

Що се отнася до захвата на ракетата, има различни стилове, но един от най-често срещаните е континенталният или полу-западният захват. Уверете се, че хватът ви е здрав и удобен в ръката ви, което ви позволява да имате правилен контрол върху ракетата.

2. Работете върху техниката си на замах

Правилната техника на замах е от съществено значение за подобряването на вашия форхенд в тениса. Започнете, като се съсредоточите върху правилната подготовка. Обърнете тялото си настрани, като държите раменете си успоредни на мрежата, и върнете ракетата назад, подготвяйки се за отговор.

Докато удряте топката, не забравяйте да държите едната си ръка изпъната и да използвате плавни движения. Избягвайте да напрягате мускулите си и търсете комбинация от сила и релаксация в замаха. Не забравяйте да продължите с удара, като изнесете ракетата напред и завършите движението с протегната ръка.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Контузията, която накара Роджър Федерер да се пенсионира

3. Практикувайте прехвърляне на тежестта

Правилното прехвърляне на тежестта е от съществено значение за подобряване на вашия удар с форхенд в тениса. Докато се подготвяте да ударите топката, започнете движението, като насочите тежестта си към задния крак. Докато се свързвате с топката, прехвърлете тежестта си върху предния крак, като използвате силата на крайниците и сърцевината си, за да генерирате повече сила.

Не забравяйте да поддържате балансирана стойка, докато пренасяте тежестта. Избягвайте да се навеждате твърде много напред или назад, тъй като това може да повлияе на точността и силата на вашия удар с форхенд.

4. Работете върху скоростта и силата си

За да подобрите своя тенис удар форхенд, важно е да развиете скорост и сила в замаха. Един от начините да направите това е да се съсредоточите върху правилното използване на долните си крайници. Възползвайте се от силата на краката си, за да ви тласка към топката, като по този начин генерирате повече скорост в удара си.

Освен това въртенето на тялото играе решаваща роля. Докато удряте топката, завъртете тялото си напред, като използвате силата на бедрата и раменете, за да добавите сила. Практикувайте специфични движения, като люлеене на бедрата и силови тренировки.

5. Практикувайте редовно и търсете обратна връзка

Последният съвет за подобряване на вашия тенис удар форхенд е да тренирате редовно и да търсите обратна връзка. Подобряването на което и да е спортно умение изисква време и всеотдайност, така че е изключително важно да се установи последователна тренировъчна рутина. Освен това е важно да се предотвратят нараняванията.

Какви са съществуващите удари от форхенд?

Познаването на всяко от движенията ви позволява да имате предимство пред останалите състезатели. Можете да се възползвате от всеки стил, в зависимост от ситуацията в мача и анализа, който правите на опонента си. След това ще споделим най-подходящите!

  • Плосък форхенд: Този удар се характеризира с това, че подаването се постига почти без завъртане, което води до преминаване на топката много близо до мрежата. Този изстрел позволява по-голяма скорост.

[вграждане]https://youtu.be/IkpgWCxxZHE[/вграждане]

  • Повдигане от форхенд: Той е идеален, ако искате топката да се приземи близо до основната линия на опонента ви, тъй като тя има възходяща траектория. Играч, известен с този стил, е Рафаел Надал.

  • Плъзгащ се форхенд (или слайс): Това е обратното на топспин удара и изисква континентален хват (споменат по-горе). Тъй като топката се върти около оста си към вас, тя често се използва, когато противникът е на разстояние и има определено ниво на умора, тъй като топката често се приземява близо до мрежата.

[вграждане]https://youtu.be/0hRB-xyBBzc[/вграждане]

Отделяйте време в тренировките си, работейки върху вашия форхенд. Повтаряйте движенията, упражнявайте различни игрови ситуации и работете върху постоянството и точността на вашите удари. Колкото повече практикувате, толкова по-естествено и добре ще играете!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.