Pickleball: Как да играем най-популярния спорт от последните години

Чували ли сте за pickleball? Представлява забавна смесица между тенис, бадминтон и пинг-понг.
Pickleball: Как да играем най-популярния спорт от последните години

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 31 юли, 2023

Pickleball е сравнително нов спорт, произлязъл от други дисциплини играещи се с ракета. Произхожда от Съединените щати, но вече е достигнал до много други страни.

Като начало името му е необичайно. Съчетава тенис, бадминтон и пинг-понг. В момента се играе в повече от 70 държави и има повече от 5 милиона последователи.

Днес ще ви разкажем повече за тази нова дисциплина, с акцент върху това защо е толкова популярна и как се играе. Готови ли сте?

Какво е Pickleball?

Pickleball е спорт с ракета или хилка, който комбинира тенис, бадминтон и тенис на маса. Въпреки че се смята за нов, той възниква през 1965 г. и създаването му се приписва на американския конгресмен Джоел Причард, според този уебсайт.

Хората разказват, че всичко се е случило на остров Бейнбридж, щата Вашингтон, когато политикът бил с приятели, които искали да играят бадминтон. Според историята, те не са имали необходимото оборудване, за да играят, но Барни Маккалъм, приятелят на Притичард, е дошъл с идеята да импровизират с хилки и топки.

Оттогава pickleball се е развил като спорт. Отличава се с това, че е лесен за усвояване, бърз и забавен, с прости правила на игра. От друга страна, той е по-малко физически натоварващ от дисциплините, от които произхожда.

Това го прави подходящ за всеки, независимо от възрастта и физическото състояние. За разлика от тениса, например, пикълболът не изисква толкова много часове тренировки, за да овладеете ракетата.

По отношение на пространството тази дисциплина изисква малка площ за разполагане на корта.

Спортът пикълбол.
Pickleball е уникален, лесен и много забавен спорт за игра със семейството или приятели.

Къде се играе най-много Pickleball?

Pickleball е роден в Съединените щати и там се играе най-много.

Достигна Испания през 2012 г. с основаването на Испанската асоциация по пикълбол, която е член на Международната федерация по пикълбол, организация с 30 000 членове.

Страната на баските, Канарските острови, Каталуния и Мадрид са местата, където спортът се практикува най-много в Испания.

Как се играе този спорт с ракета?

Pickleball ангажира много хора. Лекотата на игра го превърна в занимание, на което да се наслаждавате със семейството или приятелите, защото, както споменахме, не изисква много физическо натоварване.

Необходима екипировка за Pickleball

Ще ви трябват само три елемента, за да можете да играете pickleball:

 • Ракети: Изработени са от дърво или други високотехнологични материали. По отношение на големината, тяхната ширина и дължина не може да надвишава 61 сантиметра (24 инча).
 • Топки: Изработени от пластмаса с малки дупчици. Размерите им варират между 7 и 7,5 сантиметра в диаметър (4 инча). Тежат между 22 и 26 грама (около 1 унция).
 • Мрежа: Много подобни на тези, използвани в тениса или падъл тениса. Те са дълги 6,7 метра (22 фута) и високи 91,44 сантиметра (36 инча) в краищата и 86 см (34 инча) в центъра.
Игрище за pickleball
Създаването на игрище за Pickleball е много просто. Най-важното е да е гладка и равна повърхността.

Правила за игра

 • Играе се по двойки или индивидуално.
 • Отборът или играчът, който достигне 11, 15 или 21 точки, печели сета. Победителят винаги трябва да е с две точки пред противника.
 • Пълният мач продължава 3 сета.
 • Кортът трябва да е гладък и да може да се поставят преносими мрежи. Размерите на игралната зона са 13,4 метра (44 фута) дължина и 6 метра (20 фута) ширина.
 • Никой играч не може да удря топката или да играе с нея, докато топката не отскочи по веднъж от всяка страна.
 • Топката се сервира отдолу, тоест чрез движение на ракетата под кръста с движение нагоре. Топката не трябва да отскача от страната на подаващия.
 • Уверете се, че топката влиза в отсрещното поле диагонално срещу точката, където е направен сервизът.
 • Може да отскочи само веднъж в границите на полето на противника. Ако отскочи навън, ударът е невалиден, но ако удари земята два пъти, точката се присъжда на отбора, който е направил удара.

Защо този спорт е толкова популярен?

Много хора може да си помислят, че няма нищо ново в пикълбола, но истината е, че има. Тъй като има повече точки и изисква по-високо ниво на стратегия в първоначално бавна игра, това кара играчите да се чувстват спокойни.

Това, което наистина е важно, не е физическото умение, а умственото умение, особено при начинаещите. От своя страна по-опитните играчи добавят скорост, което прави спорта много красив.

И накрая, играчите са много близо един до друг, което създава по-добро взаимодействие между двата отбора. Това не е възможно в спортовете, от които произхожда пикълболът. Поради тази причина вече има някои научни изследвания, които анализират доброто влияние на този спорт върху възрастните хора, живеещи сами.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asociación de Profesionales de la Educación Física ADAL. Revista pedagógica Adal, 18 (31) 21. ISSN 1575-2429.
 • Heo, Jinmoo, et al. “Importance of playing pickleball for older adults’ subjective well-being: A serious leisure perspective.” The Journal of Positive Psychology 13.1 (2018): 67-77.
 • Vitale, Kenneth, and Steven Liu. “Pickleball: review and clinical recommendations for this fast-growing sport.” Current sports medicine reports 19.10 (2020): 406-413.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.