Контузията, която накара Роджър Федерер да се пенсионира

Кариерата на Роджър Федерер е пълна с постижения и признание. Въпреки че контузиите не му създаваха много проблеми, доведоха до намаляване на участието му в състезания през последните години.
Контузията, която накара Роджър Федерер да се пенсионира
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Човекът, смятан от мнозина за най-добрия тенисист в историята, напусна спорта чрез емоционално сбогуване. Освен възрастта му (41) има и контузия, която на практика принуди Роджър Федерер да се оттегли от спорта, на който е посветил живота си.

За две години швейцарецът успя да изиграе само четиринадесет мача. Контузиите, които успя да избегне толкова много години благодарение на тренировките и ангажираността си, започнаха да казват своята дума.

Коляното, слабото място на контузиите на Роджър Федерер

През цялата си изключителна кариера на професионалист Роджър Федерер изигра 1526 мача. Той беше номер 1 в класацията на ATP (Асоциацията на тенис професионалистите) в продължение на 310 седмици и спечели зашеметяващите 20 турнира от Големия шлем. Той също беше олимпийски шампион на двойки и шампион на Купа Дейвис със своята страна през 2014 г.

Имаше обаче един дуел, който той не успя да спечели в крайна сметка – битката със собственото си дясно коляно. През 2020 г. Федерер обяви, че ще се възползва от паузата в спортните състезания поради пандемията, за да се подложи на артроскопия. Той разкри, че изпитва дискомфорт и болка в тази област – първият предупредителен знак.

Артроскопията е хирургична процедура, при която се правят малки разрези в коляното, за да се вкарат форцепс и камера. Тази техника дори дава възможност за лечение на заболявания, възстановяване на връзки и сухожилия, лечение на артрит от инфекциозен произход и дори костни фрактури и кисти.

Проблемът на Федерер в дясното му коляно беше свързан с натрупване на течност. Това може да причини подуване в областта, симптом, който е придружен от скованост и болка.

Една от възможните причини е прекомерната употреба, нещо, което изглежда вероятно след толкова дълга кариера. Други отключващи фактори са травма и основни наранявания.

Роджър Федерер.
Роджър Федерер беше в страхотна физическа форма през голяма част от кариерата си.

Други контузии в кариерата на тенисиста

Освен това, което споменахме, швейцарецът получи още няколко контузии и патологии, които го накараха да не играе на кортовете. Имаше не повече от пет сериозни.

Например, през 2008 г. той бе с мононуклеоза. Това е заболяване, което предизвиква много подобни симптоми на грипа, с висока температура, умора и неразположение. Федерер 2 месеца не се състезава.

През 2014 г. контузия в гърба му попречи да се появи на финала на Лондонския Мастърс срещу Новак Джокович, един от най-големите му съперници.

Две години по-късно, през 2016 г., се появи първата контузия на коляното му. Беше в менискуса на левия му крак, което го накара да се оперира за първи път. Той успя да се завърне 3 месеца по-късно – на Уимбълдън – но усилията му костваха рецидив и той остана неактивен до следващата година.

В колянната става има два С-образни хрущяла – менискусите. Тяхната функция е да омекотяват ставата между тибията и бедрената кост, позволявайки на коляното да се движи и осигурявайки му стабилност. Когато се скъсат, в областта се появява скованост и болка.

Роджър Федерер се оттегля от тениса.
Бекхендът беше едно от най-добрите оръжия на Федерер.

Роджър Федерер се оттегли със стил

За съжаление времето минава и за най-великите спортисти. Рано или късно естественото износване на телата и конкуренцията с много по-млади спортисти в крайна сметка ги принуждават да се оттеглят. При тенисистите често страдат коленете, китките и гърбовете.

Работих усилено, за да се върна в най-добрата си форма, но също така знам възможностите и границите на тялото си и посланието му към мен беше ясно.
Роджър Федерер, обявявайки оттеглянето си от професионалния тенис.

Роджър Федерер винаги ще бъде запомнен с всичко, което даде на спорта, както на спортно, така и на лично ниво. Подари ни 24 прекрасни години. Сега ще трябва да намери друг път – независимо дали е в тениса или не.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.