Амониевите соли в силовите спортове: какви са техните ефекти?

Сред различните опции, използвани за подобряване на настроението, силата или представянето в спорта, са амониевите соли. Днес ще ви разкажем повече по темата
Амониевите соли в силовите спортове: какви са техните ефекти?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

В днешно време използването на амониевите соли в силовите спортове е тенденция. Тези спортове включват вдигане на тежести, независимо дали става въпрос за класическото вдигане на тежести или пауърлифтинг, както и ръгби, американски футбол и дори комбинирани бойни изкуства.

Традиционно амониевите соли се използват за събуждане на хора, които са припаднали. Това е така, защото те събуждат сетивата, като предизвикват реакции в кръвоносната система и увеличават притока на кръв и сърдечната честота.

Какво представляват амониевите соли и за какво се използват?

Амониевите соли обикновено се използват за означаване на препарати на базата на амониеви карбонати, чиято формула е (NH4 )2CO3. Те обаче са различни от минералната амониева сол, открита в естественото им състояние.

Тези препарати могат да бъдат закупени в търговски обекти и онлайн магазини под различни форми:

 • Соли (това е най-често срещаната форма)
 • Блистери, които при счупване освобождават миризмата
 • Течност, която може да се разтвори във вода или алкохол
 • Кърпички или марля, които са предварително импрегнирани с миризмата

Каквато и да е формата, най -честата форма на употреба се състои в доближаване на солта до носа и вдишване. Това причинява промяна в носните лигавици и белодробната мембрана, задействайки рефлекса на вдишване в симпатиковата нервна система, което от своя страна променя дихателния модел, с повишена вентилация и усещане за бдителност.

След това се ускорява сърдечната честота, както и притока на кръв от средната артерия към мозъка. Според проучвания по темата сърдечната честота може да се ускори между +6 и +11 удара в минута, 15 секунди след вдишване.

Поради тези ефекти, амонячните соли често се използват за предизвикване на реанимация при хора, които изпитват припадък или загуба на съзнание, или за предотвратяване на появата им, когато се появи световъртеж.

сърдечен ритъм
Повишената сърдечна честота е бърз ефект на амонячните соли след вдишване.

Амониевите соли в силовите спортове

В допълнение към вече споменатите употреби, амониевите соли сега са много разпространени в силовите спортове. Всъщност проучване показва, че 49% от професионалистите по силов трибой използват този ресурс.

Как се използват амониевите соли?

Начинът за прилагането им е доста прост:

 1. Поставете съда на около 10 сантиметра от ноздрите. При импрегнираните кърпи можете да ги доближите по-близко.
 2. Вдишайте силно и дълбоко.
 3. Достатъчно е да вдишате само веднъж и не е необходимо да повтаряте.

Добра идея е използването на амониеви соли в силовите спортове да е ограничено само по време на състезания. Разбира се, това може да се направи и по време на тренировка, но не е най-препоръчителното.

Трябва да изчакате няколко секунди, за да усетите ефекта им. Той трае кратко, така че е най-добре да се възползвате максимално от чувството на еуфория, което събуждат веднага.

Какви са предимствата им?

По отношение на благоприятните ефекти от употребата на амониеви соли в силовите спортове се отбелязва, че благодарение на увеличаването на кръвния поток и сърдечната честота, те могат да повлияят индиректно на представянето. В този смисъл те се използват с ергогенна цел, а не за умствена или психологическа помощ, като активират състоянието на бдителност на човека.

При някои състезания с голяма продължителност или когато се усеща по-голяма умора, могат да помогнат на спортиста, който е уморен. Например, те могат да бъдат полезни в третия рунд на битка с комбинирани бойни изкуства.

Полезни ли са амониевите соли в силовите спортове?

Има няколко фактора, които могат да повлияят на спортните постижения. Сега, относно това дали амониевите соли са полезни в силовите спортове, мненията са разделени. Нека да разгледаме какво казват проучванията.

1RM и максимална здравина

Когато става въпрос за силови тренировки, терминът 1RM се отнася до най-голямото количество тежест, което може да бъде вдигнато наведнъж в едно упражнение. Проучванията обаче не са открили значителни подобрения в това отношение при използване на солите.

Изследванията също не са открили ефект върху мощността, максималното производство на сила или скоростта на развитие на силата по време на IMTP (изометричен многоставен тест).

Експлозивната сила и амониевите соли

Експлозивната сила се отнася до развиване на голяма мощност или скорост на кратки разстояния или интервали от време. Това е често срещано в дисциплини като тенис или футбол.

По отношение на тази точка проучванията установяват положителен ефект от използването на амонячни соли за спорт. По-специално, изследователите са разгледали ефектите на такива инхаланти върху анаеробното представяне в американския футбол.

Дейността се състои в изпълнение на серия от 5-секундни спринтове с максимално усилие с 40 секунди възстановяване. Преди и след това беше проведен анаеробен wingate тест. Резултатите показват увеличение на PP (пикова мощност) и MP (максимална мощност) съответно при 90% и 80% от участниците.

амониевите соли и спринтовете
Спринтовете не са често срещани в силовите спортове, така че ефектът, който се наблюдава при тях, е по-тясно свързан с експлозивността.

Резултатите не се считат за убедителни, така че изследователите препоръчват по-нататъшно изследване.

Странични ефекти и противопоказания

Веществото трябва да се използва с повишено внимание. Когато амонякът се използва за почистване на домакинствата например, той може да бъде токсичен за нервната система. В това отношение се отбелязват някои възможни реакции:

 • Кашлица
 • Сълзене от очите
 • Хрипове
 • Затруднено дишане
 • Болка в гръдния кош
 • Дразнене на гърлото и носа
 • Замаяност и припадък

Въпреки това, когато се използва в ниски концентрации, той е напълно безопасен и няма никакви странични ефекти. Затова трябва да се внимава солите да са на разстояние от 10 сантиметра и да се вдишват само веднъж.

Що се отнася до рисковете в спорта, някои проучвания съобщават, че поради еуфорията на момента употребата на амонячни соли в спорта маскира началните признаци на нараняване.

Значението на тренировките

Силата и производителността се влияят от много фактори. Ето защо е важно да се подчертае, че никое вещество не може да замени систематичното и добре насочено рутинно обучение.

Използването на определени помощни средства е допустимо, стига да не е забранено или вредно вещество. За щастие това не е така при амоиевите соли в силовите спортове, тъй като употребата им не е противопоказана според Световната антидопингова агенция (WADA).

И накрая, важно е да не забравяме, че ергогенният ефект на тези вещества е по-скоро свързан с настроението и бдителността, отколкото с действителния капацитет на силата. Въпреки това е вярно, че много спортисти ги включват в своите режими.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Odriozola Lino J. Ayudas ergogénicas en el deporte. Arbor. 2000; 165(650), 171–185. https://doi.org/10.3989/arbor.2000.i650.964
 • Richmond S, Potts A, Sherman J. The impact of ammonia inhalants on strength performance in resistance trained males. J Exerc Physiol Online. 2014; 17: 60-66.
 • Bartolomei S, Nigro F, Luca G, Gabriele S, et al. Acute Effects of Ammonia Inhalants on Strength and Power Performance in Trained Men. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2017; 32(1): 244-247.
 • Secrest J, Jones E, Faries M, Hearon C. The Effects of Ammonia Inhalants on Anaerobic Performance Following a Simulated American Football Game. International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings. 2015; 2(7): 67. DOI:10.1249/01.MSS.0000477345.16772
 • Herrick R, Herrick S. Allergic reaction to aromatic ammonia inhalant ampule. A case report. Am J Sports Med. 1983; 11(1): 28. doi: 10.1177/036354658301100108.
 • Velásquez J. The use of ammonia inhalants among athletes. Strength & Conditioning Journal. 2011; 33(2): 33-35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.