Повтарящите се контузии на Рафаел Надал

Когато мислят за Рафаел Надал, мнозина си представят неговите бягания за защита на удари, които изглеждат невъзможни. С течение на времето това физическо натоварване взе своето.
Повтарящите се контузии на Рафаел Надал

Последна актуализация: 17 август, 2022

Името на Рафаел Надал ще бъде гравирано завинаги в историята на тениса с неговата игра, титли и рекорди. Той изгради и продължава да гради впечатляваща кариера. Ако не бяха някои контузии, той можеше да спечели дори повече.

Вярно е, че контузиите съпътстват практически всички елитни спортисти, не само в тениса, но и в почти всички дисциплини.

Въпреки това, “лошият късмет” на Надал бе в това, че той страда от повтарящи се заболявания, които се появяваха отново сезон след сезон. По-долу ще обобщим всички контузии, които са тормозили най-често тенисиста в неговата почти 20-годишна професионална кариера.

Рафаел Надал и контузиите, които усложниха кариерата му

В своята 19-годишна кариера досега Рафаел Надал премина през 21 контузии. И това не включва леките болежки, които не означават, че трябва да се оттегли от турнир или изобщо да не се появи.

Няколко от тези наранявания са настъпили в области или структури на тялото, които вече са били засегнати преди. С други думи, тома са повтарящи се наранявания, както ще видим в следващия списък.

1. Коремни проблеми

Рафаел Надал, най-великият победител в турнир от Големия шлем за всички времена (22 титли), трябваше да се оттегли от Уимбълдън 2022 заради разкъсване на корема. Той трябваше да играе на полуфинала на събитието в Лондон, но не можа.

Друга травма вече беше засегнала близка част от тялото му няколко месеца по-рано, на Мастърс 1000 в Индиън Уелс. На това събитие той получи стрес фрактура в лявата трета ребрена дъга, докато играеше полуфинала срещу друг испанец – Карлос Алкарас.

Преди години, през 2018 и 2019 г., играчът от Майорка също имаше проблеми с мускулите в коремната област. Като се има предвид повторението на тази травма, изглежда ясно, че тенисистът използва средната част на тялото си до голяма степен, за да се движи на корта.

Травми на Рафаел Надал: Стрес
Надал имаше много последователни проблеми в тялото си, както в долната част на корема, така и в гръдната област.

2. Коленете, друг източник на контузия за Рафаел Надал

Меките тъкани в тези стави винаги са били проблемно място за Рафаел Надал. Това обаче не е изненадващо, ако се има предвид изключителното физическо натоварване, на което е подложен испанеца във всеки мач, резултат от неговата ярост и упоритост да не загуби топка.

Това е негова запазена марка, но има висока цена.

От 2008 г. Рафа премина през възпаление на сухожилията на коленете (тендинит). Един от първите проблеми възникна в пателарното сухожилие на дясното коляно.

На следващата година, през 2009 г., същата контузия му коства загубата на непобедения му рекорд на Ролан Гарос, турнир, където в момента той е най-големият победител в историята, с общо 14 победи. Не успя да играе и на Уимбълдън тази година.

Травмите на сухожилията на коленете му следват една след друга през следващите години. Дори през 2012 г. той скъса сухожилие, което наложи възстановяване от 7 месеца.

След няколко години на “спокойствие” в това отношение, през 2018 г. той отново се оттегля от турнир (US Open) поради силна болка в пателарното сухожилие на дясното коляно. С толкова години на травми и износване, този проблем вече е станал хроничен за тялото на испанеца.

3. Травми на китката

Точно както коленете, китките също са много взискателна област за състезаващи се тенисисти. Рафаел Надал, с характерния си удар от форхенд, подлага китките си на изпитание във всеки от своите над 1200 мача, изиграни в кариерата му като професионалист.

През 2016 г. се появи първата травма, свързана с тази област. По-конкретно, това, което се случи, беше дезинсерция на задната лакътна обвивка на дясната му китка. Той беше извън играта за три месеца поради това.

Две години по-късно дискомфортът се премести в другата китка и се прояви под формата на възпаление. Отново трябваше да се откаже по средата на Ролан Гарос и да се състезава приемайки лекарства на Олимпийските игри в Рио 2016, за да издържи болката. Накрая през 2019 г. той отпадна от демонстративен турнир поради силна болка.

4. Синдром на Мюлер-Вайс, една от последните контузии на Надал

Този проблем започна през 2005 г., в началото на кариерата му. Синдромът на Мюлер-Вайс е дегенеративно заболяване, което се проявява в една от костите на ходилото: по-специално скафоидната. Причинява деформация на тъканите, която може да доведе до болка и изтръпване на крайника.

Причинено от забавяне на осификацията на скафоидната кост (кост, разположена на върха на вътрешния свод в задната част на стъпалото), синдромът може да доведе до други проблеми в долните крайници. Хората, които имат това състояние, често променят естествения си начин на стъпване, за да избегнат болката.

В случая на Надал контузията се появи отново с по-голяма интензивност на Ролан Гарос 2021 (въпреки че той все още беше шампион) и го принуди да пропусне практически остатъка от сезона, включително Олимпийските игри и турнирите от Големия шлем.

Травми на краката
Неправилното ходене или бягане може да има отражение върху стави, като коленете и бедрата, причинявайки проблеми с тях.

Рафаел Надал, тенис звезда, преследвана от контузии

Големият брой контузии, които Надал имаше през цялата си кариера, са свързани с физическото му представяне във всеки мач. Особено когато беше по-млад, испанецът бе запомнен със своята смелост, издръжливост и умствена сила. За мнозина той е най-добрият спортист на всички времена на психологическо ниво.

Въпреки това, цялото това износване се отразяваше върху него през годините и все по-често. Той дори трябваше да промени стратегията и ударите си, за да бъде по-агресивен и да играе по-кратко време.

Като цяло е ясно, че той успя и постигна почти всичко, което си постави за цел. Сега една от последните цели в кариерата му е да се излекува от контузиите си и да завърши тенис кариерата си по начина, по който той и тенисът заслужават.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.