Как Карлос Алкарас тренира физически и психически, за да печели своите мачове

Тайната та успеха на тенис звездата Карлос Алкарас включва редовни тренировки, здравословно хранене и достатъчно сън. Научете повече в следващите редове.
Как Карлос Алкарас тренира физически и психически, за да печели своите мачове
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Карлос Алкарас е испански тенисист, номер две в световната ранглиста; в момента се състезава в Madrid Masters 1000. Откакто се появи за първи път на спортната сцена, младият мъж не спира да постига професионални успехи и да привлича вниманието благодарение на забележителната си физическа трансформация.

В началото той имаше много слаба фигура, но с времето и всеотдайната отдаденост на спорта, днес той може да се похвали с невероятни мускули. В тази статия ще ви разкажем малко повече за работата зад тези резултати не само що се отнася до неговия физически аспект, но и психически.

В какво се състои физическата подготовка на Карлос Алкарас?

Карлос Алкарас е родом от Ел Палмар, област в района на Мурсия, Испания. Само на 19 години той се утвърди като един от най-добрите тенисисти в света и един от най-желаните мъже, въпреки че не винаги е било така.

Достигането на върха в кариерата му е коствало много физически и психически усилия.

Започва да тренира на професионално ниво на 15-годишна възраст с известния треньор Хуан Карлос Фереро. Година след година той става по-добър. Това, което обаче привлича най-голямо внимание, е физическата му трансформация, като се има предвид, че един от първите му прякори е бил “спагетеното тяло”, заради слабостта и ръста му.

183 сантиметра е височината му, според официалния уебсайт на ATP.

Подробностите зад тази трансформация излязоха наяве по време на интервюто, което младият тенисист даде на Men’s Health, списание, на което беше на корицата през 2022 г.

Тайната на успеха на младия тенисист включва много тренировки, здравословно хранене и сън.
Перфектната триада на Карлос Алкараз включва тренировки, здравословно хранене и оптимална почивка.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Контузията, която накара Роджър Федерер да се пенсионира

„Entrenar cien por cien“ („Дай 100% от себе си“)

„Карлитос“, както предпочита да го наричат, каза пред списанието, че тайната зад неговия успех е упоритата работа:

Единствената тайна е да работите и да се грижите за всеки детайл ежедневно. Почивайте, хранете се добре, тренирайте сто процента…. Съчетаването на всички тези елементи е ключът и, честно казано, през последните две години направих всичко по-добре от всякога.

~ Carlos Alcaraz, в изявления за Men's Health ~

От друга страна неговият физически треньор, който го познава най-добре, посочи, че тялото на играча е резултат от много работа. Въпреки че има генетична предразположеност да реагира добре на тренировките, 80% са усилия.

Практикуването на такъв спорт като тениса, който изисква сложна техника, има множество ползи за развитието на мускулите. Според научни статии, тенисистите постигат изключителна аеробна форма с нисък процент на мастна тъкан.

Това, в съчетание със здравословна диета, превръща тялото в такова с добра чиста маса. По същия начин, практикуването на тенис е пряко свързано с много по-плътна костна структура.

Трябва да се каже, че според Murcian тренировките му включват много часове във фитнеса. Накратко, той съчетава техническата с аеробната и силова тренировка.

Правилно хранене

По думите на Карлос Алкараз откриваме, че храната е ключова. И е абсолютно прав.

Статия, публикувана в списанието Clinical Nutrition and Hospital Dietetics, обяснява, че оптималното представяне на спортистите зависи от правилния подход към храненето. Диетичният подход трябва да съответства на конкретната дисциплина, която се практикува.

Тенисът изисква консумация на въглехидрати, протеини, липиди (мазнини) и вода. Много пъти намаляването на ефективността е свързано с изчерпването на енергийните субстрати, дехидратацията и умората.

Оптималното количество и качество на почивката

Когато става въпрос за печелившата формула на Карлос Алкарас, откриваме много важна променлива: почивка. Оказва се, че проучванията са установили, че спортистите се нуждаят от висококачествен сън с по-голям брой часове от тези, които не практикуват никакъв спорт.

Това се дължи на възстановителните свойства на съня. Времето за почивка е времето за възстановяване и изграждане на нова мускулна маса.

Въпреки това, като се има предвид, че спортистите са оставени на “милостта“ на състезания, които често изискват промени в техния график и пътуване между различни държави, те трябва да включват стратегии за насърчаване на почивката. Дрямките са един вариант. Освен това поддържането на правилните техники за хигиена на съня е изключително важно.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Тайната на Лука Модрич да бъде име във футбола и да стигне до Катар 2022

Карлос Алкарас, образцов железен ум

Карлитос работи и върху психическото си здраве.
Карлитос работи, за да запази ума си спокоен и да се съсредоточи върху силните си страни.

Карлитос е много млад и вече се класира в световния връх със сериозна заявка. Да се сблъска с други от най-добрите и най-опитните в своята категория, като Рафаел Надал, натовари доста младите му рамене.

Ако умът не е фокусиран, е невъзможно да се концентрирате върху подобряването на играта.

В тази връзка Алкарас призна, че се опитва да работи върху психическия си контрол, тъй като понякога си мисли, че не е достатъчно добър на корта. Той подчертава, че фактът да бъдеш концентриран през цялата игра и да избягваш възходи и падения е от решаващо значение. И той трябва да продължи да подобрява този аспект.

Тези чувства не засягат само Алкарас; не напразно има цял клон на психологията, посветен на спорта. Тази област се занимава със стратегии, които помагат на спортистите да управляват безпокойството, самочувствието, увереността и дори мотивацията.

Експертите обясняват, че видовете натиск, с който спортистите трябва да се научат да се справят, са следните:

  • Натиск от техните треньори;
  • Натиск за постигане на резултати;
  • Натиск от техните съотборници;
  • Социален натиск от обществеността и феновете им.

И накрая, необходимо е да се включи и анализът на движенията  на най-големите играчи в психическата подготовка на испанеца. Това се прави с цел създаване на собствена печеливша стратегия.

Тази подготовка помага на Карлитос да печели мачовете си

Въпреки че все още е много млад, Карлос Алкарас даде урок по отдаденост и дисциплина, който дава страхотни резултати. Освен отличното му физическо състояние и работата, която върши на психическо ниво, се откроява представянето му във всяко състезание, което го прави един от най-добрите тенисисти в света.

Какво го очаква в бъдеще? Ако продължава по този начин, не може да се отрече възможността да се превърне в легенда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.