Мускулите на ротаторния маншет на раменете

Разкъсването на ротаторния маншет причинява болка и ограничава движенията на раменете. В тази статия ще разгледаме какво е и защо се случва.
Мускулите на ротаторния маншет на раменете

Последна актуализация: 16 януари, 2022

Разкъсването на ротаторния маншет е нараняване, което често засяга раменете на хора на средна възраст. Това е една от водещите причини за болка в раменете.

Ротаторният маншет е група мускули и сухожилия, които се закрепват към раменните кости. Те са отговорни за поддържането на тази става стабилна и в състояние да изпълнява правилно всички движения.

За съжаление рамото е част от тялото, която има тенденция към атрофия и това често води до дискомфорт. Всъщност нараняването в тази област е много инвалидизиращо и болезнено. Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за разкъсванията на ротаторния маншет.

Какво представлява разкъсването на ротаторния маншет?

Този тип нараняване засяга приблизително 4 на всеки 100 000 души годишно.

Трябва да отбележите, че шансът за появата му нараства с възрастта. Всъщност повечето хора, които страдат от това, са на възраст между 50 и 60 години. По принцип това се случва, защото нараняванията на тази става са тясно свързани с времето, настинките и влошаването им. За разлика от други проблеми със ставите, ударите рядко причиняват такъв вид проблеми.

Повечето случаи на разкъсване на ротаторния маншет се наблюдават при хора, които непрекъснато извършват движения с раменете в своята работа или свободно време. Например, това заболяване има тенденция да се появява сред спортисти, дърводелци и художници.

Какво представлява ротаторният маншет?

жена след тренировка

Както вече споменахме, ротаторният маншет представлява набор от  мускули и сухожилия Всички те заобикалят ставата и поддържат раменната кост (костта на ръката) на място. Те също така ви позволяват правилно да извършвате движения с ръката си, като въртене или повдигане на ръката. Тези мускули са малки, но правят движенията прецизни и координирани. Те са:

  • Супраспинатус
  • Субскапуларен
  • Инфраспинатус
  • Малък гръден мускул

От всички тях най-предразположеното към нараняване е супраспинатусното сухожилие. Това е този, който е отговорен за страничното повдигане на ръката, така че движението става болезнено и трудно, когато има нараняване.

Какво причинява разкъсване на ротаторният маншет?

Обикновено разкъсване на ротаторния маншет възниква поради износване на сухожилията поради многократна употреба. Например, когато вдигате тежки предмети или държите ръката вдигната дълго време.

Това обаче може да се случи и поради внезапно нараняване. По-рядко е, но понякога падане или внезапно движение може да доведе до него. Въпреки това, рисковите фактори, най-често свързани с разкъсването на ротаторния маншет, са:

  • Възраст. Както споменахме по-рано, тази болест засяга предимно хора на възраст между 50 и 60 години.
  • Определени работни места, като дърводелство или строителство. Това е така, защото това са професии, в които непрекъснато се извършват повтарящи се движения.
  • Водене на живот със занимания със спортове като тенис или бейзбол.
  • Наличие на лична или семейна история на това състояние.

Симптоми на разкъсване на ротаторния маншет

Болки в рамото и разкъсване на ротаторния маншет

Симптомите, които се появяват, зависят от тежестта на нараняване. Преобладаващият симптом обаче е болката в рамото. По същия начин всички движения на тази става стават ограничени.

Някои хора изпитват проблеми предимно преди лягане. Всъщност те намират за почти невъзможно да спят на наранената страна. Освен това ежедневните задачи като миене на зъби или почистване на дома, обличане и дори къпане стават все по-сложни.

Разкъсването на ротаторния маншет може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува своевременно. Това е така, защото крайник, който не е достатъчно активен, в крайна сметка ще се влоши още повече. По този начин леко се усложнява лечението. Ако тази става не се движи достатъчно, това може да доведе до хронично влошаване на рамото.

Диагноза

Първо, лекар ще направи физически преглед, за да диагностицира разкъсването на ротаторният маншетПо време на прегледа ще провери способността за движение, силата и всякакви болки в ставите.

Поради ред причини често се назначават допълнителни изследвания като ултразвук или ядрено-магнитен резонанс. Това е така, защото ултразвукът позволява да се оцени състоянието на сухожилията и мускулите ви, докато се движите. На всичкото отгоре това е достъпен и неинвазивен тест.

Заключение

Както казахме в началото, разкъсването на ротаторния маншет е нараняване, което често засяга хора на средна възраст. Това е много увреждащо увреждане, така че трябва да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро, ако имате някои от симптомите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.