Пластмаси за еднократна употреба: какво представляват и защо трябва да ги избягвате

Ежедневните предмети, като чанти за пазаруване и бутилки за вода, са артикули за еднократна употреба, които се разграждат с десетилетия. Разберете кои пластмасови предмети са за еднократна употреба и как да ги замените.
Пластмаси за еднократна употреба: какво представляват и защо трябва да ги избягвате

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 04 ноември, 2022

Пазарските чанти за хранителни стоки, чашите за пиене на партита и бутилките от любимите ни напитки изглеждат като безобидни предмети. Въпреки това, в голямото количество, в което се произвеждат и консумират, тези пластмаси за еднократна употреба увреждат екосистемата по необратим начин.

Данните за пластмасовите отпадъци са тревожни, а моретата и океаните са основните засегнати зони. Вече е известно, че по света има пет острова, образувани от пластмасови отпадъци, някои от които са по-големи от Франция и Испания. В резултат на това морската фауна и птиците са сериозно засегнати.

Ограничаването на пластмасите за еднократна употреба е спешна мярка, която трябва да се предприеме от големите корпорации и правителствата. Но това е и действие, което може да се предприема ежедневно, за да се помогне за намаляване на замърсяването.

Какво представляват пластмасите за еднократна употреба?

Това са предмети, направени от пластмасови материали, които са предназначени за еднократна употреба и след това се изхвърлят. Пластмасите се произвеждат от изкопаеми горива като природен газ, нефт и въглища, и представляват непрекъснато нарастващо производство. Това, разбира се, води до влошаване на замърсяването на планетата, тъй като материалът е един от най-вредните за околната среда.

Въпреки че производството на пластмаса съществува от 19-ти век, през последните няколко десетилетия то експлодира по популярност. Големите компании осъзнаха, че разходите могат да бъдат намалени, ако например въведат пластмаса вместо стъкло за бутилките за напитки. Това е само един пример сред многото.

Но истината е, че производството се е увеличило драстично. Заедно с това и генерирането на отпадъци.

Според доклад на ООН пластмасовите отпадъци са се увеличили от 2 милиона тона през 1950 г. до почти 350 милиона тона през 2017 г. Прогнозите също не са благоприятни за следващите години, ако не се променят навиците и формите на производство.

Въздействие върху моретата и океаните

Екологичните последици от тази индустрия са фатални и засягат най-пряко океаните. Проучване на няколко специалисти, публикувано в списание Science, разкрива, че между 4,8 и 12,7 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година.

Цифрите могат да се влошат значително, ако не се предприемат незабавни действия. Изчислено е, че до 2050 г. емисиите на парникови газове, свързани с пластмасовата верига, ще представляват 15% от общите емисии. Цялото това натрупване на отпадъци в моретата е генерирало безпрецедентни явления в историята на планетата.

Например появата на 5 острова, образувани от пластмасови отпадъци. Това се дължи на факта, че разграждането на този материал отнема векове.

Когато бъде изхвърлен и изложен на слънце, той се разпада на парчета, пораждайки микропластмаса, която се натрупва в океана. Най-известният е Големият тихоокеански остров, разположен в западната част на Съединените щати, близо до Хавай. Смята се, че покрива площ от 1,8 милиона квадратни километра, което го прави три пъти по-голям от Испания.

пластмаси за еднократна употреба в океана
Пластмасата в океана засяга морския живот и създава големи острови от материала, които надвишават размера на няколко държави.

За какво използваме пластмаси за еднократна употреба?

Тези обекти са част от ежедневни практики от всякакъв вид. Консумацията на пластмаси за еднократна употреба е толкова натурализирана, че често е трудно да се осъзнае.

Тази прекомерна консумация, която също се е увеличила през последните 5 десетилетия, е свързана с разпространението на културата на изхвърляне. Също така за бързо хранене и храна за вкъщи.

Според данни на ООН всяка минута се купуват 1 милион пластмасови бутилки, докато всяка година се използват 500 милиарда торби. Това са едни от най-често използваните предмети в ежедневиетож. Има обаче пластмаси за еднократна употреба с различни функции.

Чаши и прибори

Това са елементи, широко използвани в партита от всякакъв вид. Въпреки че се избягва миенето, тяхното изхвърляне допринася за тоновете пластмасови отпадъци, тъй като разграждането им отнема десетилетия.

И двете са прибори за събития, като unicel или стиропор, са направени от полистирен. Препоръчително е да го избягвате в контейнери и опаковки за храни, поради стотиците години, необходими за разграждането му.

Бутилки и капачки

В допълнение към огромното световно производство на бутилки, големият проблем е дългият период на разграждане. Това може да отнеме почти половин век.

Пластмасата, използвана за тяхното производство, обикновено е полиетилен терефталат, известен също като PET. Капаците и капачките са изработени от полипропилен. Положителната страна е, че това са рециклируеми материали.

Балони

Въпреки че са важно забавление за децата, балоните и пръчките, които ги държат, са много вредни за околната среда. Скорошните ограничителни мерки, приети от Европейския съюз, включват и тези артикули.

Чанти и торбички

Една от най-вредните за околната среда пластмаси за еднократна употреба е тази. Пазарските чанти се произвеждат в големи количества и може да отнеме повече от 100 години, за да се разградят.

Много държави вече са предприели стъпки за замяната им; задача, която се пада и на самите потребители. От друга страна, има торби за боклук, изработени от полиетилен с ниска плътност, използван също в стреч фолио и торби за фризер.

Други пластмаси за еднократна употреба

  • Клечки за уши. Предметът, използван за почистване на ухото, е пластмаса за еднократна употреба, която изчезва след 300 години.
  • Сламки. Изчезването на тези предмети за пиене може да отнеме до век. Те са и един от елементите, които най-много засягат морските видове.
  • Цигари. Цигарените фасове или филтри, направени от целулозен ацетат, се разграждат между 1 и 10 години.
  • Хигиенни артикули. В допълнение към памучните тампони, предмети като тампони и дамски превръзки също се правят от пластмаси за еднократна употреба.
  • Опаковки. Закуските и бонбоните не само трябва да се избягват като храни, но и опаковките им са много вредни за околната среда.
пластмаси за еднократна употреба с PET
Обемът на пластмасовите бутилки в света е гигантски. Липсата на осведоменост за повторното им използване усложнява изхвърлянето им.

Избягвайте пластмаси за еднократна употреба

Мащабът на проблема изисква спешни решения от властите. Ето защо Европейският съюз одобри през 2019 г. директива за намаляване на потреблението на тези елементи. Регламентът, който влезе в сила през 2021 г., забранява продажбата на някои пластмаси за еднократна употреба като прибори, сламки и тампони. Също така изисква от страните-членки да разпределят процент от пластмасите за рециклиране.

Испания прие Закона за отпадъците през 2022 г., който е в съответствие с мерките на Европейския съюз. Той също така налага данъци върху пластмасовите опаковки за еднократна употреба и генерирането на отпадъци. Други държави, които се опитват да се върнат на правилния път, са Бангладеш, където найлоновите торбички са забранени от 20 години, и Чили. Чантите също са забранени или са на път да бъдат забранени, в Нова Зеландия, в няколко африкански страни и градове в Съединените щати. Общото събрание на ООН обеща да разработи правно обвързващо споразумение до края на 2024 г. с ангажимента на повече от 175 държави.

То е предназначено да модифицира целия пластмасов цикъл в света, от производството до изхвърлянето му.

Индивидуални действия за подмяна на пластмаси за еднократна употреба

Освен правителствените мерки, намаленото потребление на тези пластмаси допринася и за намаляване на отпадъците. Например носене на платнени чанти за пазаруване или закупуване на прибори за многократна употреба при организиране на събитие. Консумацията на насипни продукти избягва опаковането. Подмяната на хигиенните артикули с такива за многократна употреба също е полезна и постижима мярка. Някои предмети може да са тапи за уши или четки за зъби. Винаги е най-добре да изберете по-малко замърсяващи материали като дърво, керамика или бамбук. Като потребител на определени бизнеси или компании, важно е да изискваме те да имат предвид грижата за околната среда. Можем да правим това или чрез съобщения в мрежите, или чрез личните си коментари.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.