Франция забранява хранителните отпадъци в магазините

03 Март, 2019
Първата стъпка е направена, сега остава всички членки на ЕС да последват примера.

Хранителните отпадъци са спорна тема в цял свят от десетилетия. Изчислено е, че повече от 1,3 милиона тона храна се изхвърлят всяка година, независимо че всеки ден много хора умират от недохранване и глад.
От доста време насам се правят опити тази страховита цифра да бъде намалена, но резултатите от изследванията сочат, че тя остава значително голяма.

Основната критика срещу големите дистрибутори е, че често огромни количества храна отиват на боклука, вместо да бъдат дарени на хора в нужда.

Миналата година точно по тази причина 35-годишният Араш Дерамбарш предложи нова инициатива. Целта й е да бъде създаден закон, който да попречи на магазините за хранителни стоки да изхвърлят непродадените храни.

Идеята, която Араш предложи, се изразява в това, бизнесът да дарява непродадената храна на благотворителни организации и хранителни банки. По този начин тя ще бъде предоставена на хората, които са в нужда.

След масивна кампания ( подкрепена от потребители и активисти), борещи се срещу бедносттафренският сенат единодушно одобри закона, който е от полза за хиляди бездомни хора.

Франция, първото място в света, което забранява хранителните отпадъци

Франция забранява хранителните отпадъци

Вижте още: Следвайте тези 5 стъпки за изобилие в живота

Решението на френския сенат превръща Франция в първата страна в света, която забранява на хранителните магазини да изхвърлят и да унищожават храна.

За целта ще бъдат необходими обекти с площ повече от 400 кв. метра. С тях ще бъдат подписани договори за благотворителност. Всяко нарушение на този процес ще носи глоба в размер на до 75 000 евро или 2 години затвор.

Решението е радостна новина за активистите в благотворителните организации. По този начин ще се повиши качеството и разнообразието на храните, които те предоставят на нуждаещите се хора.

Президентът на френската федерация на хранителните банки, Жак Байле, изрази надежда, че този закон ще помогне на хората в нужда. По този начин ще бъде увеличено даряването на зеленчуци, плодове и месо, тъй като те са най- необходимите продукти.

Отговорността за събирането и съхранението на храната ще бъде възложена на регистрираните благотворителни организации и хранителните банки. Те се надяват да увеличат своя персонал, за да могат по-ефикасно да се справят с разпределянето на храната.

Законът предвижда и наказание за магазините, които унищожават храна умишлено. Това е практика, която доби широка популярност. Целта е да се попречи на клошарите да ровят в кофите за боклук, с цел консумация на остатъците от храна.

Увеличаващата се бедност

За нещастие броят на семействата, студентите и безработните, ровещи в кофите за изхвърлена храна през последните години се е увеличил значително. Храната се изхвърля непосредствено преди да изтече срока ѝ на годност.

Проблемът е, че съществува една изключително опасна практика – да се пръскат с белина храните, които се изхвърлят в боклука. По този начин хората, които го правят, се опитват да спасят клошарите от отравяне, поради състоянието на храната.

Други магазини за хранителни стоки изпращат продуктите с изтичащ срок в частни складове, където те по-късно биват извозвани с камиони за боклук.

Следващите предизвикателства за благотворителните организации

Активисти против изхвърлянето на хранителни отпадъци

Прочетете и това: Как да станете донор на костен мозък

След този първи триумф, благотворителните организации се подготвят да посрещнат предизвикателствата, които следват след приемането на закона.

Първото от тях ще бъде да се намерят достатъчно доброволци, които да помогнат в управлението и дистрибутирането на храната. За целта ще бъдат необходими и повече камиони, складове и хладилници, в които да бъдат съхранявани продуктите.

От друга страна – основна цел е да се преговаря в ЕС, с оглед приемането на подобни решения и в другите страни-членки.

Хранителните отпадъци във Франция се генерират от магазините (11 %), потребителите (67 %) и ресторантите (15 %). Популяризаторите на инициативата осъзнават, че имат все още работа за вършене.

Въпреки това постижението е факт. Има закон, и това е една от важните стъпки, която вече е направена, с цел обществото да стане по-съзнателно и по-устойчиво.

Байле уверява, че повишението от 15 % на даренията от супермаркетите може да допринесе за 10 милиона повече порции храна всяка година.

Дългосрочната мечта е: много страни да прокарат подобни закони, за да се намалят хранителните отпадъци. Преди всичко, обаче, остава идеята – храната да засити възможно най-много хора, които са в нужда.

  • Jenny Gustavsson et al. Global food losses and food waste, Congreso Internacional Save Food, Roma, 2011. https://www.save-food.org/cgi-bin/md_interpack/lib/all/lob/return_download.cgi/Global_Food_Losses.pdf?ticket=g_u_e_s_t&bid=4530&no_mime_type=0
  • LOI n° 2016-138 du 11 février 2016 relative à la lutte contre le gaspillage alimentaire (1), JORF n°0036 du 12 février 2016, texte n° 2. https://www.legifrance.gouv.fr/eli/loi/2016/2/11/AGRX1531165L/jo/texte
  • Guillaume Poingt, “Loi anti-gaspillage alimentaire : quel bilan après 18 mois ?”, Le Figaro, octubre 2018. http://www.lefigaro.fr/economie/le-scan-eco/2018/10/16/29001-20181016ARTFIG00007-loi-anti-gaspillage-alimentaire-quel-bilan-apres-18-mois.php