Blue Beauty: Какво представлява тази тенденция за устойчива красота?

Отпадъците от продукти за красота замърсяват морето. За да спре щетите, се популяризира движението„blue beauty“, устойчива опция за лична грижа.
Blue Beauty: Какво представлява тази тенденция за устойчива красота?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 18 септември, 2022

Усилието да се спаси планетата от замърсяване се простира дори до индустрията за красота. Екологичните организации и държавните институции насърчават кампании, които подкрепят незамърсяваща култура. Едно от тези движения е движението за blue beauty.

Тенденцията преследва използването на устойчива козметика, която намалява опасностите, причинени от микропластмасата. За тази цел много компании, посветени на производството на продукти за хигиена и грижа за кожата, работят върху актуализирането на своите формули и опаковки, за да ги направят всички екологични.

В конкретния случай на blue beauty, целта е да се предотврати въздействието на отпадъците върху океаните и биоразнообразието. Изследване на Science показва, че между 15% и 40% от пластмасата, изхвърлена в боклука, навлиза в океана всяка година. Би било добра идея например да замените почистващите кърпички с дискове за премахване на грим за многократна употреба.

Каква е целта на “blue beauty”?

Според доклад на National Geographic броят на пластмасовите козметични контейнери в САЩ се е увеличил повече от 120 пъти от 1960 г. насам и почти 70% от отпадъците се озовават в сметищата. Друг текст от същото списание изчислява, че до 2025 г. кумулативните годишни щети ще бъдат 155 милиона метрични тона пластмаса на фут брегова линия.

Целта на синята красота е да стимулира индустрията за красота да намали пластмасата. Множество марки се присъединяват и насърчават разпространението на козметика, която е безопасна за моретата, която минимизира въглеродния отпечатък и с производствен процес, който е с грижа за околната среда.

Предложението е опаковката да бъде направена от рециклирани материали, а бутилките да могат да се пълнят отново със същия продукт или да се използват повторно с друга цел. Клиентите също трябва да могат да ги върнат за рециклиране.

Тази тенденция включва използването на естествени съставки, като се стреми да намали въздействието на химическите отпадъци върху водата и околната среда. В същото време иска продуктите да бъдат полезни за здравето.

Фондация Aquae подчертава, че щетите, които козметичните микроперли нанасят на океаните, са необратими. За екологичната организация Грийнпийс е трудно да се изчисли колко време е необходимо на пластмасата да се биоразгради на дъното на водоемите, въпреки че те смятат, че отнема много повече време, отколкото на сушата, тъй като получава по-малко слънчева светлина, температурите са ниски и има малко кислород.

Микропластмаси.
Микропластмасата е огромен екологичен проблем. Натрупването й застрашава биоразнообразието на планетата.

Състав на продуктите “blue beauty”

Козметиката на движението Blue Beauty не съдържа химикали, силикони или други синтетични съставки. Това, което се случва с тези компоненти е, че те замърсяват водите, когато остатъците навлязат в канализацията.

Слънцезащитните кремове, дезодорантите, гримът и ексфолиантите на базата на микропластмаса са заплаха за моретата и кораловите рифове. Някои продукти нямат водоразтворими филтри.

За щастие все повече и повече марки се заемат с каузата.

Устойчивата козметика за красота изхвърля съставки като октаноат, оксибензон, октокрилен и синтетични аромати, които са силно вредни за морските екосистеми. Парабените, силиконите, пропилен гликолът и сулфатите будят най-голямо безпокойство.

Вместо това се предпочитат възобновяеми и лесно биоразградими източници. В допълнение към целта на сините е прилагането на производствени методи, които включват малко или никакви отпадъци.

Връзка между “blue beauty” и “green beauty””

Друга тенденция, наречена зелена красота, е свързана със синия тренд. Разликата обаче е в това, че първата е насочена към екологията, чрез чисто натуралния състав на козметиката.

Blue beauty, от друга страна, се фокусира върху пластмасовите елементи и токсичните съставки, които се озовават във водата. Една от предпоставките на синьото движение е, че океаните представляват решения на източниците на производство на Земята и следователно е необходимо те да бъдат възстановени.

Двата подхода вдъхновяват нетоксична красота, както за човешкото здраве, така и за планетата. Освен това изборът на този вид продукт носи със себе си икономическо предимство, тъй като означава по-ниски цени.

Синята красота и зелената красота си подават ръка, насърчавайки екологията.

Жена срещу козметиката.
Потребителите също трябва да участват, като избират продукти, които не вредят на околната среда и избягват закупуването на тези, които са вредни.

Защо да предпочитаме устойчивата красота?

Екологичната криза, причинена от изменението на климата, ни кара да променим начина си на живот. Чрез отговорното ползване на козметични продукти вие активно помагате на околната среда. Препоръчително е да изберете екологични опаковки и органични съставки.

Много компании насърчават устойчиви алтернативи, като заместват или преработват опаковката, така че да е по-тънка и изработена от картон или други материали с малко съдържание на пластмаса.

Грийнпийс също посочва, че някои страни вече имат закони, които забраняват използването на пластмасови компоненти. Други държави са в процес на адаптиране към синьото течение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.