12 забавни начина за рециклиране на пластмасовите бутилки

Какво можете да направите с всички непотребни празни пластвасови бутилки? Опитайте се да ги рециклирате! Ето 12 забавни начина за това!
12 забавни начина за рециклиране на пластмасовите бутилки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пластмасовите бутилки продължават да замърсяват сериозно околната среда, не само защото е необходимо дълго време за разлагането им, но и поради силното им влияние върху природните ресурси.

Голямото медийно и обществено внимание по темата принуди производителите да променят материалите, които използват в производствения процес. Но въпреки това пластмасата продължава да бъде сериозен проблем по отношение опазването на околната среда.

Поради тази причина много хора използват различни начини за повторна употреба на пластмасовите бутилки, като по този начин предотвратяват попадането им сред природата и естествената среда на стотици видове животни и растения.

Тези идеи за рециклиране стават все по-популярни сред много хора по света. Тази еко тенденция обхваща хората от всички възрасти, дори и малките деца.

В следващите редове ще споделим с вас 12 начина за рециклиране на пластмасовите бутилки. Помислете си добре, преди да ги изхвърлите на боклука.

Внимание!

1. Завеси

Забелязвали ли сте, че дъното на някои бутилки е с формата на цвете? Време е да покажете креативността си и да си направите красиви завеси за градината си.

 • Внимателно изрежете дъната на бутилките, за да запазите формата им. След това ги свържете и окачете като използвате здрав конец или рибарска месина.

2. Хранилка за домашни любимци

С помощта на една или две пластмасови бутилки можете да си направите уникална хранилка за домашните си любимци или за бездомните животни. 

 • Отрежете бутилките по показания на снимката начин. Залепете ги заедно и ги напълнете с храна.

3. Касичка прасенце

Тази красива касичка прасенце ще насърчи децата в дома ви да се научат да рециклират този тип продукти.

 • Можете да използвате цветна хартия, боички и други подобни материали.

4. Портмоне за монети

За този забавен проект отново се използва дъното на бутилките във форма на цвете.

Съединете дъната на две пластмасови бутилки с помощта на цип и си направете специално портмоне

 • Внимателно изрежете пластмасовите цветя и ги съединете с ципа с помощта на игла и конец или фино лепило.
 • Ако искате можете да ги оцветите в любимите си цветове или да ги украсите с панделки

5. Саксии

За тази задача трябва да покажете супер креативност! Това ви е необходимо, за да превърнете пластмасовите бутилки в красиви саксии за стайните си растения.

 • Отрежете бутилките във формата и големината, която ви харесва, оцветете ги в любимите си цветове.
 • Не забравяйте да направите малки дупчици в долната част на бутилките, за да може да се оттича водата при поливане.

6. Кошница

Въпреки че не представляват точно кошници, по-големите пластмасови бутилки и кутии са идеални за направата на мултифункционални контейнери.

 • Отрежете горната част на бутилката и покрийте ръба с ивица плат.
 • Пробийте четири малки дупчици отстрани и използвайте панделка или тънко въже за дръжки.

7. Моливник

Моливниците са полезни вещи и винаги са на мода. Те са изключително помощници, ако държите бюрото или офиса ви да са подредени.

 • Отрежете горната част на пластмасовите бутилки. Украсете ги или ги оцветете в любимите ви цветове. След това подредете химикалите, моливите и други подобни вещи в новите си моливници.

8. Поставка за списание

По-големите опаковки (като тези за съхраняване на почистващите препарати) могат лесно да бъдат превърнати в поставки за списания.

 • Отрежете горната част и едната страна на кутията.
 • Подредете вътре книгите и списанията си.

9. Поставка за четки за зъби от пластмасовите бутилки
пластмасовите бутилки са подходящи за изработване на поставка за четки за зъби

Горната част на бутилките от газирани напитки може да бъде превърнати в удобна поставка за четки за зъби.

 • Отрежете основата на бутилката във формата на цвете. След това я прикрепете към горната част на друга бутилка.
 • Накрая направете няколко дупки или използвайте още гърла на бутилки, за да можете да поставяте няколко четки в поставката.

10. Мултифункционални органайзери

Има много начини за превръщане на пластмасовите бутилки в уникални органайзери. Ние ви предлагаме да си направите кутийки за шевни материали или бижута.

 • Отрежете бутилките във формата и големината, която ви харесва. След това облечете ръбовете с цветно тиксо или плат.

11. Вертикална градина

Нямате достатъчно място за цветята в градината? Бъдете креативни и си направете една необикновена стена.

Как? Много лесно!

 • Закачете няколко пластмасови бутилки хоризонтално (както е показано на снимката по-горе) и след това ги използвайте като саксии за малки растения.

12. Хранилка за птици

Можете да си направите красиви хранилки за птици в градината. Вместо да замърсявате околната среда с пластмасови отпадъци ще привлечете красивите птици в двора си.

 • Пробийте няколко дупки в бутилката и поставете в тях дървени лъжици или пръчки.
 • Напълнете бутилката с храна за птици и я окачете в градината си.

Готови ли сте за рециклиране на пластмасовите бутилки? Запомнете, че въпреки че е най-добре да избирате продукти в опаковки за многократна употреба, за да се погрижите за чистотата на околната среда, тези лесни съвети за рециклиране също ще спомогнат за опазването на природата.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vázquez Morillas, Espinoza Rosa, B. V. (2014). El reciclaje de los plásticos. Anipac. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.4440.1527
 • Reciclaje, E. L., Opcion, U. N. A., Minimizar, P., & Generacion, L. A. (2012). El reciclaje: una opción para minimizar la generación de residuos sólidos urbanos domiciliarios. Delos: Desarrolo Normal Sostenible.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.