Биоразградими слънцезащитни продукти: какво представляват и защо се препоръчват?

Знаете ли, че продуктите, които използвате, за да се предпазите от слънцето, когато сте на плажа, могат да навредят на околната среда? Прочетете, а ние ще ви разкажем как и защо.
Биоразградими слънцезащитни продукти: какво представляват и защо се препоръчват?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 22 септември, 2022

Понастоящем се препоръчва използването на биоразградими слънцезащитни продукти поради по-малкото им въздействие върху околната среда, както и ефекта им върху кожата. Някои от компонентите на традиционните слънцезащитни продукти не са безопасни за морската флора и фауна. Поради тази причина има плажове в различни части на света, където са забранени.

Възниква обаче въпросът какво съдържат тези биоразградими слънцезащитни продукти. Освен това могат ли да изпълнят функцията си да ни предпазват от въздействието на слънчевата радиация? Ще отговорим на тези въпроси по-долу.

Видове слънцезащитни продукти

Има няколко вида слънцезащитни продукти, в зависимост от фактора на защита и кожата на ползващия ги, наред с други аспекти. Освен това трябва да се прави разлика между физични и химични филтри:

 • Физическите филтри (наричани още минерални филтри ) отразяват светлината обратно, сякаш са огледало. Те обикновено се състоят от минерални оксиди, като титан и цинк.
 • Химическите или органичните филтри, от друга страна, абсорбират светлината, за да предотвратят проникването й в кожата, като я разсейват под формата на топлинни вълни. По този начин те вършат обратната работа на минералните филтри, но със същата цел.

В допълнение към тези критерии може да се установи ясна разделителна линия между тези слънцезащитни продукти, които не влияят или вредят на околната среда, и тези, които съдържат химични вещества, които, напротив, могат да бъдат вредни.

Биоразградими слънцезащитни продукти

За биоразградим слънцезащитен крем се счита всяко вещество, което може да бъде разградено от действието на природни елементи, връщайки се в първоначалното си състояние, без да навреди на почвата, водните източници, флората или фауната.

В този ред на идеи, биоразградимите слънцезащитни кремове се използват за защита срещу въздействието на радиацията върху здравето, но имат особеността, че са направени със съставки, които не засягат околната среда по никакъв начин.

Важно е да се отбележи, че в традиционните продукти, в допълнение към физическия филтър, останалото е вода и други съставки на пълнителя. Въпреки това, в случай на биоразградими слънцезащитни продукти, тези съставки взаимодействат с растенията или морските животни, без да им вредят.

Биоразградими слънцезащитни продукти
Основната функция на слънцезащитните продукти е да блокират вредното въздействие на UV лъчите върху кожата.

Как да разпознаем биоразградимите слънцезащитни продукти?

Биоразградимите слънцезащитни продукти могат да бъдат открити в различни форми, точно както конвенционалните. Но това, което ги отличава, е техният състав, с повече естествени вещества.

За да се счита за екологично чист, продуктът трябва да съдържа безвредни съставки. В тази връзка като отрицателни, т. е. вредни, вещества следва да се посочат:

 • Бензофенон или оксибензон
 • Бутил метоксидибензоилметан
 • Бутилкарбамат
 • Хексилдеканол
 • Метил и етилпарабен
 • Пропилпарабен
 • Бутилпарабен
 • Бензилпарабен
 • Диметил апрамид
 • Диметил диметикон
 • Октиноксат
 • Октокрилен
 • Триклозан
 • Полиетилен
 • Парааминобензоена киселина
 • 4-метилбензилиден камфор

Това са най-важните компоненти, които трябва да имате предвид, когато избирате биоразградим слънцезащитен крем. С други думи, продуктите, съдържащи тези вещества, трябва да се избягват. По този начин можете да сте сигурни, че това, което купувате, не вреди на околната среда.

След това от вас зависи да проверите етикета и да потвърдите формулата. Списъкът е дълъг, но имената на такива химикали също са доста специфични.

Предимствата на биоразградимите слънцезащитни продукти

От гледна точка на ползите за кожата, по отношение на защитата срещу слънчевите лъчи, тези биоразградими продукти са еднакво ефективни като конвенционалните слънцезащитни продукти.

Най-голямото им предимство обаче е, че са екологични, тъй като не съдържат химикали, които могат да променят екосистемите.

От съставките, споменати по-рано в списъка, най-известните са парабените. Тяхното присъствие е установено в морски местообитания. Сред вредните ефекти, които причиняват върху различни организми, изследванията споменават хормонални смущения, забавено развитие и плодовитост. Дори коралите се влияят от наличието на парабени в околната среда.

Друга често срещана съставка в конвенционалните слънцезащитни продукти, която се смята за доста вредна, е оксибензонът. Проучванията показват, че това вещество може да причини алергични реакции при хората.

Оксибензонът също е открит в много морски екосистеми и не се счита за лесен за отстраняване. Според доклад, извършен през 2020 г., е наблюдавано in vitro, че той оказва въздействие върху коралите, което може да промени екологичния им баланс.

Въздействието на тези филтри върху околната среда не може да се види с просто око, когато отидем да се насладим на морето и слънцето. Има обаче кумулативен ефект. Само си помислете за факта, че в Рио де Жанейро, Хавай, Майорка, Пунта Кана или Ривиерата на маите има плажове, които се посещават от милиони хора всяка година.

Замърсено море
Замърсяването на моретата и ефектът, който причиняваме с нашите продукти върху рибата, изискват незабавни действия.

Някои недостатъци на биоразградимите продукти

Биоразградимите слънцезащитни продукти също имат своите недостатъци. Те включват факта, че са по-скъпи, а от друга страна продължителността на ефекта им върху кожата се счита за по-кратка.

Това се компенсира от ползите, които осигуряват за здравето на кожата и за околната среда чрез минимизиране на шансовете за алергични реакции, както и чрез намаляване на нашия замърсяващ отпечатък върху земята. Така че е добре да залагаме на тях.

Биоразградими продукти, устойчиви плажове

Планетата е пострадала достатъчно от последствията от човешката дейност. И когато се запитаме какво можем да направим, за да спрем и предотвратим това, може да си помислим първоначално, че трябва да предприемем големи действия. Малките промени обаче също са от голямо значение.

Едно от тях може да бъде нещо много просто и нещо, за което може би не сме се сетили: използването на биоразградими слънцезащитни продукти. Това допринася за грижата за моретата и океаните, техните екосистеми, както и за морската флора и фауна.

Сега е моментът. Нека проверяваме етикетите на продуктите и да се въздържаме от закупуване на продукти, които съдържат химикали, които имат отрицателно въздействие. По този начин ние и бъдещите поколения ще можем да се насладим на много приятни дни на плажа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cuerva Fernández I. Análisis, presencia y efectos de los parabenos en organismos marinos. Las Palmas: Universidad de Gran Canaria, 2020.
 • Rius Salvador M. Evaluación del riesgo ecotoxicológico de cinco parabenos mediante batería de bioensayos. Valencia (España): Universidad Politécnica. 2020. http://hdl.handle.net/10251/149890
 • Robert L, Madridejos R, Diego L. El sol, las radiaciones y los fotoprotectores solares. BIT. 2020; 31(6): 35-41.
 • Russo J, Ipiña A, Palazzolo J, et al. Dermatitis por contacto fotoalérgica a protectores solares con oxibenzona en La Plata, Argentina. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2018; 109(6): 521-528.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.