Менструалната чашка - алтернатива на тампоните

След поставяне във вагината започва да събира кръвта без абсорбиране.
Менструалната чашка - алтернатива на тампоните
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 08 август, 2023

Все по-честo чуваме негативни оценки за ефекта от употребата на тампони върху здравето ни, защото те съдържат токсични съставки. Много жени обаче не са готови да се откажат от комфорта, който им дават тампоните. Какви алтернативи имаме? Чували ли сте за менструалната чашка?

Тя представлява екологична, икономична, удобна и – най-важното – здравословна алтернатива на тампоните.

Рисковете от тампоните

Тампоните съдържат токсични вещества в състава си.

Една от съставките е азбест, минерално вещество, което повишава менструалното кървене, предизвиквайки необходимостта от употреба на повече тампони. Освен това азбестът е канцерогенен. Тъй като в аптечната мрежа можете да намерите азбест за орална употреба, употребата му в тампони не се смята за незаконна. Въпреки това трябва да обърнем внимание, че тампоните се поставят в женското тяло, в контакт с матката, което означава, че тялото ви директно абсорбира азбеста в кръвообращението.

Друг токсична съставка е диоксинът, който се използва за производство на тампонните влакна. Диоксинът представлява потенциален канцероген и може да повлияе негативно върху имунната и репродуктивната системи, излагащ организма на жената на риск от ендометриоза. Различни организации вече неколкократно обявиха, че постоянният контакт с това вещество е много опасен.

И накрая, тампоните съдържат изкуствена коприна, представляваща абсорбиращ елемент, който може да предизвика токсичен шок.

Тогава защо тампоните не са забранени?

Тъй като тампоните не се третират като продукти, които се консумират, токсичността, която те могат да предизвикат, не се взима под внимание и много жени  ги използват често. Въпрос на калкулация е да се изчислят часовете, които тампоните прекарват в тялото на жената, и степента, в която контактът с токсичните съставки в тях може да повлияе върху организма. Замислете се – възможно ли е да сложите в тялото си токсични вещества и те да не ви навредят?

От друга страда, превръзките също съдържат токсина диоксин, но при употребата им не е налице директен контакт с вагината.

На пазара за еко продукти можете да намерите тампони, които са направени от 100% естествен памук, без никакъв процес на избелване. Разбира се, цената им е по-висока от тази на обикновените.

Менструалната чашка

За щастие, в наши дни разполагаме с добра алтернатива на конвенционалните тампони и превръзки: менструалната чашка. Тя се прави от силикон и чашоподобна форма. Гъвкава е и това позволява да бъде поставяна лесно във вагината. Веднъж щом я нагласите, тя започва да събира кръвта без абсорбиране. Когато я извадите, я изпразвате в тоалетната и я измивате със сапун и вода. След това отново е готова за поставяне във вагината. Когато менструацията приключи, можете да я стерилизирате, като я сложите във вряща вода, и да я съхраните за следваща употреба. Менструалната чашка се почиства периодично с кислородна вода, оцет или натурален сапун.

Менструалната чашка е алтернатива на тампоните и превръзките

Предимства на менструалната чашка

  • Екологична е, защото се прави от силикон и има срок на годност 10 години.
  • Икономична е, защото не е необходимо да я изхвърляте след всяка употреба.
  • Здравословна е, защото не съдържа токсични съставки.
  • Практична е, защото можете да използвате като тампон, без необходимостта да я сменяте толкова често.
  • Помага за предпазване от инфекции, като цистит, за разлика от превръзките.
  • Има приблизителен капацитет от 30 мл., а това означава че това е повече или по-малко от една трета от обичайното количество отделяща се кръв. Това прави смяната й често неналожителна, какъвто е случаят с превръзките и тампоните.
  • Помага да проследявате ритъма на менструацията и количеството кръв, което отделяте всеки месец.

Видове чашки

Съществуват различни марки, които произвеждат менструални чашки. Можете да ги намерите лесно в магазините за еко продукти или в интернет.

По принцип има два размера – един за по-млади жени или такива, които нямат още деца. Другият размер е съвсем малко по-голям и е подходящ за родили и по-възрастни жени.

Менструалната чашка е здравословна защото не съдържа токсини

Как се използва менструалната чашка?

Когато си купите менструална чашка, ще откриете подробна информация в опаковката. Също така можете да намерите видеа в интернет, които ще ви помогнат. Основното, което трябва да направите, е да стиснете по-широката част от чашката, за да я поставите във вагината. Щом като е вътре, отпуснете я, за да се отвори. За да извадите, внимателно я издърпайте за основата.

Първоначално процедурата може да ви се стори малко трудна, но уверяваме ви, че е въпрос на рутина: ще се научите съвсем бързо и с лекота ще се справяте следващите пъти.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.