10 съвета как да се грижим за околната среда у дома

Загрижени ли сте за спасяването на нашата планета? Можете да промените навиците си, за да се грижите за околната среда у дома. Продължете да четете, за да научите повече.
10 съвета как да се грижим за околната среда у дома

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Не е трудно да се грижите за околната среда у дома. Просто трябва да адаптирате навиците си за намаляване на използваните ресурси, повторно използване и рециклиране, за да защитите планетата.

Напоследък „ озеленяването “ се превърна в много здравословна тенденция, тъй като все повече хора са (с право) загрижени за околната среда. Правят го по основателни причини! В крайна сметка, ако ние не се грижим за нашата планета, кой ще го стори?

Тук ще споделим с вас няколко лесни съвета за грижа за околната среда у дома. Ще видите, че е много просто. Просто трябва да сте наясно.

Как да се грижим за околната среда у дома

1. Не хабете вода

Работещ душ

Водата е дефицитен ресурс и ние трябва да се грижим за нея! Всъщност най-добрият начин да направите това е да намалите количеството, което използвате. За това можете да извършите прости действия като:

 • Вземете душ за 10 минути или по-малко, вместо да се къпете.
 • Рециклирайте дъждовната вода. Например, можете да събирате вода в кофи, след което да я използвате, за да поливате градината си.
 • Затваряйте крана, докато си миете зъбите и миете чинии.
 • Още по-добре, отстранете остатъците от съдовете, почистете ги с влажна гъба и капка почистващ препарат. След това ги поставете в мивката. По този начин ще ползвате по-малко вода. Друг вариант е да напълните мивката с вода и да ги измиете директно там. Така или иначе ще използвате по-малко вода, отколкото при течащ кран.
 • Поправете течове в кранове и тоалетни.
 • Купете съдомиялни машини клас А или А+.

2. Изключете осветлението, което не използвате, за да се грижите за околната среда

Важно е да сте наясно с цената на енергията. Не говорим само за парите, но и за замърсяването, което причинява. Затова препоръчваме да изключвате осветлението, когато напускате стаята.

Друг често срещан вариант е да смените всички крушки в дома си с енергоспестяващи такива. Всъщност ще спестите пари и ще се грижите за околната среда в същото време!

3. Изберайте местни и сезонни храни

Пресни плодове и зеленчуци в кошница.

Купуването на храна, която е в сезона на вашия регион, всъщност ви помага да се грижите за околната среда.

Как?

Всъщност е много просто. Ако купувате продукти от района, в който живеете, те няма да са пропътували километри с големи камиони, които замърсяват околната среда.

Освен това изборът на местни плодове и зеленчуци ще ви помогне да се храните по-здравословно и по-евтино. А това ще помогнете на местния бизнес във вашия район.

4. Разделяйте отпадъците

Рециклирането е един от най-добрите начини да се грижим за околната среда. Честно казано, не отнема много време или работа. Най-добре е да действате като семейство, за да учите децата, за да могат и те да помагат.

Можете да закупите специални кошчета за рециклиране или да ги разделите в торби или кутии. Важното е да сортирате рециклираното, за да може всичко да се използва отново!

5. Създайте свой собствен компост, за да се грижите за околната среда у дома

Човек, правещ компост, за да се грижи за околната среда у дома.

Имате ли растения в къщата си или на балкона си? А бихте ли искали да направите свой собствен компост, за да ги наторите? Компостирането не е сложно. Всъщност всичко, от което се нуждаете, е търпение и място, където да поставите необходимия ви съд.

Тук ще обясним накратко как да приготвите компост в малко пространство:

Материали:

 • Голяма саксия, пълна до половината с пръст
 • Допълнителна почва
 • 1 парче картон с размера на горната част на тенджерата
 • Хранителни остатъци

Как да компостирате:

 1. Поставете саксията на балкона.
 2. Добавете остатъците от храна. Например, можете да добавите зеленчукови и плодови кори, остатъци от салата, ябълкови сърцевини и др. Избягвайте обаче добавянето на месо и млечни продукти.
 3. Покрийте парчетата с малко пръст и парчето картон.
 4. След това разбърквайте на всеки 3 или 4 дни с градинска лопата.
 5. Добавяйте вода няколко пъти седмично, без да накисвате много сместа.
 6. Изчакайте и вижте как вашите остатъци се превръщат в качествен компост. Ще можете да го използвате за наторяване на вашите растения!

6. Направете си градска градина

Самодостатъчността е добра за планетата. Мислили ли сте някога да отглеждате свои собствени растения у дома? Не само ще спестите пари, но и няма да ви се налага да купувате храна, която е била транспортирана с камион от другия край на страната (или със самолет от друг континент).

Може да не изглежда много, но ако всеки има малка домашна градина, щяхме да окажем голямо влияние върху околната среда. Освен това плодовете и зеленчуците имат много по-добър вкус в прясно състояние!

7. Регулирайте температурата в дома си, за да се грижите за околната среда

Човек, използващ климатик у дома.

Не поддържайте къщата си много гореща през зимата или много студена през лятото. Внимавайте колко енергия използвате, както споменахме по-рано. И планетата, и вашите джобове ще ви благодарят.

8. Изберете продукти за многократна употреба

Избягвайте да купувате артикули за еднократна употреба. Защо да използвате хартиени салфетки, ако има платнени такива, които можете да изперете и използвате повторно? Имайте предвид, че всяка хартиена салфетка, която използвате, идва от отсечено дърво.

Същото се случва и с пластмасовите чинии и чаши, както и с други предмети за еднократна употреба, които обикновено купуваме. Например хартиените продукти за празнуване на рожден ден на дете. Използването на толкова много хартиени продукти не е полезно за околната среда.

9. Използвайте повторно и рециклирайте

Рециклирането е лесен начин да се грижите за околната среда у дома.

Имате буркани вкъщи и не знаете какво да правите с тях? Можете да си направите малки лампи. Събрахте много консерви? Е, можете да направите различлични неща с тях с децата си и да ги използвате като моливници например.

Има безкрайни възможности за повторна употреба и даване на нов живот на старите материали. Направете малко проучване!

10. Бъдете съзнателен купувач

Избирайте органични и екологични продукти.

Например, знаехте ли, че има почистващи продукти, щадящи за планетата?

Вместо да използвате токсични химикали, изберете оцет и други биоразградими продукти. Освен това можете дори да направите свои собствени почистващи продукти у дома с естествени съставки.

Грижата за околната среда е работа на всеки. Няма никакви извинения за избягване на нашата отговорност. Променете навиците си, обърнете внимание на това, което правите всеки ден, и започнете да ставате зелени!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.