Как да намалим отпадъците преди създаването им

Отношението ни към екологията е показател за влиянието на човечеството върху околната среда. В тази статия ще ви дадем няколко лесни съвета, които можете да прилагате всеки ден, за да намалим отпадъците преди създаването им.
Как да намалим отпадъците преди създаването им

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Понижаването на екологичния ни отпечатък, влиянието ни върху околната среда на Земята, е нещо, което всички можем да направим. Едно от най-важните неща, с които можем да се заемем е намаляването на отпадъците от домакинствата. Това е ключов фактор за справяне със замърсяването и така ще защитим планетата си.

Има редица лесни стъпки, които можем да изпълняваме ежедневно, за да направим света едно по-чисто място за живеене с по-малко количество отпадъци.

В следващите редове ще ви дадем няколко идеи как да намалите отпадъците преди създаването им.

Какво означава намаляване на отпадъците?

Със сигурност сте чували за правилото на „трите R“: намаляване на отпадъците, повторна употреба и рециклиране (reduce, reuse, and recycle – на английски език). Това са трите основни ключа за защита и грижа за околната среда.

Може би първият от тях е най-важен. Ако намалите отпадъците, другите две стъпки няма да бъдат необходими. Ако спрете да създавате отпадъци или поне да ограничите количеството им, няма да има нужда от повторната им употреба и рециклирането им.

Възприемането на полезни навици, които ще ви помогнат да намалите отпадъците преди създаването им, е много по-добър вариант отколкото последващо справяне с нанесените щети. Ето защо ограничаването на количеството на отпадъците е първата стъпка към грижата за планетата ни.

Отговорно пазаруване

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато става въпрос за намаляване на отпадъците е важността на отговорното пазаруване. Стоките предлагани в момента на пазара до голяма степен са еднодневки, за еднократна употреба. Повечето от тях просто биват използвани и след това изхвърлени.

Трябва да се превърнем в отговорни потребители, което означава да си купуваме единствено нещата, от които имаме нужда и да се уверим, че са с високо качество. Превръщайки се в разумен и съвестен потребител ще избегнете създаването на отпадъци.

Обръщайте внимание на опаковките
Избягвайте купуването на продукти в пластмасови опаковки.

Огромното количество пластмасови опаковки оказва сериозно влияние върху околната среда, тъй като води до натрупването на големи количества отпадъци.

Друг начин за намаляване на отпадъците е като обръщате внимание на опаковките на продуктите, които мислите да закупите. Има стоки, които се предлагат с допълнителни опаковки, които са напълно ненужни. Най-добре е да си купувате продукти без опаковки и разбира се винаги си носете чанти за многократна употреба, за да ограничите количеството на найлоновите торбички.

Съветваме ви да си избирате стоки с картонени или хартиени опаковки, както и тези в стъклени съдове.

Домакински уреди и електронни устройства

По отношение на домакинските електроуреди повечето хора ги изхвърлят щом се повредят, без да се опитат да ги ремонтират. Затова е добре да си купувате висококачествена електротехника с дълъг живот. Когато някой от електроуредите ви се счупи е добре да повикате техник, който да прецени дали повредата може да бъде отстранена.

Ако уредът ви не може да бъде поправен е добре да го занесете на някое от местата, където събират такава техника. Много магазини за електроуреди използват старите такива заради годните резервни части в тях.

Ако това е невъзможно, можете да занесете счупения си електроуред до някоя площадка специално предназначена за събирането на такава техника.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да рециклираме старите дънки

Втори шанс
Дайте втори шанс на вещите, които вече не са ви нужни.

Преди да изхвърлите нещо, винаги са задайте въпроса дали то не може да бъде използвано повторно.

Има толкова много вещи в добро състояние, които вече са ви ненужни. Преди да ги изхвърлите е важно да прецените дали не биха послужили на някой друг. Например можете да разменяте дрехи и други вещи с приятелите и семейството си.

Освен това много магазини рекламират възможността за даване на втори шанс на ненужните ни вещи. Има специализирани сайтове, работещи като традиционни места за пазаруване. Освен това те предлагат възможността да си закупите неща на много ниски цени.

Как да намалите хранителните отпадъци

Най-добрият начин за намаляване на отпадъците от храна е като консумирате пресни, местни продукти, които не се нуждаят от опаковане.

По отношение на опаковките, най-добре е винаги да търсите продукти в стъклени опаковки вместо такива в пластмасови. Освен това ви съветваме да си купувате напитки и почистващи препарати в по-големи опаковки.

Пиенето на чешмяна вода е чудесен начин за избягване на консумацията на вода от пластмасови бутилки. За отстраняване на варовика от водата на пазара се предлагат редица приспособления за монтиране на чешмите, които ви осигуряват по-здравословна и висококачествена вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.