Как да използвате повторно бутилка със спрей: 6 интересни неща, които можете да направите

Повторното използване на спрей бутилка може да спести много пари. Освен това ще изиграете своята малка роля за околната среда. Научете как тук!
Как да използвате повторно бутилка със спрей: 6 интересни неща, които можете да направите

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Първото нещо, което много хора правят, когато свършат съдържанието на всяка бутилка, е да я изхвърлят и да купят нова, за да я заменят. В действителност има много неща, които можете да направите, за да използвате повторно спрей бутилка. Тук ще ви кажем как да й дадете втори шанс, преди да я изхвърлите.

Идеята е, че можем да я рециклираме, за да допринесем за грижата за околната среда, от една страна, и да спестим пари, от друга. В този смисъл, ако можете да направите свои собствени продукти и да ги използвате в една от тези бутилки, ще забележите разликата в цената между закупената от магазина и приготвената от вас.

1. Направете свой собствен многофункционален почистващ препарат

Първата от идеите е свързана с така известния и широко използван многофункционален почистващ препарат, който не бива да липсва в нито един дом. Купуването му на ново може да бъде малко скъпо, затова ви предлагаме да опитате да си го направите сами у дома.

В допълнение към вашата бутилка със спрей, ще ви трябва следното:

След като смесите всички тези съставки заедно, оставете ги да престоят няколко седмици и сте готови! Бъдете търпеливи, защото чакането си заслужава.

Почистване с масло от лимон
Има няколко формули за създаване на домашни универсални почистващи препарати. След това ги сложете в бутилки със спрей и ще имате идеалния съюзник в грижата за дома.

2. Подгответе почистващ препарат за открито, за да използвате повторно бутилка със спрей

Пролетта и лятото ни канят да прекараме повече време в градината или на терасата, наслаждавайки се на приятните дни. На този етап можете да подготвите почистващ препарат за външни мебели и ги почиства без петна.

Само с 3 съставки ще имате отличен почистващ препарат за открито:

Единственото предупреждение, което правим е, че сапунът, който използвате, трябва да съдържа детергент (сулфат сред съставките), за да има ефект. Смесете всичко и поставете препарата в бутилката със спрей. След това е готов за употреба!

Прочетете и тази статия: 6 начина да декорирате своята кухня

3. Направете си домашен почистващ препарат за стъкло

Това е един от най-специфичните почистващи продукти, тъй като го купуваме за строго специфична употреба: почистване на стъкло и огледала. Смятаме, че е добра идея да си направите свой собствен и да се научите как да използвате повторно бутилка със спрей ефективно.

Смесете една част бял оцет, една част вода и няколко капки кухненски препарат. Единствената препоръка е да го нанасяте директно върху микрофибърната кърпа, а не върху повърхността, която ще почиствате. Друго предложение е да смесите една чаша чешмяна вода с една чаша изопропилов спирт и една супена лъжица оцет.

4. Направете си ароматизатор за дома

Поддържането на стаите във вашия дом с приятен аромат създава усещане за благополучие и спокойствие. Въпреки че тази рецепта може да включва вашите любими билки и цветя, ние ще ви дадем следната идея: сварете евкалипт, лавандула и мирта; когато се охлади сместа, я изсипете в бутилката със спрей.

5. Направете си средство за отстраняване на бръчки за дрехи

Ако не сте фен на гладенето, но искате дрехите ви да са без гънки, тогава можете да опитате това решение само с 3 съставки, за да премахнете гънките на дрехите.

Смесете 2 чаши вода, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаена лъжичка балсам за коса в празния съд. Напръскайте този препарат върху дрехите, след което внимателно ги опънете. Ще забележите как бръчките намаляват значително.

6. Направете естествен “убиец” на плевели, когато използвате повторно бутилка със спрей

Плевелите в градината са привидно безкраен проблем. Ако ги почиствате на ръка, те отново поникват след време. А химикалите не винаги са толкова ефективни. Ето една от най-добрите идеи за повторно използване на вашите бутилки със спрей.

Смесете и след това разбъркайте енергично тези съставки в бутилка от 500 ml:

  • 2 чаши дестилиран бял оцет (или ябълков оцет )
  • 2 супени лъжици готварска сол
  • 1 чаена лъжичка течен кухненски препарат

Нанесете този препарат директно върху плевелите и ще забележите как малко по малко плевелите ще изсъхнат.

Ябълковият оцет е продукт с множество приложения. Използва се в козметиката и градинарството.

Предпазни мерки преди повторна употреба на спрей бутилка

Досега прегледахме 6 идеи, които можете да приложите на практика, за да намерите други приложения на пластмасова бутилка със спрей, чието съдържание вече е изразходвано. Въпреки това е важно да внимавате и да я почистите добре, преди да я напълните отново с друг препарат.

Като първа стъпка, ако първоначалното съдържание на бутилката е белина или амоняк, ви препоръчваме, колкото и старателно да я измиете, да не я пълните отново с продукти, които ще използвате за храна или върху кожата си. Освен това не забравяйте, че има химикали, които не могат да се смесват заедно, защото могат да бъдат опасни, когато се комбинират.

И накрая, за да почистите старателно празните бутилки, използвайте топла вода и сапун. Разклатете добре контейнера и натиснете пулверизатора, за да сте сигурни, че остатъците са напълно отстранени.

Повторното използване на спрей бутилка е грижа за планетата

Надяваме се, че ще можете да приложите някои от тези много практични и прости идеи, за да удължите живота на тези пластмасови контейнери. Всеки от продуктите, които сме предложили, се приготвя от съставки, които със сигурност имате у дома, така че не са скъпи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.
  • Marcos, F. V. (1996). Prevención y control del riesgo de los productos químicos. Rev Esp Salud Pública70(4), 409-420.
  • Muñoz, F. R. (2021). El herbicida glifosato y sus alternativas.
  • Diaz Guzman, L. J. (2021). Reciclaje de botellas plásticas reutilizadas como mantas polares.
  • Ayala, M., Hernandez, M., & Loor, N. (2012). PROYECTO DE ECOEFICIENCIA RECICLAJE DE BOTELLAS PET. Revista de la Universidad Espíritu Santo UEES.
  • Gaibor, J. S. Q., & Ortiz, J. (2018). Ética En La Producción De Botellas Plásticas Y Su Contaminación Al Medio Ambiente. Revista Caribeña De Las Ciencias Sociales2018(9).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.