Пили ядките: Хранителни свойства и ползи

Ако обичате ядки, трябва да опитате пили ядките. Отличават се с хранителната си стойност и текстура
Пили ядките: Хранителни свойства и ползи

Последна актуализация: 19 април, 2023

Ядките пили са много полезни и могат да бъдат включвани редовно в диетата ви. Те обаче са непознати за повечето хора. Затова ще ви разкажем за всички свойства на тези необичайни ядки с отлични органолептични характеристики.

Преди да започнем, трябва да се отбележи, че дневният прием на ядки се препоръчва от повечето експерти по хранене. Това са храни, за които се счита, че имат висока хранителна плътност. Те осигуряват протеини, качествени мазнини и много витамини и минерали.

Те са доста калорични и поради тази причина е важно да не прекалявате с консумацията им.

Какво представляват ядките пили?

Ядките пили се отглеждат в Австралия, Нова Гвинея и Югоизточна Азия. Те имат различен хранителен профил от други продукти от същата група, тъй като са източник на наситени и мононенаситени мазнини.

От друга страна, те съдържат голямо количество магнезий, така че спомагат за покриване на дневните нужди от този елемент.

Могат да се консумират сурови или след леко запичане. Те обикновено имат много мека и кремообразна текстура и се топят в устата след отхапване.

Всъщност те са дори по-бели от ядките макадамия. Комбинират се много добре с ферментирали млечни продукти, като подобряват хранителния им състав.

Полезни ястия
Добър вариант е тези ядки да се комбинират с храни, в чието производство протичат процеси на ферментация

Научете повече: Защо са полезни ядките?

Хранителна информация

От хранителна гледна точка трябва да се отбележи, че ядките пили са източник на мазнини и протеини. Те имат 31 грама липиди на 100 грама (4 унции) продукт и почти 11 грама протеини.

Протеините обаче са с ниска биологична стойност. Те не съдържат всички основни аминокиселини. Те обаче ще помогнат за попълване на ежедневните нужди.

Що се отнася до микроелементите, пили ядките имат високо съдържание на витамин В. Те също така съдържат минерали като манган, магнезий, фосфор, мед, цинк и желязо.

Ползи

Редовната консумация на ядки пили може да има редица положителни ефекта върху тялото. Например, те биха повлияли положително на физиологията на съня, благодарение на съдържанието на магнезий. Доказано е, че този елемент помага в борбата с разстройствата, свързани с почивката.

Освен това могат да имат мощен антиоксидантен ефект. Това се дължи на съдържащите се в тях фитохимикали, които неутрализират образуването на свободни радикали. Този ефект е свързан с по-ниска честота на хронични и комплексни патологии .

Не трябва да забравяме, че благодарение на тези ядки е възможно да се запълнят дневните нужди от протеини. Протеините са от решаващо значение, за да се гарантира, че чистата маса се поддържа в добро състояние. Според изследване, публикувано в списание Annals of Nutrition & Metabolism, хората със заседнал начин на живот трябва да приемат най-малко 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло на ден.

И накрая, трябва да имаме предвид, че ядките пили осигуряват и калций в значителни количества. Говорим за много важен елемент, който може да предотврати дегенерацията на костите през годините.

Пили ядки и други ядки.
От всички ядки пили имат малко по-различно хранително съдържание, но са също толкова полезни.

Пили ядките са полезна ядка

Ядките пили не са много известни по целия свят. Въпреки това те са богати на хранителни вещества.

Поради тази причина консумацията им е препоръчителна. Освен това са много вкусни и имат приятна консистенция, с кремообразна и копринена текстура, лесни за дъвчене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.