Креатинът в протеиновите шейкове причинява ли увреждане на бъбреците?

Разберете дали креатинът наистина е добавка, способна да увреди бъбреците. Анализираме научните изследвания по темата и разясняваме вашите съмнения.
Креатинът в протеиновите шейкове причинява ли увреждане на бъбреците?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 10 декември, 2022

Спортните добавки се превърнаха в нещо добре познато. Днес дори аматьори, които тренират силово, без да участват в състезания, консумират протеинови шейкове. Поради тази причина е важно да попитаме дали креатинът в протеиновите шейкове причинява увреждане на бъбреците.

Креатинът е често срещан компонент на добавките за упражнения. От 90-те години на миналия век той е приет като законно вещество, което не променя допинг резултатите на професионалните спортисти. Може да се намери във фитнес магазините и дори в специализираните магазини, обозначени като магазини за здравословни храни.

Метаболизмът на креатина завършва в съединение, наречено креатинин, което хората посочват като възможен рисков фактор за увреждане на бъбреците. Всъщност изследванията на функциите на бъбреците използват този последен параметър, наред с други, за да определят дали има недостатъчност.

Какво е креатин?

Креатинът се свързва с увреждане на бъбреците и предизвиква подозрения в дългосрочната му употреба поради своя метаболизъм. Както вече споменахме, крайният начин за изхвърлянето му от тялото е превръщането му в креатинин.

Човешкото тяло естествено има запаси от креатин. Получава го чрез чернодробни механизми, които синтезират тази органична киселина, или чрез храната, особено когато се приемат достатъчни количества червено месо. В този продукт се съхраняват основните аминокиселини, които черният дроб може да използва за производството му.

Органите и тъканите, отговорни за съхранението на креатина, са в по-голяма степен мускулите. Намира се също в бъбреците и черния дроб. По-малко креатин се намира в мъжката репродуктивна система и в мозъка.

За да елиминира излишъка, тялото трансформира част от креатина в креатинин и го прави без ензими, които ще служат за анализиране на възможно увреждане на бъбреците. Това са гломерулите на бъбреците, които го филтрират и изхвърлят в урината.

Тази неензимна трансформация вече ни казва, че креатининът, получен от креатина, няма да покаже проблем с бъбреците при лабораторни тестове. Той само установява общото количество на съединението. Всъщност високите нива на креатинин, които лекарят може да забележи при спортистите, не винаги са свързани с бъбреците, ако човек приема протеинови добавки. Може да е изолирана стойност и нищо повече.

Два бъбрека.
Крайният път на изхвърляне на креатина е бъбречната система, като веществото излиза под формата на креатинин.

Добавки с креатин

Креатинът в протеиновите шейкове и като спортна добавка се наложи и е една от най-популярните субстанции за силовите атлети. Научните изследвания са установили, че нивата на креатин, съхранявани в мускулите, могат да ограничат представянето. Следователно, добавянето на веществото изкуствено би подобрило крайните резултати.

Този ограничаващ фактор в количеството креатин е производството на енергия. Когато изпълнявате силови упражнения, в определен момент запасите от креатин се изчерпват и мускулите спират да произвеждат молекули, които са гориво, като АТФ. Без АТФ няма мускулна контракция.

Креатинът, консумиран под формата на добавка, позволява нов синтез на АТФ, след като АТФ е естествено изчерпан. Това е особено забележимо при кратки тренировки с висока интензивност. В заключение, това води до способността да извършвате повече повторения, без да чувствате умора.

Тъй като силовите спортисти са склонни да спазват диети с високо съдържание на протеини и да приемат добавки с креатин, възниква хипотезата за увреждане на бъбреците. Претоварването с протеини би ли било толкова силно, че да доведе до отказ на бъбреците? Способна ли е пикочната система да филтрира толкова много протеини, без да увреди своите гломерули?

Креатинът в протеиновите шейкове причинява ли увреждане на бъбреците при здрави хора?

За да анализираме доказателствата за увреждането на креатина и бъбреците, трябва да разгледаме две различни ситуации: здрави хора, без предишни патологии, и пациенти с някакво състояние(я) преди тренировка. Първо, ще видим какво се случва, ако здрав спортист консумира често тази добавка.

Според изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition, няма причина да се предполага, че увреждането на бъбреците е свързано с употребата на креатин при здрави хора. Проучването, проведено от тези изследователи, оценява две групи – едната приемаща креатин, а другата – плацебо. След 3 месеца не са наблюдавани значителни промени в параметрите на тяхното бъбречно здраве.

Дори с добавянето на диета с високо съдържание на протеини, т.е. повече от 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, не се наблюдава увреждане на бъбреците. Това означава, че комбинирането на диета с високо съдържание на протеини и добавки с креатин няма да бъде вредно за силовите спортисти, които не страдат от медицински състояния.

Креатинът причинява ли по-голямо увреждане на бъбреците при пациенти със заболявания?

Ефектът на креатина в протеинови шейкове и други форми на добавки при пациенти с бъбречна недостатъчност се обсъжда, особено в дългосрочен план. Въпреки че има добре проведени проучвания, които са анализирали последствията от веществото и са установили неговата безопасност при хора с диабет тип 2, например, все пак трябва да се внимава.

Има съобщения за случаи на хора, чиято бъбречна функция е била променена след консумация на креатин. Тези доклади трябва да се приемат като изолирани събития. Те не са научни изследвания, поддържани във времето.

И във всеки случай те са малцинствени случаи. Конкретната ситуация на един пациент не означава, че други ще преживеят същото. Въпреки това, създаването на безопасна рамка за предписване на креатин при бъбречни пациенти все още е далеч от постигането.

Тъй като принципният гръбнак на медицината е да не навреди, струва си да се има предвид предложението, публикувано в Revista Médica de Chile :

Не използвайте добавки с креатин при пациенти с хронично бъбречно заболяване или такива, които приемат нефротоксични лекарства.

Креатинови добавки за протеинови шейкове.
Креатиновите добавки се предлагат в различни формати. Понякога се комбинират с други вещества.

Без риск, но спазвайте съветите

Употребата на добавки с креатин за упражнения с висока интензивност не е свързана с увреждане на бъбреците. Това показват наличните проучвания.

Въпреки това е важно да бъдете внимателни и да не препоръчвате веществото на бъбречно болни. Нито за тези, които приемат някакви лекарства, способни да генерират токсичност в бъбреците.

Въпреки че тези добавки могат да бъдат закупени лесно днес, за предпочитане е да се консултирате със специалисти по хранене, за да определите подходящите дози. Не е същото да комбинирате креатин с диета с високо съдържание на протеини, както е например да го приемате с веганска диета. Съветите от специалист ще направят употребата на веществото безопасна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carvalho, Ana Paula Perillo Ferreira, Guilherme Eckhardt Molina, and Keila Elizabeth Fontana. “Creatine supplementation associated with resistance training does not alter renal and hepatic functions.” Revista Brasileira de Medicina do Esporte 17 (2011): 237-241.
  • Brioschi, Fernanda Rodrigues, Hemily Marquezine Hemerly, and Érica Sartório Bindaco. “Efeitos ergogênicos da creatina.” Conhecimento em Destaque 8.19 (2020).
  • Lugaresi, R., Leme, M., de Salles Painelli, V. et al. Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?. J Int Soc Sports Nutr 10, 26 (2013). https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-26
  • Gualano, Bruno & Ugrinowitsch, Carlos & Novaes, Rafael & Artioli, Guilherme & Shimizu, Maria & Seguro, Antonio & Harris, Roger & Lancha Jr, Antonio. (2008). Effects of creatine supplementation on renal function: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. European journal of applied physiology. 103. 33-40. 10.1007/s00421-007-0669-3.
  • Gualano, Bruno & Painelli, Vitor & Roschel, Hamilton & Lugaresi, Rebeca & Dorea, Egidio & Artioli, Guilherme & Lima, Fernanda & Silva, Maria & Cunha, Maria & Seguro, Antonio & Shimizu, Maria & Otaduy, Maria & Sapienza, Marcelo & Leite, Claudia & Bonfa, Eloisa & Lancha Jr, Antonio. (2010). Creatine supplementation does not impair kidney function in type 2 diabetic patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. European journal of applied physiology. 111. 749-56. 10.1007/s00421-010-1676-3.
  • Greenhaff, Paul. “Renal dysfunction accompanying oral creatine supplements.” The Lancet 352.9123 (1998): 233.
  • Vega J, Huidobro E JP. Efectos en la función renal de la suplementación de creatina con fines deportivos [Effects of creatine supplementation on renal function]. Rev Med Chil. 2019 May;147(5):628-633. Spanish. doi: 10.4067/S0034-98872019000500628. PMID: 31859895.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.