Петниста треска от Скалистите планини: Симптоми и лечение

Въпросната петниста треска на Скалистите планини е потенциално смъртоносна болест, предавана чрез ухапване от кърлеж. При навременно лечение прогнозата е положителна.
Петниста треска от Скалистите планини: Симптоми и лечение
Samuel Antonio Sánchez Amador

Написано и проверено от биолог Samuel Antonio Sánchez Amador.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Въпросната петниста треска от Скалистите планини (RMSF) е бактериално заболяване, предавано от кърлежи. Rickettsia rickettsii е причинителят, грам-отрицателен кокобацил, ендемичен за Централна, Северна и Южна Америка (особено североизточните Съединени щати).

Броят на хората, засегнати от R. rickettsii, се е увеличил през последните години. В Съединените щати през 2000 г. са докладвани 495 случая, докато през 2017 г. тази цифра нарасна до 6248 засегнати. Освен това, тъй като извършването на надеждни серологични тестове е много трудно, не е напълно ясно кой агент е причинителят в много от случаите.

Първите симптоми на петниста треска от Скалистите планини са силно главоболие и висока температура, които са придружени от обрив по китките и коленете. Ако искате да знаете всичко за това инфекциозно заболяване, прочетете следващите редове.

Какво е петниста треска от Скалистите планини?

Петнистата треска от Скалистите планини се определя като бактериална инфекция с фебрилен характер, причинена от бактерията Rickettsia rickettsii и предавана от различни видове кърлежи (Amblyomma, Dermacentor и други). Лечението й е лесно в ранните етапи, но ако не се обърне внимание, смъртността й е 80%.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават серия от много интересни данни, за да се разбере природата и разпространението на болестта в Съединените щати:

  • Петнистата треска от Скалистите планини (RMSF) е състояние, което се съобщава на национално ниво в тази страна от 1920 г. насам.
  • Днес всички клинични картини, подобни на RMSF, попадат в една и съща категория: рикетсиоза с петниста треска (SFR). Тъй като не могат да бъдат разграничени серологично, това включва RMSF, екзантематозна рикетсиоза, рикетсиоза Rickettsia parkeri и кърлежова треска по тихоокеанското крайбрежие.
  • Смъртността при тези рикетсиози е 0,5% от всички случаи, като треската от Скалистите планини е най-смъртоносната. В случай на RMSF приблизително 10% от клиничните случаи са фатални.
  • Тези заболявания се срещат през всички месеци на годината, но сезонността е подчертана, особено през май-август.

Средно се регистрират около 500 до 2500 инфекции с R. rickettsii годишно, но кърлежите, които предават патогена, се откриват само в 20% от случаите. За щастие, въпреки че броят на случаите се е увеличил експоненциално, процентът на смъртните случаи е по-нисък, поради използването на подходящи лекарства за лечение на болестта.

Петниста треска на Скалистите планини от кърлеж
Кърлежите са вектори на различни заболявания. Някои са по-сериозни от други и имат различни нива на смъртност. Диагнозата винаги е трудна за поставяне.

Причините за петниста треска от Скалистите планини

За да разберем причината за въпросната петниста треска от Скалистите планини, трябва да направим дисекция на бактериите и вектора. И двете са от съществено значение за предаването на болестта на хората.

Относно бактерията

Бактерията Rickettsia rickettsii е грам-отрицателен паразитен вътреклетъчен микроорганизъм. Той е един от най-патогенните членове на рода Rickettsia и има подчертано разпространение в западното полукълбо.

Както посочва уебсайтът StatPearls, след като влезе в гостоприемник, бактерията нахлува във вътрешността на ендотелните клетки, които са клетките, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и капилярите. Това води до дисеминирано възпаление, загуба на биологична функция на вътрешните бариери и дисфункционална съдова пропускливост в цялото тяло.

Бактериите могат да колонизират органи като мозъка, кожата и сърцето чрез кръвния поток. Поради всички тези причини патогенът се счита за летален, особено при пациенти в напреднала възраст и пациенти с отслабен имунитет.

За кърлежите, които го причиняват

Кърлежите са векторът, т.е. те действат като транспортно средство, което позволява на бактериите да навлязат в кръвния поток на гостоприемника. Основните безгръбначни, които пренасят този патоген, са Dermacentor variabilis, Dermacentor andersoni и Rhipicephalus sanguineus.

Както е посочено от Mayo Clinic , кърлежът трябва да остане върху кожата на гостоприемника за относително кратък период от време, за да предаде болестта. За разлика от други заболявания, причинени от ухапвания, достатъчно е да бъде прикрепен за няколко часа, въпреки че 6-10 часа е нормално.

Изчислено е, че 1-3% от кърлежите в районите с най-висока заболеваемост имат тази бактерия вътре в себе си. Следователно това заболяване се счита за рядко, тъй като не всяко ухапване води до проява на клиничната картина. Случаите нарастват експоненциално през лятото, когато тези безгръбначни показват своята пикова активност.

Симптомите на петниста треска от Скалистите планини

Както е посочено в наръчниците на MSD , симптомите се появяват 3-12 дни след ухапването от кърлеж. Поради интервала от време между събитието и развитието на клиничните признаци, много пациенти не си спомнят да са били ухапани в първия случай, което прави диагностичния процес още по-труден.

След няколко дни се появяват симптоми като висока температура и силно главоболие. Между първия и шестия ден от треската се появяват известните червени обриви по ръцете, глезените, краката и предмишниците. Петехии, образувани от екстравазация на еритроцити, когато капилярът е повреден, също са чести.

Нарушената сърдечно-съдова пропускливост и дисеминираното възпаление водят до симптоми на централната нервна система (ЦНС). Силно главоболие, генерализирано объркване и сърдечно-съдова нестабилност са типични признаци на това заболяване.

Възможни усложнения

Както е посочено от Националната медицинска библиотека на САЩ и други източници, усложненията са много чести, ако болестта не се лекува навреме. Тридесет до осемдесет процента от пациентите умират, ако не бъдат лекувани.

Сред най-смъртоносните възможни ефекти на бактериите са следните:

  • Увреждане на мозъка: Ако бактериите мигрират към мозъка, може да възникне възпаление, известно като енцефалит. Характеризира се с главоболие, треска, умора и в най-лошите случаи загуба на съзнание с непоправимо увреждане на тъканите.
  • Сърдечна недостатъчност: Бактериите нахлуват в ендотела на кръвоносните съдове. Това може да попречи на притока на кръв и да доведе до проблеми със съсирването.
  • Ендокардит: Ако бактериите достигнат сърцето, те могат да причинят възпаление на  тъканите му.

Диагностика и лечение

Както бе споменато по-горе, на практика е невъзможно да се направи разлика между различните рикетсиални инфекции. За тази цел обикновено се правят кръвни изследвания на пациента, но те могат да отнемат няколко седмици. Ако практикуващият подозира петниста треска от Скалистите планини, антибиотичното лечение започва незабавно.

Този ранен подход намалява смъртността от 20% на 5% през последните години, така че при първите признаци на симптоми е важно незабавно да отидете на лекар. Лекарството, което се предписва, винаги е доксициклин.

Веществото се прилага перорално, ако инфекцията е лека, и интравенозно, ако симптомите са тежки. Треската обикновено изчезва през първите 3 дни след началото на лечението, въпреки че лекарството трябва да се приема 7 дни без изключение.

Обикновено не се предписват антибиотици на хора, които са били ухапани от кърлеж, но нямат симптоми. Въпреки това, никога не пречи да съобщите за ухапване на здравните специалисти.

Треска и кърлежи
Лятото е сезонът с най-голям брой регистрирани случаи на заболяването, поради увеличаването на активностите на открито.

Предотвратяване на въпросната петниста треска от Скалистите планини

Това заболяване се счита за рядко, тъй като само максимум 3% от кърлежите имат тази бактерия вътре в себе си. Въпреки това, някои превантивни мерки винаги могат да бъдат взети при излизане на полето, като носене на дълги дрехи, самооглед на тялото след разходка или използване на репеленти против насекоми.

Също така е добра идея да обезпаразитявате домашните любимци и да дезинфекцирате повърхностите, обитавани от тях периодично. Не забравяйте, че Rhipicephalus sanguineus може да пренесе болестта и това е типичният кърлеж при домашните кучета.

Рядко заболяване, което може да бъде излекувано

Петнистата треска от Скалистите планини не е заразна и следователно пациентът не се нуждае от социална изолация. Ако се открие и лекува навреме, прогнозата е положителна, тъй като практически всички случаи отшумяват в рамките на 7 дни след приложението на доксициклин.

Заболявания като това подчертават необходимостта от сампреглеждане и бдителност при взаимодействие с домашни любимци или при разходки и дейности на открито. Винаги е добра идея да се разхождате с придружител и да се прегледате за кърлежи в края на деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.