Най-добрите 10 начина за борба с умората

Имате проблеми да останете будни на работа? Борите се със следобедната дрямка? Преди да посегнете към кофеина, опитайте тези 10 естествени, здравословни съвета за борба с умората.
Най-добрите 10 начина за борба с умората
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 13 ноември, 2023

Прекалено сте изтощени? Уморени сте след като не можете да заспите? Можете да се борите с умората, без да приемате големи количества кафе! Ето нашите топ десет начина, по които можете да се преборите с умората по естествен начин!

Липсата на сън и хроничната умора са почти епидемия. Въпреки че са често срещани, това не е нещо, което просто можете да подминете. Всъщност липсата на сън е свързана с увеличаване на рисковото поведение, промени в настроението и дори мисли за самоубийство. Затова определено трябва да направите съня си приоритет!

Въпреки това, докато се опитвате да съберете още няколко часа сън, има и други възможности за вас.

Въпреки че много хора се борят с умората ежедневно, не много от тях знаят как да го направят, освен да изпият голяма чаша горещо кафе или да погълнат кофи със захар.

Има обаче и други опции с много по-малко кофеин, които можете да опитате. Можете да повишите енергийните си нива и да получите малко тласък с тези препоръки; така няма да се обърнете към нездравословни навици.

Това е списък с най-лесните неща, които можете да направите, когато ви се спи или имате нужда да презаредите батериите си.

Топ 10 начина за борба с умората

1. Най-добрите начини за борба с умората – станете и се раздвижете

Ако сте заковани към бюрото си и нямате много място, тогава ето нещо, което да опитате. Изправете се и раздвижете ръцете и краката си.

Можете дори да опитате да бягате на място или да докосвате пръстите на краката си. Правейки всичко това позволява на енергията ви да тече по-добре през тялото ви.

Ако имате малко повече пространство за маневриране, можете да се разходите. Това помага на кръвта ви да тече, като същевременно ви дава тласък на енергия.

Освен това, ако имате възможност, излезте на чист въздух и слънце. Това ви помага да се борите с умората много по-добре.

2. Излъжете мозъка си

упражняването на мозъка ви е чудесен начин за борба с умората

Ако движението на тялото ви не е възможно, можете да упражнявате мозъка си.
Решаването на кръстословица или судоку може да е отговорът на вашия проблем. От друга страна, можете също да накарате ума си да работи върху нещо ново.

Чрез тази умствена работа поддържате мозъка си активен. Това помага да събудите ума си след извършване на повтарящи се задачи.

3. Най-добрите начини за борба с умората – използвайте лимони

Знаете ли, че ароматът на лимон е много полезен за съживяване и стимулиране на мозъка ви?

Поради това можете да използвате лимони, за да попречите на мозъка си да спи. Това може да означава смучене на лимонов бонбон, пиене на малко чай с лимон или дори отхапване направо от лимона.

Всъщност характерната цитрусова миризма на някои плодове активира мозъка ви и може да се бори със сънливостта.

Така че, ако предпочитате, можете да изберете цитрусовия плод, който ви харесва най-много. Или опитайте всички, докато намерите това, което работи най-добре за вас.

4. Охладете се

Ледът може да ви събуди в средата на следобеда.

Оставете обичайната си чаша следобедно кафе и вместо това изпийте чаша студена вода. Студената вода ви помага да се събудите и рехидратира тялото ви. Това ви дава допълнителна енергия, необходима, за да прекарате следобеда.

Можете дори да напръскате малко студена вода върху лицето си. Друг вариант е да натриете китката си с кубче лед. Това събужда тялото ви по-бързо.

Студът е чудесен начин да вдигнете адреналина си. Това е стимулиращ хормон, който ще ви помогне да бъдете по-внимателни към това, което правите.

5. Яжте ментов бонбон

Точно като лимоните, ментата има стимулиращ аромат, който ще ви помогне да се борите с умората. Добра идея е да имате ментови бонбони, скрити в бюрото си.

Можете също така да опитате ментова дъвка. Ако добавите малко мента към ледената си вода или измиете ръцете си с ментов сапун, ще получите същия ефект.

6. Най-добрите начини за борба с умората – слушайте весела музика

Слушането на музика може да ви помогне в борбата с умората.

Енергичната музика може да ви събуди. Затова сложете слушалките си и увеличете звука на любимата си весела песен. Освен това, ако успеете да се накарате да пеете, енергийните ви нива ще се повишат още повече! Извършването на неочаквана дейност ще активира мозъка ви и ще ви помогне да прогоните умората.

От друга страна, ставането от стола и танците може да ви дадат още повече енергия. Вашият шеф може да намери това за малко странно, но…

7. Дишайте огън

Не буквално! Говорим за една от дихателните техники, използвани в йогата. Тази техника може да ви даде голям прилив на адреналин.

Вълната от кислород от това отива към мозъка ви. Това ви кара да се събудите. „Техниката за дишане на огън“ е лесна за научаване. Можете да намерите видеоклипове в мрежата, които ще ви дадат нужната ви информация.

8. Излъжете ума си

Понякога получаването на тласък на енергия може да бъде толкова лесно, колкото да се преструвате, че имате повече енергия. Това просто означава, че се заблуждавате да мислите, че имате повече енергия, отколкото в действителност.

Всичко, което трябва да направите, е два пъти да си кажете, че сте напълно будни и пълни с енергия. Това ще ви помогне да завършите всичките си задачи (и да се надяваме скоро да стигнете до силна дрямка).

Ще ви изненада как почти автоматично ще намерите енергия, когато мислите, че сте напълно изтощени.

9. Най-добрите начини за борба с умората – медитирайте

медитирайте преди сън

Медитацията е много полезна за намаляване на стреса и повишаване на концентрацията. Трябва да я практикувате редовно. Ако го правите, може да откриете, че това е и чудесно средство за борба с умората.

Въпреки това е обичайно хората да опитват медитация и да не им харесва. Ако сте опитвали медитация преди, но все още не сте преодолели следобедния спад в енергията ви, това може да е, защото не сте намерили правилната за вас.

10. Смейте се

Смехът е терапевтичен. Това се дължи на ендорфините, които освобождава тялото ви. Тези хормони влияят върху цялостното ви благосъстояние и енергийни нива.

Поради това трябва да отделите няколко минути, за да се посмеете на смешно видео или да споделите забавна история с някого. Това може да ви помогне да се преборите с умората и да подобрите представянето си.

Опитайте


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.