Как да лекуваме и предотвратяваме ухапвания от кърлежи

Ухапването от кърлеж може да причини алергични реакции и дори някои заболявания. Научете как да лекувате и предотвратявате ухапвания от кърлежи в тази статия.
Как да лекуваме и предотвратяваме ухапвания от кърлежи
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 21 август, 2023

Симптомите на ухапвания от кърлежи варират от лек дискомфорт до опасни заболявания както при хората, така и при животните. Кърлежите са паякообразни, които обитават почвата, тревата, листната постеля, храстите и дърветата. Те се характеризират с осем крака и са червени, червеникави или черни на цвят.

В по-голямата си част раните, причинени от тези насекоми, не са животозастрашаващи. Педиатричното списание Atención Primaria обаче посочва, че има много различни видове кърлежи, някои от които могат да пренасят много опасни заболявания и инфекции.

Разходката в парка, полето или гората може да ви изложи на ухапване от тези насекоми, които скачат, за да се прикрепят към кожата на домашния любимец или човека.

Как да разпознаем ухапвания от кърлеж

Възможно е да претърпите ухапване от заразен кърлеж и да разберете само след появата на симптомите. Периодът от време за проява на симптомите е до 10 дни след контакта, през което време кърлежът остава прикрепен към вас. След периода на хранене насекомото набъбва и често пада на земята.

Областите на човешкото тяло, които кърлежите обикновено хапят, са слабините, около и вътре в ушите, подмишниците, пъпа, скалпа, кръста, задните части и зад коленете. Те търсят топли, влажни зони, които трудно се виждат.

Може да ви е интересна тази статия: Лечение на Лаймска болест – всичко по темата

Симптомите на ухапване от кърлеж

Когато ухапванията от кърлежи са леки, може да не забележите дори леко зачервяване и сърбеж. Често дори няма никаква болка, защото кърлежите инжектират анестетик, докато се прикрепят към кожата.

Следните признаци показват наличието на кърлеж:

 • Обрив
 • Парене
 • Мехури
 • Гадене
 • Висока температура
 • Главоболие и болки в ставите
 • Възпаление на лимфните възли
Ухапвания от кърлежи
Кърлежите са склонни да се отделят, когато набъбнат от смученето на кръв.

Някои видове кърлежи предават вируси и бактерии и могат да причинят алергични реакции или сериозни заболявания.

Болести, свързани с ухапване от кърлеж

Въпреки че има безобидни ухапвания и други, които водят само до общи инфекции, има някои доста редки състояния, които не трябва да се пренебрегват, както е подчертано в испанското издание на Annales Nestlé. Текстът също така отбелязва, че липсата на превантивни мерки, забавянето на диагнозата и прилагането на лечението причиняват различни нива на смъртност.

Сложните нарушения, предизвикани от ухапване от кърлеж, обикновено са следните:

 • Туларемия
 • Анаплазмоза
 • Лаймска болест
 • Колорадска кърлежова треска
 • Бабезиоза
 • Петниста треска от Скалистите планини

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), лаймската болест е най-често съобщаваната в Съединените щати. Необходими са най-малко 36 часа насекомото да бъде прикрепено към кожата, за да се заразите с лаймска болест, докато други свързани заболявания изискват само минути контакт.

Лечение на ухапвания от кърлежи

Ако откриете ухапване от кърлеж, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете кърлежа от кожата си. Сложете си ръкавици; а пинсетите ще ви помогнат, за да хванете кърлежа възможно най-близо до дермата.

Леко издърпайте нагоре насекомо. Когато го извадите, проверете дали парче от главата или устата му не остава в мястото на ухапването. Почистете раната с вода и дезинфекцирайте с йод или изопропилов спирт.

Що се отнася до насекомото, поставете я в спирт и я съхранявайте в покрит съд. Ако е необходимо да отидете до лекарски кабинет, носете кърлежа със себе си. Познаването на вида на кърлежите помага на лекарите да предписват специфични лечения в случай на по-сложни инфекции.

Как да предотвратим ухапвания от кърлежи

Някои съвети и навици намаляват шансовете ви да бъдете ухапани от кърлеж:

 • Не сядайте в обрасли райони.
 • Носете затворени обувки.
 • Носете дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли.
 • Избягвайте пътеки с висока трева.
 • Изперете носените си дрехи в гореща вода.
 • Проверете домашните си любимци.

Освен това, ако имате двор или градина, CDC препоръчва да направите промени, за да ги почистите от кърлежи. В този случай е важно да не привличате елени, например, защото техните кърлежи носят болести, които могат да навредят на хората. В допълнение към горните съвети е възможно да се използват и определени химикали, които намаляват броя на кърлежите.

Всъщност в публикация на Министерството на общественото здраве в Масачузетс се споменават репеленти с DEET и тези, съдържащи перметрин като алтернатива срещу тези насекоми. Винаги следвайте инструкциите на производителя и предупрежденията за употреба.

Превенцията е ключова, когато става дума за ухапвания от кърлеж
Туризмът и къмпингуването ви излагат на риск от ухапвания от кърлежи, когато биват извършвани в райони с високо разпространение на това насекомо.

Кога да отидете на лекар

Посетете вашия лекар, ако не можете да извадите кърлежа. Имайте предвид, че колкото по-дълго кърлежът остава прикрепен, толкова по-голям е рискът той да предаде някакво заболяване. Признаците на сериозни усложнения включват сърцебиене, парализа на мускулите и проблеми с дишането.

Въпреки това, дори ако сте безсимптомни от самото начало или дискомфортът ви изчезне, най-добре е да посетите лекар. Симптомите могат да се появят след няколко дни или дори седмици и е важно да бъдете подложени на правилно лечение, което може да предотврати трайни странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.